de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa
Arbore care se înalță semeț în multe părți ale lumii, pinul este un străvechi aliat al activităților umane, iar pe segmentul vindecare naturală se remarcă prin proprietățile extraordinare ale scoarței.
Preîntâmpină diabetul de tip II
În anii 1940, omul de știință Jacques Masquelier a început să studieze efectele asupra sănătății ale scoarței de pin, după ce a aflat că popoarele indigene din America de Nord foloseau ceai din această scoarță pentru a vindeca rănile. De atunci, extractul de scoarță de pin a continuat să crească în popularitate, ca supliment. Produsul se obține prin măcinarea scoarței, apoi spălarea și înmuierea acesteia în apă fierbinte; la final sunt îndepărtate reziduurile solide. Extractul lichid poate fi apoi utilizat ca atare sau prelucrat și transformat în pulbere. Răspândirea în creștere a acestei formule naturiste pentru prevenirea sau tratarea anumitor afecțiuni se datorează faptului că oamenii de știință au descoperit în scoarța de pin compuși vegetali care susțin sănătatea - vitamine, polifenoli, alți fitonutrienți. În aceste condiții, extractul de scoarță de pin este considerat un furnizor important de antioxidanți, care elimină efectele dăunătoare ale acțiunii radicalilor liberi și previn boli cronice, cum sunt cele de inimă (îmbunătățește funcția venoasă) sau diabetul de tip II.
Contracarează efectele secundare ale sindromului metabolic
Procianidinele, catechinele și acizii fenolici din extractul de scoarță de pin sunt considerați de oamenii de știință compușii importanți care stau la baza efectului vindecător al plantei. Administrat ca supliment, extractul are efect antimicrobian, antioxidant și antiinflamator, ceea ce îl recomandă ca adjuvant de calibru în lupta cu cancerul sau afecțiunile neurodegenerative. Studiile de laborator au evidențiat faptul că extractul de scoarță de pin poate fi util în tratarea fără efecte secundare a simptomelor tulburării de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD). În plus, potrivit rezultatelor unor cercetări aflate în derulare, scoarța de pin poate compensa anumite efecte secundare negative ale sindromului metabolic. Extractele comerciale din scoarță de pin există de obicei sub formă de capsule, tablete, pulberi și tincturi lichide.
Datorită efectelor antiinflamatoare, scoarţa de pin este cercetată din perspectiva tratării COVID-19
Atenuează inflamaţia în celulele căilor respiratorii
Capacitatea scoarței de pin de a atenua inflamația a condus la studii privind potențialul său ca tratament pentru afecțiunile inflamatorii cronice ale căilor respiratorii, cum ar fi astmul și boala pulmonară obstructivă cronică. Studiile pe animale de laborator au arătat rezultate pozitive pentru capacitatea plantei de a atenua inflamația în celulele căilor respiratorii. Un studiu clinic la care au participat pacienți cu astm bronșic a constatat că administrarea a 100 mg extract de scoarță de pin zilnic, timp de șase luni, în combinație cu medicamente cu corticosteroizi inhalatori, a diminuat semnificativ tusea și respirația șuierătoare a voluntarilor. De asemenea, studiile pe oameni și pe animale au descoperit că extractele de scoarță de pin scad inflamația oaselor și a articulațiilor, asociată cu artrita.