Main menu

header

989 6 1de Camelia Onciu

Cireșele sunt adevărate bombe nutriționale cu proprietăți medicinale. Aceste fructe mici cu virtuți mari ajută la îmbunătățirea somnului și a sănătății intestinale, reduc nivelul de colesterol rău, ameliorează osteoartrita, reduc riscurile de atac de gută și sunt considerate fructele recuperării, deoarece contribuie la refacerea organismului după efort sau boală.

Potoleşte durerile

Cireșul face parte din familia Rosaceae și este originar din Asia Mică. Fructele lui sunt cărnoase și dulci, de culoare roșie, galbenă sau roșu închis până la negru. Există peste 600 de soiuri de cireșe în întreaga lume. Cel mai des întâlnite în piețele noastre sunt Burlat și Bigarreau, cu fructe mari de culoare roșu aprins, originare din jurul Mării Caspice și Mării Negre, dar foarte apreciat este și soiul românesc de Bistrița, cu cireșe negre. Cireșele sunt surse de vitamina C, cupru și mangan, betacaroten, fibre și potasiu. Antocianinele din aceste fructe roșii au puternice proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Neutralizează radicalii liberi din organism și previn astfel apariția cancerelor, bolilor cardiovasculare și a unor boli cronice. Cercetătorii au descoperit că antocianinele reduc sensibilitatea la durere și protejează celulele nervoase de deteriorarea cauzată de stresul oxidativ, responsabil de îmbătrânirea celulară. Acest fruct mic are, de asemenea, un impact puternic asupra persoanelor care fac sport. Cireșele pot face ca durerile din timpul efortului să pară mai puțin intense. De asemenea, protejează împotriva uzurii celulare cauzate de exercițiile fizice și susțin refacerea musculară. Sucul de cireșe ajută la îmbunătățirea timpului de recuperare după exerciții fizice.

Oferă protecție cardiovasculară

Cireșele pot ajuta la reducerea nivelului de trigliceride și colesterol, factori care pot contribui la apariția bolilor de inimă. În plus, consumul de suc de cireșe reduce tensiunea arterială, potrivit unui studiu publicat în The American Journal of Nutrition. Cercetătorii au arătat că antocianinele conținute de cireșele ușor acide din soiul Montmorency scad tensiunea arterială cu 7%, în medie.

Prelungesc durata somnului

989 6 2Unele soiuri de cireșe conțin cantități mari de melatonină, compus cunoscut pentru potențialul său antioxidant. Deoarece melatonina este și un regulator al somnului, cireșele ar putea ajuta la combaterea insomniei. Potrivit unui studiu, sucul de cireșe poate ajuta la prelungirea duratei somnului cu până la o oră și jumătate, fără efecte secundare.

Beneficii pentru microbiomul intestinal

Un studiu publicat în 2018 de Journal of Nutritional Biochemistry a dezvăluit că cireșele Morello au un impact pozitiv asupra microbiomului intestinal uman, stimulând creșterea bacteriilor bune. Pieliţa cireșelor este bogată în fibre și sorbitol, care ajută la îmbunătățirea tranzitului. Mâncați cireșe și nu veți suferi de constipație.

Influențează nivelul de insulină

Cireșele sunt însă cele mai dulci dintre fructele roșii și provoacă o ușoară creștere a glicemiei. Prin urmare, se recomandă să mâncați cel mult o mână cu cireșe pe zi (aproximativ 15 fructe). Antocianina din aceste fructe este direct legată de îmbunătățirea nivelului de insulină. Organismul este capabil să scadă nivelul zahărului din sânge mai rapid și mai eficient după ce mâncați cireșe. Se recomandă ca persoanele cu diabet să mănânce cireșe la sfârșitul mesei, pentru a-și scădea indicele glicemic, și nu izolat în timpul zilei.

Mai puține atacuri de gută

Potrivit unui studiu publicat în Journal of Nutrition, consumul zilnic de suc de cireșe, timp de patru săptămâni, poate reduce semnificativ semnele de inflamație asociate bolilor cronice. Guta este o afecțiune cauzată de o supraabundență de acid uric în organism, care se cristalizează în articulații și provoacă dureri severe. Cireșele, prin nivelurile ridicate de antocianină, ajută la reducerea nivelului de acid uric. Acest beneficiu a fost demonstrat de un studiu recent. La pacienții care sufereau de gută, mâncând cireșe, riscul de atacuri s-a redus cu 35%.

Codițele, ideale în curele de slăbit şi detoxifiere

Nu doar fructele, ci și codițele aduc beneficii pentru sănătate. Codițele de cireșe sunt apreciate pentru proprietățile lor diuretice, detoxifiante și antiinflamatoare. Ajută împotriva retenției de apă și facilitează eliminarea toxinelor din organism. Sunt foarte populare printre persoanele care urmează o dietă de slăbire. Codițele cireșelor rămân o modalitate eficientă de curățare generală a organismului, în special a sângelui și limfei. Acționând ca un drenor natural, facilitează eliminarea toxinelor care ne otrăvesc organismul. La un litru de apă aveți nevoie de 4 linguri cu codițe de cireșe. Uscați pedunculii de cireșe într-un loc aerisit, ferit de lumină și macerați-i în apă rece timp de 12 ore. Apoi turnați-i într-o cratiță și aduceți totul la fiert. Așteptați zece minute și luați de pe foc. Se lasă la infuzat încă zece minute, acoperit, apoi se filtrează. Decoctul este gata. Pentru a profita din plin de proprietățile diuretice ale decoctului, beți două-trei căni pe zi. Dacă doriți, puteți adăuga suc de lămâie sau miere și puțină coajă de portocală.

Sos la fripturi

Cireșele pot fi adăugate în orice salată și în aproape orice rețetă de desert. Combinați cireșe cu cerealele de dimineață sau serviți-le ca gustare cu brânză de vaci, bucăți de ananas și nuci. Sucul, concentratul, fructele proaspete sau conservate fac smoothie-uri excelente cu iaurt, tofu sau lapte de soia. Puteți prepara un sos pentru pește din bucăți de mango și cireșe, oțet balsamic, busuioc tocat, mentă sau frunze de coriandru. Amestecați cireșe uscate, smântână, muștar, usturoi tocat și ceapă verde tocată mărunt. Se dă la frigider o oră și se servește cu crutoane sau legume crude. Amestecați cireșe uscate, țelină, ceapă, usturoi, cubulețe de pâine veche, bulion, ou, cimbru, pătrunjel și umpleți cotletul de vițel cu acest preparat.

Supă rece în zile fierbinți

Supa rece de cireșe este o tradiție în țările nord-europene și în Anglia. Se prepară din cireșe fără sâmburi fierte în apă cu coajă de lămâie, scorțișoară și zahăr (zahărul poate fi omis sau înlocuit cu miere). Se fierbe zece minute, se îngroașă cu puțină făină, se adaugă smântână și zeama de cireșe, se aduce la fierbere și se ia de pe foc. Se lasă să se răcească, se dă la frigider și se servește rece într-o seară fierbinte.

Atenţie, alergici!

Consumul acestui fruct poate declanșa la persoanele alergice la iarbă sau polen de mesteacăn, simptome ușoare precum mâncărime și strănut, dar și astm sau urticarie. Persoanele hipersensibile pot consuma cireșe gătite. Dacă ați mâncat cireșe în exces, nu este recomandat să beți apă. Acest lucru încetinește digestia și poate provoca balonare.

Cum le alegem şi cum le păstrăm corect?

Cireșele proaspete ar trebui să aibă pieliţa netedă, strălucitoare. Alegeți-le pe cele cu codițe verzi, bine atașate. La frigider, se păstrează cel mult o săptămână, în sertarul cu legume. Spălați-le doar înainte de consum. Puteți pune cireșe cu sau fără sâmburi la congelator: uscați-le bine după spălare și întindeți-le pe o farfurie, apoi sigilați ermetic într-o pungă de congelare.