Main menu

header

989 7 1de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Oamenii de știință descoperă constant noi beneficii pentru sănătate ale adoptării unui regim alimentar pe bază de plante, ceea ce toată lumea cunoaște sub denumirea de vegetarianism. Acest tip de dietă este nu doar prietenos cu mediul, ci și foarte potrivit cu sistemele organismului uman, prelungind sănătatea și viața.

Îmbunătățește sănătatea hormonală

Un nou studiu leagă o dietă pe bază de plante de mai puține efecte secundare experimentate de persoanele tratate pentru cancer de prostată. Cercetarea publicată în revista Cancer a analizat peste 3.500 de bărbați cu această afecțiune și au descoperit că grupul de voluntari care a consumat cea mai mare proporție de plante a obținut un scor cu până la 11% mai bun în măsurarea funcției sexuale, precum și markeri cu până la 14% mai mari pentru sănătatea urinară, cu mai puține cazuri de iritație, obstrucție și incontinență. Experții de la NYU Langone Health, din New York, punctează că limitarea cărnii și a produselor lactate și înlocuirea acestora cu fructe, legume, nuci și cereale poate reduce disfuncția erectilă și alte efecte secundare frecvent experimentate de bărbați după tratamentul pentru cancer de prostată. De asemenea, alte studii au relevat faptul că pacienții manifestă o sănătate hormonală mai bună, ceea ce poate ajuta atunci când se confruntă cu depresia, precum și capacitatea dietei pe bază de plante de a încetini progresia bolii.

Adio bufeuri şi energie scăzută!

Potrivit rezultatelor unor cercetări de amploare, o dietă bazată pe plante are capacitatea de a diminua simptomele cele mai neplăcute ale menopauzei - bufeurile, insomnia și energia scăzută. Mai departe, vegetarienii înregistrează un risc cu peste 30% mai scăzut de a deceda sau de a fi internați pentru boli de inimă. Acest beneficiu a fost constatat în principal la persoanele care consumă cereale integrale bogate în fibre, leguminoase, nuci, legume și fructe. Opțiunea pentru alimente cu fibre solubile care ajută la menținerea stabilă a nivelului de zahăr din sânge reduce colesterolul și pericolul de atac de cord. Totodată, cu mult timp în urmă, cercetătorii au început să observe că persoanele care nu consumă carne pot avea tensiune arterială mai scăzută, iar studiile au arătat că vegetarienii suferă de hipertensiune într-o măsură mult mai mică. Printre explicațiile consemnate de specialiști în dreptul acestui efect se numără aportul mai mic de grăsimi, sodiu și colesterol și înlocuirea acestora cu concentrațiile bune de potasiu din legume și fructe, toate acestea contribuind la scăderea tensiunii arteriale.

„Descoperirile noastre oferă speranță celor care caută modalități de a-și îmbunătăți calitatea vieții după o intervenție chirurgicală, radiații și alte terapii comune pentru cancerul de prostată, care poate provoca efecte secundare semnificative“ Stacy Loeb, urolog, NYU Langone Health, New York

Densitate osoasă mai bună

O dietă vegetariană sănătoasă poate ajuta la prevenirea și la tratarea diabetului zaharat de tip II și a complicațiilor asociate. Mai multe cercetări au evidențiat faptul că vegetarienii înregistrează în medie o reducere la jumătate a riscului de a dezvolta această afecțiune. Dieta pe bază de plante este creditată cu proprietatea de a promova sănătatea oaselor, prevenind astfel osteoporoza și diminuând riscul de fracturi. Un studiu clinic recent a demonstrat că voluntarii care au adoptat un regim lacto-ovo-vegetarian timp de 20 de ani sau mai mult înregistrau o mai bună densitate osoasă la vârsta de 80 de ani.