Main menu

header

988 8 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Vedetă a alimentaței vegetariene, năutul este o leguminoasă care stă la baza alimentației europenilor de sute de ani și ale cărei proprietăți terapeutice au fost demonstrate de numeroase cercetări.

Crește rezistența oaselor și mușchilor

Sursă foarte bună de proteine vegetale, vitamine, minerale şi fibre, năutul este un aliat de calibru al sănătății umane. Cu foarte puține calorii, dar cu nutrienți capabili să dea un adevărat imbold energetic întregului organism, năutul conţine glucide sub formă de amidon, calciu, fier, zinc, fosfor, cupru şi acid folic, plus polifenoli şi flavonoide, care au proprietăţi antioxidante. Fătă gluten și fără colesterol, năutul este, așadar, un aliat al menținerii greutății optime, întrucât prelungește sațietatea, precum și al sănătății inimii și al bunei funcționări a creierului. Pe de altă parte, prin conținutul bogat de minerale, năutul reglează metabolismul și crește rezistența oaselor și mușchilor.

Ţine sub control colesterolul

Consumul de năut este creditat cu proprietatea de a regla digestia, întrucât gustoasele boabe conțin fibre, care asigură o bună detoxificare a organismului și previn constipația. De altfel, năutul este renumit pentru capacitatea de a reface echilibrul florei intestinale, care a fost asociată de tot mai multe cercetări recente cu un impact major asupra funcționării organismului, inclusiv la nivelul funcției cerebrale. Fibrele solubile conţinute de năut pot ajuta la reducerea absorbţiei colesterolului şi la menţinerea nivelului de zahăr din sânge și implicit la gestionarea diabetului zaharat. În același timp, unele cercetări sugerează că un consum regulat al acestei leguminoase reduce riscul de apariție a anumitor tipuri de cancer, întrucât năutul susține producția de butirat, care reduce inflamația în celulele colonului și, în același timp, conține saponine, studiate pentru rolul lor în inhibarea creșterii tumorilor. 

Consumul de năut combate deficiența de fier, mineral implicat în producerea de hemoglobină