de Georgiana Mihalcea
Povestea lui Humulus lupulus, sau hameiul cum îl ştim cu toții, este plină de istorie și de tradiție. Cunoscut pentru rolul său în lumea producției de bere, hameiul are o contribuție complexă în producția tratamentelor naturiste, înrădăcinată adânc în folclor și dusă în prezent de cercetările moderne din domeniul sănătății. Multe dintre beneficiile sale sunt atribuite uleiurilor esențiale și flavonoidelor, compuși găsiți în flori, cum ar fi xantohumol şi 8-prenilnaringenina care au proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și anticancerigene. De asemenea, conține lupu- lona, un acid antimicrobian.
Corectează tulburările de somn
Studiile emergente sugerează că hameiul joacă un rol important în promovarea unui somn odihnitor și în scăderea nivelului de anxietate, făcându-l un remediu natural ideal pentru ameliorarea stresului și o mai bună calitate a vieții. S-a demonstrat că diferite componente găsite în hamei au proprietăți sedative ușoare care pot avea aplicații în medicină. Oamenii de știință au investigat efectele acestuia asupra ciclurilor somn-veghe, folosind bere fără alcool. Un studiu a inclus 17 asistente ce lucrau în ture și au primit bere fără alcool la ora cinei, timp de două săptămâni. Cercetătorii le-au monitorizat tiparele de somn cu un instrument de tip brățară. Rezultatele au sugerat că berea nu numai că a ajutat participantele să adoarmă puțin mai repede, dar le-a redus și nivelul de anxietate. Aceste rezultate sunt similare cu ale unui alt studiu din 2014 ce a inclus 30 de studenți, în care au fost folosite chestionare pentru a determina obiceiurile de somn. După o săptămână de înregistrare a tiparelor, subiecților li s-a cerut să bea bere fără alcool seara, timp de 14 zile. Comparativ cu prima săptămână, studenții au raportat îmbunătățiri semnificative ale obiceiurilor de somn, inclusiv timpul necesar pentru a adormi după ce au băut bere fără alcool. Un studiu din 2013 a comparat un somnifer cu o pastilă care conținea hamei, valeriană și floarea pasiunii. În cadrul cercetării, atât somniferul, cât și remediul pe bază de plante s-au dovedit a fi la fel de eficiente.
Atenuează bufeurile asociate menopauzei
Deficiența de estrogen în timpul menopauzei poate duce la o varietate de simptome neplăcute, de la riscul de osteoporoză până la schimbări de dispoziție. Cercetătorii au identificat flavonoide specifice din hamei cu activitate fitoestrogenă care imită estrogenul, ce contribuie la restabilirea echilibrului hormonal și la atenuarea acestor simptome. Flavonoidul 8-prenilnaringenina găsit în hamei este clasificat ca fitoestrogen - un compus pe bază de plante care are aceeași contribuție în organism ca și estrogenul. Unii oameni de știință cred că acest compus duce la creșterea activității estrogenice în organism, depășind simptomele deficienței acesteia, în special în timpul menopauzei. Bufeurile sunt un efect secundar comun al menopauzei, iar hameiul poate ajuta, așadar, la atenuarea acestui efect. De asemenea, această plantă poate fi utilizată cu succes în tratamentul ejaculării premature şi a nevrozei sexuale masculine. Este stimulent hormonal (1 kilogram de hamei conţine 100 mg fitoestrogen). Prezenţa derivaţilor hormonali în hamei justifică utilizarea acestuia la fabricarea unor creme, aceştia având acţiune favorabilă asupra pielii. Pentru a oferi un plus de fermitate sânilor se bea zilnic o cană cu infuzie de hamei.
Îmbunătăţeşte circulaţia sângelui
Corelația dintre hamei și sănătatea cardiovasculară rezultă din conținutul de flavonoide al plantei, în special xantohumol, care primește o atenție din ce în ce mai mare pentru potențialele sale beneficii pentru sănătatea inimii. Despre această substanță se aduc constant dovezi că poate ajuta la relaxarea vaselor de sânge și contribuie la îmbunătățirea circulației sângelui. Un studiu efectuat pe animale a constatat că xantohumolul extras din hamei poate reduce nivelul de calcifiere de la nivelul venelor și arterelor inimii. Cercetătorii implicați în această analiză au considerat că aceste rezultate atestă că xantohumolul poate avea un rol important în scăderea riscului de boli cardiovasculare (ale inimii). Pentru a prepara infuzia de hamei se adaugă 1-2 linguri cu conuri la 200 ml apă clocotită și se lasă la infuzat 15-20 de minute. Se recomandă consumul a două căni pe zi, din care una seara înainte de culcare. Dacă suferiți de tuberculoză puteți consuma această cantitate zilnică pe timp neliminat; iar pacienții cu dispepsie pot bea câte o cană după mesele principale.
Are acţiune de inhibare a resorbţiei osoase
Investigațiile științifice au analizat proprietățile anticancer ale hameiului, izolând xantohumolul ca și compus de interes. Cercetătorii au observat că acest flavonoid puternic poate induce apoptoza (cunoscută și sub numele de moarte celulară programată) în diferite linii de celule canceroase. Astfel de descoperiri sunt monu- mentale în stabilirea rolului xanthohumolului în strategiile de prevenire a cancerului. Conform unei analize din 2018, s-a descoperit că acest element „ucide” diferite tipuri de cancer în studiile de laborator. De asemenea, s-a constatat că xantohumolul este citotoxic, ceea ce înseamnă că a „otrăvit” și a ucis celulele canceroase. Humulona şi lupulona imprimă produsului vegetal acţiunea antibacteriană, antioxidantă, antiinflamatoare şi antiseptică. Studii recente au demonstrat pentru humulonă şi lupulonă o puternică acţiune de blocare a radicalilor liberi de oxigen şi de inhibare a peroxidării lipidice. Pentru humulonă s-a demonstrat o acţiune de inhibare a resorbţiei osoase (osteoporoză).
Reduce semnificativ depresia la orice vârstă
Hameiul este studiat ca un potențial tratament pentru depresie și alte tulburări de dispoziție. Un studiu uman din 2017 a analizat studenții sănătoși cu tulburări de dispoziție autoraportate. Pentru studiul clinic controlat cu placebo, 36 de adulți tineri cu depresie ușoară au primit fie 400 mg hamei, fie un placebo (o substanță ineficientă) timp de patru săptămâni. La sfârșitul studiului, cei care au luat hamei au prezentat reduceri semnificative ale nivelurilor de anxietate, stres și depresie în comparație cu grupul placebo. Tinctura de hamei are o puternică acţiune spasmolitică asupra musculaturii netede şi este folositor pentru orice tensiune viscerală, spre exemplu în dispepsie nervoasă, colită nervoasă, palpitaţii, tuse iritabilă sau nervoasă si astm. El reduce efectele sistemului nervos asupra aparatului digestiv, în acelaşi timp stimulând uşor digestia. Prin acţiunea antispasmodică viscerală şi astringentă, hameiul este un bun remediu pentru sindromul de colon iritabil, diverticulită, indigestie nervoasă, ulcer peptic, boala Crohn, colită ulcerativă, reduce tensiunea în musculatura netedă din corp, ameliorează spasmele şi criza de gută.