Main menu

header

983 8 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

În spatele aspectului comun și al faptului că sunt foarte populari pe mesele a sute de popoare, castraveții sunt și mari vindecători ai naturii. Chiar dacă au în conținut preponderent de apă, felul în care sunt alcătuiți din perspectiva nutrienților și compușilor benefici îi face aliați de nădejde ai sănătății oamenilor.

Mențin echilibrul adecvat al fluidelor

Consumul zilnic de castraveți oferă beneficii unice pentru sănătate. Răcoritori, foarte buni hidratanți în profunzime, castraveții sunt o alegere alimentară excelentă în zilele toride de vară, dar nu numai, întrucât hidratarea adecvată este esențială pentru reglarea temperaturii corpului, susținerea metabolismului și menținerea sănătății generale. În plus, delicioasele legume conțin electroliți precum potasiu, magneziu și sodiu, ajutând astfel la menținerea echilibrului adecvat al fluidelor, a funcției musculare și a semnalizării nervoase. Pe de altă parte, prin fisetina pe care o aduc organismului, castraveții au acțiune fotoprotectoare, apărând pielea de daunele provocate de radiațiile UV nocive, în combinație cu celelalte măsuri de protecție solară.

Ameliorează simptomele alergiilor

Săraci în calorii și bogați în fibre, castraveții sunt o gustare excelentă în cadrul unei alimentații sănătoase, care să susțină o greutate optimă, și, în plus, prelungesc sațietatea, detoxifică intestinele, previn constipația, ajută digestia, grație unor enzime specifice pe care le conțin, și scad nivelul colesterolului. Totodată, prin intermediul vitaminelor A și C, precum al unor antioxidanți de calibru, ca betacarotenul și flavonoidele, castraveții fortifică sistemul imunitar, ținând organismul la adăpost de boli și infecții. De altfel, amintiții antioxidanți din aceste legume au și o acticvitate antiinflamatoare dovedită prin studii numeroase, castraveții fiind în acest fel opțiuni alimentare excelente pentru mai buna gestionare a simptomelor unor afecțiuni ca alergiile (strănutul, mâncărimea, congestia) sau astmul.

PONT. Consumul regulat de castraveți energizează organismul, previne anemia, oboseala și letargia.