Main menu

header

948 8 1de Camelia Onciu

Cunoscut pentru aroma sa dulce și adesea consumat ca înlocuitor al ciocolatei, carobul are o istorie lungă de utilizări ca sursă de hrană și plantă medicinală. Este un arbore de la care folosim păstăile denumite popular și Pâinile Sfântului Ioan. La noi, li se spune roșcove și pot înlocui cu succes cafeaua. Băutura fierbinte preparată din carob nu mai are nevoie de zahăr.

Taie pofta de mâncare

Originar din regiunea mediteraneană, în special din Orientul Mijlociu, carobul (Ceratonia siliqua) este un arbore cunoscut în industria alimentară și cea farmaceutică. Roșcovele sunt boabele aromate din păstăi, folosite de milenii ca îndulcitor natural. Conținutul lor nutrițional și beneficiile pentru sănătate au fost studiate pe scară largă. Fibrele din roșcove sunt diferite de cele din alte surse, deoarece conțin cantități generoase de polifenoli solubili și insolubili. S-a dovedit că această combinație specială de fibre alimentare și polifenoli scade răspunsul glicemic după mese și poftele de mâncare în timpul zilei. De fapt, un studiu a arătat că roșcova poate ajuta diabeticii. Unele studii au sugerat că are efecte asemănătoare insulinei, îmbunătățind toleranța la glucoză la persoanele cu diabet de tip II. Fiind foarte sățioasă, roșcova este foarte utilă în controlul greutății și al aportului de zahăr.

Utile în „topirea” grăsimilor

948 8 2Roșcovele acționează ca un laxativ ușor, ajutând digestia și mișcările intestinale regulate. Poate fi utilă și în tratarea diareei. Compoziția nutrițională unică a roșcovei (cantități uimitoare de fibre) a demonstrat efecte benefice la persoanele cu hipercolesterolemie și hiperlipidemie, ajutând la reducerea colesterolului LDL și a trigliceridelor.

Recomandate în anemie și aritmie

Roșcovele mai conțin cupru, un oligomineral care este esențial pentru producerea și transportul globulelor roșii. Mai găsim și potasiu, necesar pentru funcționarea normală a celulelor, precum și pentru reglarea bătăilor inimii, funcționarea corectă a mușchilor și a nervilor și metabolismul proteinelor. Roșcova oferă calciu şi fier, pentru prevenirea anemiei prin menținerea unui nivel bun de hemoglobină, și mangan, un agent antioxidant important, care contribuie și la sănătatea oaselor.

Repară țesuturile

Păstăile și semințele de roșcove conțin, de asemenea, zinc și seleniu. Zincul joacă un rol major în sinteza ADN-ului și proteinelor, creșterea celulară și repararea țesuturilor, precum și în întreținerea sistemului imunitar. Seleniul este o componentă esențială a diferitelor enzime și proteine, care ajută la producerea ADN-ului și protejează împotriva deteriorării celulare și a infecțiilor. Vitaminele din complexul B prezente în roșcove, în special B2 (riboflavină), B6 (piridoxină), B3 (niacină) și B9 (folat), sunt importante în transportul oxigenului și nutrienților în organism.

Făină și sirop

Obținută din fasole și păstăi prăjite, făina sau pulberea de roșcove se adaugă în shake-uri, înghețată, produse de copt. Este, de asemenea, un bun înlocuitor pentru zahăr și ciocolată. Pâinea din făină de roșcove ajută la controlul glicemic. Siropul de roșcove, obținut printr-un proces lung de fierbere, este deosebit de bogat în antioxidanți și minerale și poate fi folosit pentru a îndulci și a adăuga valoare nutritivă deserturilor. În industria alimentară se mai folosește și un agent de îngroșare din roșcove, sub denumirea de gumă de roșcove. Chipsurile de roșcove le înlocuiesc cu succes pe cele de ciocolată.

Cafeaua de roșcove este făcută din roșcove prăjite, fără adaos de conservanți sau aditivi. Este natural dulce și, prin urmare, nu are nevoie de zahăr. Poate fi preparată la filtru, espresso sau frappe. Poate fi combinată cu cafeaua obișnuită pentru a reduce cofeina și pentru a adăuga vitamine în dieta zilnică

Roșcova este considerată sigură pentru consumul general și nu au fost raportate efecte secundare semnificative. Cu toate acestea, polenul de la roșcov este catalogat ca un alergen important. Făina de roșcove poate provoca astm și rinită la persoanele sensibile. Cei care iau medicamente antidiabetice, cum ar fi insulina, trebuie să fie precauți în ceea ce privește consumul de produse care conțin roșcove. Oamenii alergici la arahide pot fi sensibili și la roșcove

Remedii şi suplimente

Cu o aromă dulce, asemănătoare ciocolatei, ceaiul de roșcove este făcut din păstăi și semințe uscate. Adesea promovat pentru controlul greutății, diabet și sănătatea digestivă, ceaiul de roșcove este și o sursă bună de calciu. Extractul lichid din semințe de roșcove este un preparat foarte concentrat, folosit mai ales pentru a adăuga aromă. Puterea nutritivă și beneficiile medicinale ale roșcovelor sunt concentrate în capsule, care sunt ușor de administrat în doze zilnice standardizate. Făina și siropul pot fi găsite în aproape orice supermarket și magazin naturist. Chipsurile de roșcove, ceaiul și guma, capsulele și exractul sunt ușor disponibile prin magazinele online.