Main menu

header

943 8 3de Georgiana Mihalcea

Aportul nutrițional al ardeiului gras variază în funcție de culoarea sa, soiurile roșii conținând mai mult potasiu, vitamina C și folat comparativ cu cele galbene, portocalii sau verzi. Cu toate acestea, ardeii verzi imaturi sunt semnificativ mai bogați în compușii numiți polifenoli, care susțin imunitatea. Ca și în cazul altor legume, valoarea sa nutritivă va fi afectată de metodele de preparare și de gătit. Ardeii prăjiți în prealabil, își pierd până la 25% din conținutul de vitamina C.

Poate reduce riscul de cataractă și degenerescență maculară

Nutriția joacă un rol important în întârzierea apariției problemelor de vedere cauzate de vârstă. Este vorba despre doi carotenoizi numiți luteină și zeaxantină, care, atunci când sunt consumați în cantități suficiente, par să îmbunătățească sănătatea ochilor. Ei fac acest lucru protejând retina de deteriorarea oxidativă. Ardeii roșii sunt deosebit de bogați în aceşti carotenoizi, precum și în alți nutrienți de protecție, cum ar fi vitamina C. Numeroase studii sugerează că un consum regulat de alimente bogate în aceste elemente poate reduce riscul atât de cataractă, cât și de degenerescența maculară (o boală oftalmologică ce afectează vederea centrală).

Armă redutabilă contra anemiei

O afecțiune comună în special în rândul femeilor ajunse la vârsta reproductivă, anemia este rezultatul lipsei de oxigen în sânge. Una dintre cele mai frecvente cauze este deficitul de fier. Ardeiul gras contribuie cu cantități modeste de fier, dar este bogat în vitamina C, o jumătate de ardei furnizând până la 100 mg. Acest lucru este semnificativ deoarece această vitamină crește absorbția fierului în intestin și numeroase studii confirmă că dietele bogate în fructe și legume care conţin multă vitamina C au ca rezultat o absorbție mai mare a fierului. Ardeiul gras ajută și mai mult, deoarece conține vitamina B6, care este necesară pentru a produce hemoglobină, proteina care transportă oxigenul în corp.

Preîntâmpină apariția anumitor boli cronice

Această legumă este bogată în antioxidanți (vitaminele C, E și betacaroten) care susțin sănătatea în general și protejează organismul împotriva bolilor de inimă și de cancer. Ardeii roșii sunt o sursă excelentă de polifenoli, ce conțin luteină, quercetină și capsantină ce-i oferă acestei legume o capacitate antiinflamatoare puternică scăzând riscul de boli cronice.

Stimulează memoria vârstnicilor

Descoperiri interesante din studiile de specialitate sugerează că ardeiul gras consumat în mod regulat poate fi eficient în prevenirea pierderii memoriei la pacienții cu Alzheimer. Compușii din ardeii par să inhibe o enzimă care eliberează proteine amiloide, acestea fiind responsabile de deteriorarea fibrelor nervoase caracteristică acestei afecțiuni neurologice. Alte cercetări sugerează că, probabil, mulți compuși vegetali din ardei, inclusiv fenoli, carotenoizi și flavonoizi, ar putea fi responsabili pentru aceste beneficii uimitoare. Cercetările recente sugerează că ardeiul gras ajută şi la gestionarea zahărului din sânge. Aceiași polifenolii se pare că au capacitatea de a reduce riscul apariției diabetului, prin reglarea glicemiei.

Ardeiul gras este sigur pentru consum. Doar un procent foarte mic de persoane consideră că ardeii sunt greu de digerat și pot declanșa arsuri la stomac

O porție de 80 g ardei gras roșu (crud) conține: 17 kcal/71 KJ, 0,6 g proteine, 0,2 g grăsime, 3,4 g carbohidrați, 1,8 g fibre, 173 mg potasiu, 60 mcg acid folic, 101 mg vitamina C