Main menu

header

927 8 2de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Varietate unică de busuioc, vedetă a medicinei ayurvedice, busuiocul sfânt este denumit și „elixirul vieții”. Nu întâmplător: valoarea terapeutică a acestei plante o plasează în categoria foarte valoroasă a adaptogenilor.

Dă o stare de bine

De peste 5.000 de ani, busuiocul sfânt este folosit în bucătăria hindusă, însă popularitatea i-a fost generată, întreținută și confirmată de cercetările moderne de capacitatea terapeutică. Datorită acțiunii sale adaptogene, planta întărește rezistența organismului, astfel încât adaptarea la factorii de mediu mai puțin favorabili să fie posibilă. Una dintre principalele acțiuni benefice ale busuiocului sfânt este destresarea sistemului nervos, eliminarea tensiunilor artificiale din corp, restabilirea bunei dispoziții, a confortului mental și inducerea unei stări de bine, toate acestea datorate profilului nutrițional complex al plantei, care include prețioasa clorofilă. Potrivit rezultatelor unui studiu publicat în Journal of Ayurveda and Integrative Medicine, frunzele de busuioc sfânt au proprietăți anxiolitice și antidepresive comparabile ca eficiență cu medicamentele destinate tratării acestei simptomatologii. Planta se poate consuma sub formă de ceai, preparat conform indicațiilor de pe ambalaj.

Neutralizează efectele radicalilor liberi

Busuiocul sfânt aduce organismului zinc, fier, calciu, magneziu, cât și vitaminele A, B și C și reprezintă o formulă completă pentru sănătate, cu efect antiviral, antiinflamator, antifungic și antimicrobian. De asemenea, s-a demonstrat că un consum regulat de 500 mg extract de busuioc sfânt îmbunătățește memoria și reduce epuizarea. Totodată, datorită vitaminelor A și B din compoziție, suplimentele cu busuioc sfânt contribuie la fortificarea sistemului imunitar, prin creșterea nivelului de anticorpi din organism și prin capacitatea de a acționa ca imunomodulator, arată rezultatele unui studiu clinic, publicate de Journal of Ethnopharmacology. Pe de altă parte, conținutul ridicat de antioxidanți și micronutrienți din compoziția busuiocului sfânt neutralizează acțiunea nocivă a radicalilor liberi, sporind rezistența organismului în lupta cu diverse afecțiuni și infecții.

Busuiocul sfânt poate fi de ajutor pacienților diagnosticați cu prediabet sau diabet de tip II, întrucât diminuează nivelul de zahăr din sânge