Main menu

header

919 8 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Plantă cunoscută încă din vechime, coada-racului este atât de versatilă din perspectiva proprietăților terapeutice, încât este studiată intens și, în același timp, folosită în continuare pentru tratarea problemelor de sănătate.

Împiedică infecţiile urinare bacteriene

Coada-racului este cunoscută ca vindecător natural de pe vremea vechilor egipteni, care foloseau florile în cazuri de afecţiuni ale ficatului, ale intestinelor, în boli respiratorii şi nervoase. Cercetările moderne au dezvăluit prezența în această plantă medicinală faimoasă vitamine, săruri minerale, uleiuri esenţiale, tanin, substanţe flavonoide, principii amare şi fitosterolice. Ca urmare, s-a demonstrat că acizii din compoziţia frunzelor şi florilor de coada-racului au efect puternic astringent şi acţionează eficient la nivelul intestinului gros, oprind diareea şi dizenteria. De asemenea, ceaiurile din coada-racului ajută la eliminarea toxinelor de la nivelul rinichilor și împiedică formarea de pietre la nivelul acestor organe, prevenind și infecţiile urinare bacteriene. Planta se poate administra sub formă de infuzie, preparată astfel: se amestecă 250 ml apă fierbinte cu o lingură cu plantă mărunţită, se acoperă vasul pentru 15 minute, lichidul se strecoară și se consumă în două reprize pe zi, înainte de mesele principale.

Previne bolile neurodegenerative

Preparatele cu coada-racului sunt indicate în curele care previn osteoporoza, întrucât planta are reputația de a susține fixarea calciului în oase, de a întări sistemul osos și de a preveni fracturile. De asemenea, curele cu coada-racului sunt indicate, în dozele prescrise de specialist, și adolescenților, în perioada de creștere. În același timp, planta are influență benefică asupra aparatului circulator, cu efect direct asupra menținerii bunei funcționări a sistemului cardiovascular. Pe de altă parte, compușii importanți din coada-racului au vădit, pe parcursul unor cercetări extinse, proprietatea de a îmbunătăți funcțiile cerebrale și abilitățile cognitive până la vârste înaintate, întrucât planta stimulează neuronii și are efect de prevenire a afecțiunilor neurodegenerative.

Infuzia de coada-racului poate fi utilizată extern pentru gargară, acționând eficient în afecţiunile bucale (gingivită afte, ulceraţii)

De ajutor în cazuri de hepatită

Coada-racului este faimoasă din cele mai vechi timpuri pentru efectele extinse, benefice, asupra sistemului digestiv, pe care îl echilibrează, restabilindu-i funcționarea normală. Cea mai bună ilustrare a forței vindecătoare a acestei plante este simplul fapt că efectele sale au rămas neschimbate chiar dacă felul în care se hrănesc oamenii s-a schimbat major de-a lungul vremurilor. De asemenea, planta este eficientă pentru persoanele care suferă de afecțiuni ale ficatului, cum sunt hepatita sau chiar ciroza. Una dintre cele mai utilizate modalități de a folosi proprietățile plantei pe această direcție este tinctura, care se obţine prin amestecarea a 200 ml alcool de 50% cu 50 g coada-racului uscată. Preparatul se lasă la macerat două săptămâni, se filtrează şi se depozitează în recipiente sterile. Se consumă 25-30 de picături, diluate în apă, înainte de mesele principale.