Main menu

header

916 8 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Adevărate vedete ale medicinei tradiționale asiatice, ciupercile Eryngii au dovedit, pe parcursul unor cercetări extinse, proprietăți remarcabile pentru sănătatea umană.

Îmbunătățește fluxul sangvin

Potrivit literaturii de specialitate, o proteină antiinflamatoare găsită în ciupercile Eryngii, numită PEP, reduce proliferarea celulelor canceroase de colon, atât în culturile de țesut uman, cât și la animalele de laborator, fără a deteriora celulele sănătoase. Într-un studiu separat, s-a demonstrat că un extract bogat în polifenoli din aceeași specie de ciuperci combină proprietățile antiinflamatoare cu capacitatea de a ucide celulele canceroase de colon. În același timp, acest tip de ciupeci s-au dovedit promițătoare împotriva cancerelor multiple, inclusiv de ficat, de plămâni și de sân. În plus, potrivit rezultatelor unei cercetări recente, aceste ciuperci conțin β-glucani, un grup de polizaharide care prezintă activitate de susținere imunitară. Pe de altă parte, ciupercile Eryngii aduc organismului lovastatin, un compus care îmbunătățește fluxul sangvin.

Corectează nivelul colesterolului

Ciupercile Eryngii sunt creditate cu proprietatea de a ataca anumite tulpini de virus gripal și virus herpes, întrucât au o acțiune antivirală bine documentată, mult mai relevantă decât a altor tipuri de ciuperci, analizate în cadrul unui studiu. Totodată, un extract de ciuperci Eryngii a fost testat împotriva mai multor tipuri de bacterii cultivate, iar rezultatul a fost că acesta a ucis o bună parte dintre microorganisme. O altă linie de cercetare a evidențiat capacitatea acestor ciuperci, administrate animalelor de laborator sub formă de pulbere, de a scădea nivelul colesterolului. Ciupercile Eryngii sunt, de asemenea, bogate într-o serie de nutrienți și de antioxidanți naturali, care protejează celulele organismului împotriva radicalilor liberi, reducând astfel riscul de boli cronice.

O caracteristică unică a ciupercilor Eryngii este că aroma lor devine mai puternică atunci când sunt încălzite, astfel încât cel mai bun mod de a le savura este sotarea în unt