Main menu

header

915 7 3de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

În ciuda unei îndelungate utilizări în gastronomia Americii de Sud, arahidele inca nu au fost studiate intens în trecut din perspectiva beneficiilor pentru sănătate. Dar, odată cercetările începute, aceste semințe de excepție au intrat direct în categoria superalimentelor.

Reglează apetitul

Arahidele inca sunt semințele unei plante care crește în Peru și sunt consumate în această parte a lumii de 3.000 de ani. Fructele arborelui din care provin nu sunt comestibile, dar semințele sunt prăjite ușor la foc și capătă un gust excelent. Bogate în acizi graşi Omega 3 şi Omega 6, arahidele inca aduc organismului proteine şi alte substanţe benefice, precum vitamina E, notează verywellfit.com. Totodată, potrivit unui studiu publicat în „Journal of Agricultural and Food Chemistry”, pulberea acestor semințe conține o cantitate semnificativă de triptofan, aminoacid esenţial pentru producerea de serotonină, substanță implicată în reglarea apetitului.

Scad colesterolul „rău”

Potrivit experților care au realizat o serie de cercetări referitoare la beneficiile arahidelor inca, aceste semințe sunt de folos persoanelor care au colesterolul mărit sau o predispoziție pentru această afecțiune cu potențial mare de risc pentru sistemul cardiovascular. Astfel, un studiu publicat de „Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Pública” arată că administrarea de ulei din arhide inca a generat scăderea nivelului colesterolului „rău” în cazul participanților la teste. De asemenea, s-a constatat scăderea presiunii sangvine, prin administrarea a 10-15 ml ulei de arahide inca zilnic, timp de trei luni. 

Mențin masa musculară

Arahidele inca au în compoziție 30% mai multe proteine decât majoritatea nucilor care se consumă în mod obișnuit. În aceste condiții, semințele din America de Sud dezvoltă, repară şi menţin masa musculară. De altfel, la acest efect contribuie și fierul pe care arahidele inca îl conțin din belșug și care asigură tonusul și elasticitatea mușchilor, oferindu-le un plus de oxigen. În același timp, arahidele inca stimulează și fluxul sangvin spre creier, îmbunătățind astfel capacitățile cognitive şi pot proteja împotriva tulburărilor creierului, cum ar fi depresia sau chiar demența. Seminţele inca întregi, cu densitate nutritivă, sunt de regulă consumate prăjite, cele măcinate sunt disponibile în pudră proteică, cereale şi alte produse alimentare, iar uleiul presat din arahide inca este utilizat la gătit sau se găseşte în suplimente alimentare.

Prin substanțele pe care le conțin, arahidele inca reduc inflamațiile din corp

Susţin sistemul imunitar

Compușii prezenți în arahidele inca au proprietatea de a consolida sistemul imunitar, întrucât aceste semințe oferă organismului, printre altele, proteine complete, care contribuie major la formarea anticorpilor ce ajută la prevenirea bolilor şi infecţiilor, precum și la identificarea și eliminarea anumitor bacterii şi viruşi. În același timp, prin aportul de fibre, arahidele inca susțin sănătatea digestivă, încurajează mişcările regulate ale intestinului și previn constipaţia, aspect foarte important în procesul de detoxificare a organismului.