Main menu

header

915 6 1de Simona Soare şi Claudia Mîţoi

Cancerul este boala lumii moderne, care se instalează pe fondul alimentaţiei hiperprocesate şi hiperrafinate, stresului, mediului poluat, consumului de alcool, tutun, droguri, medicamente de sinteză. Toate acestea slăbesc capacitatea de apărare a sistemului imunitar şi îl fac incapabil să elimine celulele anormale, mutante, care își creează o reţea proprie vasculară şi se multiplică excesiv, ajungând să „cotropească” întregul organism. Care sunt remediile naturale recomandate în cancere, aflați de la onco-fitoterapeutul Ilona Tudor (foto; www.remediinaturale.ro).

„Vitamina C distruge inclusiv nitrozaminele”

- Cum apare cancerul?

- Cancerul se instalează atunci când cantitatea de toxine ce pătrunde în organism este mai mare decât cantitatea de toxine pe care organismul o poate elimina. Inițial, toxicitatea se instalează în colon, străbate mucoasa intestinală şi trece în sânge, apoi îngreunează activitatea hepatică, limfatică, renală. Când organele cu rol excretor sunt afectate, „avalanşa” de toxine rămâne blocată în organism şi acţionează ca o barieră, împiedicând intrarea nutrienţilor şi a oxigenului în celule.

- Ce efecte au remediile naturale asupra cancerului?

- Rolul suplimentelor alimentare este de a întări sistemul imunitar, de a intensifica procesele de detoxifiere, de a favoriza digestia şi de a curăţa organismul de paraziți. Gelul de aloe vera este bogat în vitamine, minerale, acizi graşi, aminoacizi cu rol în detoxifierea la nivel hepatic şi intestinal. Grație efectului alcalinizant asupra organismului, este foarte util în orice tip de cancer, în special în cel gastric. Un alt remediu este turmericul. El are ca substanţă activă curcumina, cu o puternică acțiune antioxidantă, antiinflamatoare, antitumorală. Turmericul este benefic în cancerul de sân, pancreas, prostată, colon, plămâni. În lupta cu radicalii liberi, intervine şi vitamina C. Efectul ei este foarte intens atunci când este îmbunătăţită cu bioflavonoide, având proprietatea de a distruge inclusiv nitrozaminele, substanțe din carnea procesată (bacon, şuncă, salam, crenvurşti), cunoscute ca fiind cancerigene. Canabidiolul (uleiul de cânepă CBD) are un intens efect antiinflamator, adaptogen și anticancerigen. De asemenea, ciupercile terapeutice (Reishi, Agaricus Milena, Shiitake, Cordyceps) au puternice proprietăți antitumorale, mai ales dacă sunt administrate împreună, deoarece acţionează sinergic, fiind utilizate în toate tipurile de cancer. Peliniţa induce apoptoza celulară (moartea programată a celulelor canceroase), iar extractul de rodie conţine acid elagic, ce inhibă multiplicarea celulelor tumorale. Extractul de rodie acţionează asupra nitrozaminelor din carnea procesată, înainte ca acestea să producă distrugeri la nivel de ADN. El este benefic mai ales în cancerul de sân, prostată, colorectal. În cel gastric, un rol important în vindecare îl are sulforafanul, care există din abundenţă în legumele crucifere (varză, broccoli, gulii, conopidă).

„Suplimentele alimentare vin în completarea terapiilor clasice anticancer”

915 6 2- Cum se administrează remediile naturale?

- Pacienților mei le recomand suplimentele alimentare schematic, personalizat, în funcţie de tipul de cancer şi starea fiecăruia. Ele vin în completarea terapiilor clasice antitumorale. De exemplu, în cazuri grave, ciupercile Agaricus Milena şi Shiitake se administrează împreună cel puţin nouă luni, câte trei capsule de trei ori pe zi. Este chiar recomandat să se apeleze la suplimente alimentare acolo unde se administrează chimioterapice sau alte terapii clasice antitumorale, pentru că acestea din urmă afectează şi celulele sănătoase, slăbind capacitatea de apărare a organismului. Radioterapia, de exemplu, poate distruge ţesuturi sănătoase, afectând ADN-ul celular şi deteriorând enzimele. Tuturor persoanelor care sunt supuse acestei proceduri le este recomandat consumul de ceai de roiniţă, două căni pe zi, timp de trei săptămâni.

„Cancerul este, totodată, o rană sufletească profundă”

- Aceste suplimente pot avea efecte secundare?

- Da, de pildă, ciupercile Agaricus Milena şi Shiitake nu sunt indicate femeilor gravide și copiilor sub 3 ani. Turmericul nu se administrează persoanelor care sunt în tratament cu anticoagulante sau celor care au obstrucţie biliară ori calculi biliari. De asemenea, în doze mari, turmericul poate fi iritant pentru mucoasa gastrică. Uleiul de canabis CBD poate scădea tensiunea arterială. Magneziul administrat la masă poate să reducă aciditatea gastrică.

- Ce rol joacă emoțiile în recuperare?

- Vindecarea de cancer înseamnă o curăţare a trupului, a minţii şi a sufletului. Aceasta implică iertare, iubire necondiţionată, gânduri şi acţiuni pozitive. Studiile arată că boala apare mai întâi în câmpul energetic şi că fiecare organ este afectat de o anumită emoţie (colon - teamă de eliberare, de renunţare, persistenţă în trecut şi convingeri limitative). Iubirea de sine şi iertarea joacă un rol important, deoarece cancerul este, totodată, o rană sufletească profundă, ce implică o exacerbare a EGO-ului, ură, frustrare, devalorizare, victimizare, resentimente, care netratate, acidifică organismul.

„Puneți accentul pe alimentele vii, neprocesate”

- În ce constă alimentația anticancer?

- Alimentaţia joacă un rol extrem de important în tratarea cancerului. Nutriția avansată presupune renunţarea la alimentele care au favorizat instalarea bolii (carne procesată, lapte şi derivate din lapte, zahăr, gluten, alcool, sucuri carbogazoase), detoxifiere şi apoi reconstrucţie. Puneți accentul pe alimentele vii, neprocesate şi neprelucrate termic în proporţie de 80%, fructe, legume, salate, condimente, nuci, seminţe, uleiuri vegetale, produse apicole, plante medicinale.

- Mai exact, care sunt alimentele care ar trebui consumate des?

- Recomand consumul zilnic de fructe de pădure, struguri, pepene, caise, piersici, portocale, avocado, varză, broccoli, gulie, ţelină, sfeclă roşie, spanac, ridichi, fasole verde, mazăre, linte, năut, ardei gras, pătrunjel, nuci, migdale, sâmburi amari de caise (șapte-opt sâmburi cruzi şi hidrataţi), seminţe de in, cânepă, floarea-soarelui, susan proaspăt măcinat (1-2 linguri pe zi), coriandru, ghimbir, chimen negru, peliniţă, noni, aloe vera. Apa este extrem de importantă, fiind indicat consumul a cel puţin 30 ml pentru fiecare kilogram din corp, zilnic, cu 15-30 de minute înainte de mese. Este ideal consumul de apă alcalină, microstructurată şi antioxidantă, obţinută în urma procesului de electroliză, care are o putere mare de curăţare a reziduurilor, transportând nutrienţii şi oxigenul în celulă.

„Alături de o nutriţie personalizată, mişcare, gândire pozitivă, hidratare corespunzătoare, avem nevoie şi de suplimente alimentare de calitate”

„Recomand în prima fază detoxifierea“

- Cum arată un exemplu de meniu anticancer?

- Eu recomand în prima fază detoxifierea. Nuca neagră, cuişoarele şi pelinul acţionează sinergic, antiparazitar, iar tărâţa de psyllium curăţă foarte bine placa mucoidă, având atât fibre solubile, cât şi insolubile. Apoi, curăţăm ficatul, vezica biliară, rinichii, limfa. În cazul cancerului de colon, la trezire, se recomandă o linguriţă cu tărâţe de psyllium şi 500 ml apă. După o oră, se va bea 250 ml suc pentru regenerarea colonului (broccoli, măr, morcov, spanac, turmeric). După 30 de minute, se va lua micul dejun alcătuit din fulgi de mei, fructe de pădure, două linguri cu amestec de seminţe și o jumătate de banană. La prima gustare, mizați pe o linguriță cu polen crud de trandafir sălbatic, dizolvat timp de 10-15 minute în suc de citrice. Un bol cu supă cremă de mazăre poate fi alegerea ideală la prânz. Cea de-a doua gustare constă în afine și în cinci, șase nuci hidratate. Cu 30 de minute înainte de cină, beți 250 ml suc pentru regenerarea colonului. O salată de avocado cu legume poate fi o alegere optimă pentru cină.