Main menu

header

915 7 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Cercetările oamenilor de știință au pus în evidență în nenumărate rânduri beneficiile extinse pentru sănătate ale măslinului. Arbore magnific, adevărată vedetă a stilului de viață mediteranean, care asigură o redutabilă longevitate, măslinul oferă oamenilor compuși extrem de importanți inclusiv prin intermediul frunzelor.

Stabilizează tensiunea arterială

Frunzele de măslin sunt un element al dietei mediteraneene, fiind studiate de cercetători datorită beneficiilor extinse pentru sănătate. Extractul din frunzele acestui arbore folosit de milenii s-a dovedit de ajutor în diferite afecţiuni, inclusiv împotriva bolilor cronice. Aceste proprietăți extinse se datorează prezenței în frunzele de măslin a polifenolilor, substanţe antioxidante cu efect de anihilare a radicalilor liberi. De pildă, potrivit rezultatelor unor studii pe animale de laborator, extractul de frunze de măslin a demonstrat efecte pozitive asupra aterosclerozei, cel mai mare factor de risc pentru bolile de inimă, prin scăderea semnificativă a nivelului de LDL (colesterol „rău”) și a colesterolului total. În paralel, frunzele de măslin protejează inima şi vasele de sânge, contribuie la reglarea tensiunii arteriale şi îmbunătățesc circulația sangvină.

Previn afecțiunile neurodegenerative

Frunzele de măslin au proprietăţi antiinflamatoare demonstrate științific, iar acest efect le face aliați împotriva afecțiunilor articulare, prin creșterea mobilității și scăderea nivelului de durere. Pe de altă parte, oleuropeina din frunzele de măslin oferă protecție împotriva bolii Alzheimer, prevenind pierderea neuronilor asociată și cu boala Parkinson. În același timp, cercetări de dată recentă au relevat faptul că extractul de frunze de măslin, care se găsește sub formă de capsule la magazinele cu profil naturist, poate reduce severitatea infecţiilor respiratorii, accelerând vindecarea. Totodată, frunzele de măslin ajută împotriva rezistenţei la insulină şi îmbunătăţesc funcţiile pancreasului, scăzând riscul apariţiei diabetului. În general, planta se administrează de două ori pe zi, câte o capsulă, la recomandarea unui specialist.

Frunzele de măslin întăresc sistemul imunitar și au efect de eliminare a viruşilor