Main menu

header

915 8 1de Camelia Onciu

Mucuna pruriens, sau fasolea de catifea, este aliment tradițional în multe părți ale lumii, iar studii recente sugerează că această legumă poate ajuta la reducerea simptomelor bolii Parkinson și a infertilității la bărbați. De asemenea, este cercetată pentru ameliorarea depresiei, a somnului și a otrăvirii cu venin de șarpe.

Păstăile care aduc fericirea

Mucuna pruriens e originară din sudul Chinei și estul Indiei. În Himalaya și Mauritius, atât păstăile verzi, cât și fasolea matură sunt consumate fierte. În Guatemala și Mexic, boabele sunt prăjite și măcinate ca înlocuitor pentru cafea, gustul pudrei fiind amar și oarecum asemănător cafelei. Fasolea catifelată a fost folosită de mii de ani ca remediu pentru infertilitatea masculină, tulburările nervoase și ca afrodisiac. Are potențialul de a îmbunătăți sănătatea creierului, dar este cunoscută și sub denumirea de „fasole de dopamină”, deoarece este o sursă bună de L-Dopa (4%-7%), din care se produce dopamina (hormonul fericirii) în organism.

Elimină radicalii liberi din organism

Deși este o leguminoasă, fasolea de catifea este ușor digerabilă și bogată în minerale, proteine (25%-30%) și aminoacizi esențiali, acizi grași precum acidul linoleic, amidon. Polifenolii din plantă pot ajuta la combaterea virusurilor și a altor microbi, a inflamației și a hipertensiunii arteriale. Cercetătorii afirmă că există dovezi că Mucuna pruriens poate avea efecte benefice asupra unor simptome ale bolii Parkinson, cum ar fi funcția motorie. Cercetări recente au descoperit că mucuna ar putea, de asemenea, să stimuleze antioxidanții și să elimine radicalii liberi din organism.

Trei studii cu rezultate uimitoare

L-Dopa din Mucuna pruriens este principala componentă activă care poate reduce simptomele bolii Parkinson. Cei care suferă de această afecțiune au un conținut scăzut de dopamină în anumite părți ale creierului din cauza afectării conversiei tirozinei în L-dopa. Într-un studiu clinic pe 60 de subiecți cu Parkinson avansat, o pulbere derivată din Mucuna pruriens a diminuat simptomele bolii Parkinson mai bine decât tratamentul standard, după 12 săptămâni. Într-un alt studiu, Mucuna pruriens a fost la fel de eficient ca tratamentul obișnuit, dar a fost absorbit și a atins nivelurile de vârf mai repede. În alt studiu, o singură doză de pulbere de Mucuna a funcționat la fel de bine ca medicamentele standard, dar a provocat mai puține efecte adverse. Dozele mai mari de Mucuna au fost chiar mai eficiente și mai durabile decât medicamentele. Aceste trei studii sugerează că Mucuna pruriens poate fi utilizat ca strategie complementară în managementul bolii Parkinson.

Combate infertilitatea masculină

Dopamina este unul dintre cei mai importanți neurotransmițători pentru comportamentul sexual și libidoul bărbaților. Mucuna pruriens este folosită ca supliment pentru infertilitatea masculină datorită efectelor sale antioxidante și de stimulare a dopaminei. Într-un studiu pe 60 de bărbați infertili, pudra de Mucuna (5 g/zi) a îmbunătățit numărul spermatozoizilor, motilitatea și calitatea generală a spermei. În alte două studii pe mai bine de 250 de bărbați infertili, Mucuna a crescut și nivelul de testosteron.

Sporește atenția copiilor cu ADHD

915 8 2Într-un studiu efectuat pe 18 persoane, o combinație de Mucuna pruriens cu o altă plantă tropicală (Chlorophytum borivilianum) a îmbunătățit calitatea somnului cu 50%, după aproximativ patru săptămâni. Este bine cunoscut faptul că dopamina este importantă pentru concentrare. Într-un studiu efectuat pe 85 de copii și adolescenți cu ADHD, o combinație de Mucuna pruriens cu vitamine, minerale și alte suplimente (vitamina C, citrat de calciu, vitamina B6, acid folic, L-lizină, L-cisteină și seleniu) a îmbunătățit atenția în 77% din cazuri.

Un fel de vaccin împotriva veninului de șarpe

Extractele de Mucuna pruriens sunt prescrise de vindecătorii tradiționali nigerieni ca pretratament (profilactic) pentru mușcăturile de șarpe. Vindecătorii susțin că o persoană care înghite semințele intacte va fi protejată timp de un an întreg împotriva efectelor oricărei mușcături de șarpe. Într-un studiu asupra inimii de șobolan, s-a constatat că pudra de Mucuna a protejat inima de efectele dăunătoare ale veninului de cobră. Într-un alt studiu, șoarecii pretratați cu un extract de Mucuna au secretat mai mulți anticorpi împotriva veninului de viperă. Fasolea catifelată conține o proteină legată de zahăr, similară cu proteinele veninului de șarpe, care stimulează producția de anticorpi. Oamenii de știință emit ipoteza că acești anticorpi pot rămâne în organism perioade lungi de timp și pot stimula sistemul imunitar, similar vaccinurilor, protejând împotriva potențialelor otrăviri grave.

Antidepresiv natural

Oamenii de știință au realizat că dopamina, de obicei asociată cu motivația și sentimentele de recompensă, poate juca un rol în depresie. Nivelul scăzut al dopaminei, în general, poate scădea moralul. Dopamina scăzută în centrii emoționali ai creierului poate provoca incapacitatea de a simți plăcere, ceea ce este comun în depresie. Dopamina scăzută în zonele cognitive (mezocorticale) poate declanșa o lipsă de motivație de care suferă adesea persoanele cu depresie. S-a observat că acțiunea de stimulare a dopaminei din extractul de fasole catifelată a îmbunătățit starea de spirit și simptomele depresiei la șoareci. De asemenea, le-a redus nivelul de stres, arătând toate caracteristicile dorite ale unui bun antidepresiv.

Efecte asupra paraziților și microbilor

Fasolea de catifea este folosită în mod tradițional pentru a ajuta la combaterea infecțiilor parazitare, dar studiile clinice lipsesc cu desăvârșire care să susțină această utilizare. Vindecătorii populari însă susțin că Mucuna este un antiparazitar ușor, care trebuie asociat cu alte tratamente. La miei, semințele de Mucuna au redus ușor numărul de paraziți, dar nu au eliminat infecția. La capre, au îmbunătățit digestia, dar nu au redus infecția cu paraziți.

Coboară nivelul zahărului din sânge

La șoareci, extractul de frunze din Mucuna pruriens a redus crizele de epilepsie. De asemenea, a diminuat un tip de rigiditate musculară numit catalepsie, care este legat de convulsii, schizofrenie și Parkinson. Fasolea de catifea conține d-chiro-inozitol, care poate imita efectele insulinei și ar putea ajuta la scăderea nivelului ridicat de zahăr. În cadrul unui studiu, s-a constatat că o doză mare de semințe a redus nivelul zahărului din sânge, la șoareci. Datorită potențialului său antioxidant, extractele de Mucuna pruriens sunt cercetate pentru protejarea celulelor pielii. Oamenii de știință speră să obțină creme și geluri cu Mucuna pentru boli de piele, cum ar fi psoriazisul, dermatita și eczema, dar sunt necesare multe studii înainte ca acest lucru să devină realitate.

Doze utilizate în cercetări

Pudra de Mucuna este obținută prin macinarea boabelor. Se găsește în magazine naturiste și se poate consuma sub formă de piure sau supă-cremă, sau se poate pune peste salate, în shake-uri. În afară de pulbere, se mai găsesc și capsule, extract sau tinctură de fasole catifelată. În studiile care au arătat o scădere a simptomelor bolii Parkinson s-au folosit doze de 30 de grame și 15 grame de extract uscat de Mucuna Pruriens (aproximativ 33 mg L-dopa/g). Majoritatea extractelor standardizate conțin 3%-5% L-dopa. Pentru infertilitatea la bărbați, s-au folosit 5 grame de pudră.

Fasolea de catifea este folosită de mii de ani în multe părţi ale lumii

Reacţii adverse

În studiile clinice au fost raportate mai multe efecte adverse: greață, disconfort abdominal și, mai rar, vărsături și insomnie. Reacții adverse grave sau modificări ale valorilor testelor de sânge nu au fost raportate. Supradozajul cu Mucuna poate provoca dureri de cap, tulburări de mișcare, oboseală, tremor, leșin și sete. Nu se recomandă persoanelor cu glaucom, aritmii cardiace, dureri nervoase cronice (neuropatie), ulcer de stomac, tulburări psihotice. Nici celor care iau anumite antidepresive și medicamente anti-Parkinson. Trebuie să manifeste prudență și persoanele care iau medicamente antidiabetice și care au trecut recent printr-o anestezie. Siguranța Mucuna pruriens nu a fost stabilită la copii, femei însărcinate sau care alăptează.