Main menu

header

914 8 3de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Supranumită „mama tuturor cerealelor”, quinoa bifează la toate capitolele nutriționale și, în plus, este un adevărat susținător al unei vieți sănătoase, precum și un vindecător pe care oamenii îl apreciază de mii de ani. Cercetările moderne continuă să releve noi proprietăți ale faimoaselor boabe, tot mai populare și în România.

Potrivită persoanelor cu intoleranță la gluten

Cercetătorii de la Universitatea din Washington au demonstrat că quinoa are un potențial mare ca aditiv bogat în fibre și proteine, care se poate pune în făina pentru prăjituri, păstrând textura produselor finite, dar aducând un tezaur de nutrienți. „Quinoa este Sfântul Graal pentru oamenii de știință din domeniul alimentației: vrem să dezvoltăm ceva ce oamenilor să le placă să mănânce și să dorească să cumpere, adăugând fibrele din quinoa”, afirmă specialistul Girish Ganjyal. Abordarea oamenilor de știință nu este întâmplătoare. Cereala are un profil nutritiv impresionant. Echipa de experți americani intenționează să continue să dezvolte diferite produse alimentare cu quinoa, inclusiv pentru persoanele cu intoleranță la gluten, notează revista Journal of Food Science.

Susține stabilitatea zahărului din sânge

Quinoa conţine toţi cei nouă aminoacizi esenţiali, alături de proteine, minerale foarte importante (magneziu, mangan, cupru, fier şi fosfor), un complex de vitamine puternic (B, E, A, C, D şi K) și cel puţin 16 tipuri diferite de tritepene. Acești compuși sunt renumiți pentru un întreg tablou de beneficii pe are le aduc prin efectul lor antidiabetic, antiviral, antiinflamator și anticancer. Consumul acestei cereale este de ajutor în stabilitatea nivelului de zahăr din sânge și previne afecțiunile cardiovasculare. De asemenea, potrivit publicației Science Direct, tripenele din quinoa acționează eficient împotriva bolii Chagas, o parazitoză tropicală foarte frecventă în țările din America Centrală și de Sud, determinată de infecția cu protozoarul Trypanosoma cruzi, transmis de o insectă.

Combate malabsorbția calciului

Quinoa conţine mai mult calciu decât laptele, ajutând astfel la întărirea scheletului, a oaselor şi a cartilajelor, prevenind astfel artrita, instalarea osteoporozei și combătând malabsorbția calciului. De asemenea, grație bogăției de fibre, cereala acoperă necesarul zilnic pentru buna funcționare a digestiei având efect similar cu al prunelor uscate. Mai precis, cosumul de quinoa asigură un bun tranzit intestinal, o bună detoxificare a organismului, previne cancerul de colon și menține colesterolul în parametri optimi. Pe de altă parte, prin prelungirea sațietății, quinoa susține o scădere naturală, sănătoasă, în greutate. În aceași timp, o porție de quinoa aduce organismului acid folic, necesar femeilor însărcinate pentru prevenirea defectelor de tub neural la făt.

Quinoa ajută la o mai bună funcţionare a glandelor renale şi suprarenale

Aliat al bunei funcţionări a sistemului nervos

Quinoa reprezintă un furnizor major de energie pentru corp, grație conţinutului de riboflavină, care îmbunătăţeşte metabolismul energetic din muşchi şi celulele cerebrale, în același timp reducând frecvenţa apariţiei migrenelor. Combinată cu efectul vitaminei B12, această proprietate face din quinoa un adevărat aliat al bunei funcționări a sistemului nervos și al abilităților cognitive. Totodată, datorită listei impresionante de compuși benefici, consumul de quinoa fortifică sistemul imunitar.