Main menu

header

912 6 1de Roxana Istudor şi Nicoleta Tudorie

Potrivit specialiștilor și cercetărilor internaționale, legumele și fructele de diverse culori conțin cel puțin 5.000 de nutrienți importanți pentru organism. În aceste condiții, așa-numita hrană „curcubeu” este o garanție a menținerii sănătății pe termen lung, nuanța reliefând conținutul specific de compuși al fiecărui aliment în parte.

Roșu

Protecție în fața cancerului și artritei

912 6 2Merele roșii, căpșunile, cireșele și tomatele pot reduce riscul de cancer și de artrită, arată studii extinse. Aceste legume și fructe sunt surse de top de carotenoizi, inclusiv astaxantina și licopenul, care, pe de o parte, conferă alimentelor celebra lor culoare purpurie, iar pe de altă parte reduc efectul nociv al radicalilor liberi periculoși din organism, care se produc în mod natural prin respirație și pot apărea inclusiv din poluarea aerului și din inhalarea de substanțe chimice industriale, ca și din motive de obiceiuri nesănătoase. Antioxidanții din alimentele roșii acționează prin curățarea acestor molecule la scurt timp după ce sunt fabricate, reducând astfel riscul de deteriorare a celulelor. De pildă, analize extinse ale unui mare număr de studii au evidențiat faptul că licopenul din fructele și legumele roșii reduce riscul de cancer de prostată, sâni, plămâni și stomac, prin suprimarea mutațiilor celulare. De asemenea, aceste alimentele conțin și vitamina C, care reduce nivelul inflamației, ajutând la ameliorarea simptomelor artritei. Mai mute cercetări au confirmat acest efect benefic în dreptul căpșunilor, un consum de doar 50 de grame de fructe zilnic generând ameliorări semnificative ale simptomelor acestei afecțiuni, pentru care Fundația pentru Artrită din SUA recomandă și cireșele și zmeura.

Portocaliu

Creștere a fertilității

912 6 3Portocalele, piersicile, morcovii sau dovleacul își datorează culoarea caldă antioxidanților cunoscuți sub numele de carotenoizi. Antioxidanți puternici, aceștia previn leziunile mucoasei celulelor, proteinelor și ADN-ului, care cresc riscul apariției unei game întregi de boli. De asemenea, fructele și legumele portocalii conțin și vitamina C, despre care mai multe studii au relevat că poate acționa ca un diuretic, determinând rinichii să elimine mai multă sare și apă din organism, ajutând în acest fel la o bună detoxificare naturală. Există, de asemenea, dovezi științifice că antioxidanții din aceste alimente favorizează creșterea fertilității. Un studiu extins, care a implicat 70.000 de femei, a descoperit că voluntarele care au mâncat mai multe citrice au înregistrat un risc cu 22% mai mic de endometrioză, afecțiune care diminuează șansele de a concepe un copil. În plus, rezultatele unei analize de amploare, derulată pe 440.000 de persoane, a pus în evidență faptul că participantele care au mâncat mai multe fructe și legume portocalii au manifestat un risc mai scăzut de a dezvolta cancer ovarian pe termen lung.

Mov

Sprijin pentru memorie

912 6 4Prezența în dietă a alimentelor de culoare mov, cum sunt afinele, prunele și murele, sau varza roșie ori vinetele, este de natură să acorde susținere pentru funcțiile creierului, pentru atenție, concentrare și memorie, arată rezultatele unor serii de cercetări clinice. Consumate în special în formă crudă, ca gustări (antioxidanții vitali, fibrele și micronutrienții importanți din aceste fructe se pot pierde ca parte a procesului de gătit), fructele mov au proprietatea de a ameliora inclusiv stările de dispoziție ale persoanelor predispuse la depresie. De asemenea, s-a descoperit că vinetele contribuie la menținerea abilităților cognitive. „Schimbarea alimentelor pe care le folosim ca gustări este o modalitate cu adevărat simplă și ușoară de a ne îmbunătăți partea mintală. Nuanța profundă mov a acestor alimente este rezultatul prezenței taninurilor și altor antioxidanți, iar analizele cele mai recente atestă faptul că aduc beneficii memoriei și întârzie îmbătrânirea creierului”, explică specialistul Nicola-Jayne Tuck, de la Universitatea Aston, din Birmingham, Marea Britanie. Potrivit experților, consumul de fructe și legume mov crește fluxul de sânge în zonele cheie ale creierului, asigurând un aport bun de nutrienți și oxigen pentru neuroni, antioxidanții contribuind în paralel la reducerea inflamației nivelul creierului

Galben

Ascuţirea acuității vederii

912 6 6Alimentele de culoare galbenă s-au dovedit aliați în fața deteriorării sănătății ochilor. Numeroase studii au evidențiat faptul că ananasul, porumbul, ardeiul, caisele, lămâile și bananele pot ajuta la protejarea ochilor și menținerea acuității vederii. Aceste alimente sunt surse excelente de luteină, zeaxantină și alți compuși benefici, care le conferă culoarea și intră în acțiune de fiecare dată când expunerea la razele solare nocive este de natură să deterioreze celulele oculare. Există, de asemenea, dovezi științifice în sprijinul faptului că nutrienții din alimentele de culoare galbenă protejează ochii de degenerescența maculară, boală care afecteză sute de milioane de oameni la nivel mondial. În aceste condiții, prevenția întârzie mult procesul, iar legumele și fructele aurii se află în prima linie a acestei protecții.

Legumele de culoare albă (conopidă, rădăcinoase, ciuperci) conțin apigenină, luteolină, izoetină și alicină, fiind considerate alimente cu proprietăți antibacteriene și antivirale

Cu cât sunt mai multe culori în mâncarea dumneavoastră, cu atât mai mari sunt şansele să fiţi sănătoşi până la adânci bătrâneţi

Verde

Scăderea riscului de boli cardiovasculare

Studiile internaționale au evidențiat în numeroase rânduri beneficiile asupra sănătății generale pe care le au alimente precum avocado, broccoli, varza de Bruxelles, kale, kiwi, fasolea păstăi, salata și alte legume și fructe verzi. În esență, această culoare este semnalul că respectivele alimente previn afecțiunile cardiovasculare, ucigașul numărul unu pe plan mondial. Consumul alimentelor verzi ajută la reducerea tensiunii arteriale, una dintre cauzele majore de infarct sau de accident vascular cerebral. Acest efect se datorează conținutului de nitrați, care se descompun atunci când sunt consumați și declanșează dilatarea vaselor și implicit o scădere ulterioară a valorii tensiunii arteriale. Acest lucru reduce presiunea asupra inimii și riscul de deteriorare a vaselor de sânge, în ansamblu scăzând riscul de boli de cardiovasculare cu peste 15%, după cum au relevat cercetările. Fructele și legumele verzi sunt, de asemenea, o sursă de top de vitamina K, nutrient care ajută la oprirea calcificării vaselor de sânge majore. Pe de altă parte, aceste fructe și legume sunt și surse de acid folic, forma naturală a vitaminei B9, recomandat tuturor femeilor însărcinate. Numeroase studii au arătat că aportul de acid folic scade riscul de spina bifida la copii.