Main menu

header

911 7 2de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Ca una dintre cele mai populare vindecătoare ale farmaciei naturii, cicoarea a fost utilizată încă de pe vremea vechilor egipteni și continuă să fie un aliat al sistemelor organismului și în zilele noastre, prevenind, detoxificând și vindecând.

Favorizează secreţia de sucuri gastrice

Frunzele de cicoare sunt bogate în cicorină, inulină, arginină, colină, acid cicoric, minerale şi vitamine, iar rădăcina și florile conțin, printre altele, fructoză, tanin și ulei volatil. Delicata plantă cu floare de un albastru ca al cerului senin este extrem de puternică pe direcția menținerii tranzitului intestinal, întrucât substanţele chimice din cicoare favorizează secreţia de sucuri gastrice, sucurile alimentare rezultate sunt mai uşor absorbite, astfel încât procesul de digestie se desfăşoară fără efort pentru organism. Pe de altă parte, betacarotenul din cicoare are capacitatea de a preveni cancerul de colon. În același timp, planta este redutabilă în prevenția diabetului, rezervele mari de calciu, magneziu şi fier ajutând la reglarea glicemiei din sânge. În același timp, inulina pe care o conține planta este responsabilă de protecţia împotriva acumulării de grăsime. Cicoarea se poate administra sub formă de ceai, preparat prin amestecarea unei linguri cu frunze uscate şi mărunţite de plantă cu 250 ml apă clocotită. Lichidul se lasă la infuzat pentru 15 minute, după care se strecoară. Se consumă când ajunge la temperatura corpului.

Aliat împotriva hipertensiunii

Potrivit literaturii de specialitate, ceaiul de cicoare este eficient în tratarea afecţiunilor cardiovasculare. Acest efect se datorează acțiunii de protecție a vaselor sangvine pe care o asigură planta, ale cărei substanțe previn depunerea de colesterol „rău” (LDL). Împreună cu menținerea unui nivel scăzut al trigliceridelor, cicoarea este un aliat împotriva aterosclerozei și hipertensiunii. Se poate administra tinctură de cicoare, care poate fi obţinută prin amestecarea a zece linguri cu pulbere de rădăcină cu 100 ml alcool de secară cu concentraţie de 50 de grade. Se lasă la macerat pentru 12-14 zile, după care se filtrează. Tinctura poate fi păstrată şi consumată pe perioade lungi, de până la doi ani. Totodată, curele cu cicoare sunt un adevărat pansament pentru ficat. Studii recente au demonstrat că, prin conţinutul ridicat de antioxidanţi, planta susține regenerarea celulelor hepatice și ajută la curățarea ficatului şi bilei, intensificând eliminarea toxinelor la nivelul întregului organism prin acțiunea de tonic natural.

Cicoarea este un relaxant natural al sistemului nervos

Apreciată în curele de slăbire

Grație proprietăților antiinflamatoare, cicoarea a fost utilizată secole la rând pentru tratarea inflamaţiilor articulare, dovedindu-se eficientă împotriva osteoartritei. Pe de altă parte, cafeaua din cicoare este un preparat foarte apreciat în curele de slăbire, întrucât intensifică arderile, scade apetitul şi energizează organismul. Rădăcina se curăță, se prăjește și se macină. Extern, cataplasmele cu cicoare, obţinute prin presarea frunzelor şi a florilor proaspete, se pot aplica direct peste zone afectate de furunculoză şi acnee.