Main menu

header

911 7 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Mierea este unul dintre cele mai sănătoase alimente şi este recunoscută pentru multiplele beneficii pe care le aduce organismului. Oamenii de știință continuă să descopere neîncetat noi proprietăți terapeutice ale acestui nectar unic pe care albinele îl dăruiesc metabolismului uman.

Ameliorează markerii bolii hepatice grase

Un nou studiu, derulat de experții de la Universitatea din Toronto, Canada, a pus în evidență faptul că adăugarea de miere - cu moderație - în meniul zilnic îmbunătățește numeroși markeri ai sănătății cardiometabolice, cum ar fi nivelul colesterolului. Autorii studiului au efectuat o revizuire extinsă și o analiză a cercetărilor clinice care implică miere. S-a constatat că acest produs natural de excepție scade glicemia, colesterolul total și varianta LDL („rău”), trigliceridele și markeri ai bolii hepatice grase și ai inflamației. În plus, acest produs ca niciun altul promovează HDL (colesterolul „bun”). „Aceste rezultate arată că ar trebui să se termine cu desemnarea mierii ca zahăr liber sau adăugat în ghidurile alimentare. Înlocuirea cu miere a zahărului de masă, siropului sau altui produs poate reduce riscurile cardiometabolice”, afirmă specialistul John Sievenpiper.

Ajută la vindecarea rănilor şi ulceraţiilor

Doza medie zilnică de miere în cadrul studiilor a fost de 40 de grame (aproximativ două linguri), iar durata medie a testului a fost de opt săptămâni. Mierea crudă a demonstrat că poate să genereze cele mai multe beneficii observate în studii. De asemenea, varietățile din surse monoflore s-au dovedit deosebit de eficiente. În același timp, studii numeroase au relevat faptul că mierea are proprietăţi antibacteriene şi luptă împotriva infecţiilor prin combaterea eficientă a mai multor tipuri de bacterii, inclusiv E.coli sau salmonella. Datorită acestei acţiuni, mierea ajută la vindecarea rănilor şi ulceraţiilor, combate proliferarea bacteriilor şi accelerează refacerea ţesuturilor care au suferit diverse tipuri de răni. În același timp, pentru că este un bun emolient, mierea ajută la calmarea gâtului iritat şi a acceselor de tuse. De altfel, în cazul tusei uscate, mierea s-a dovedit un remediu cu efecte similare cu ale unor medicamente.

Procesarea face ca mierea să-și piardă multe dintre efectele benefice asupra sănătății (revista Nutrition Reviews)

Stimulează producţia de anticorpi

Tabloul general al efectelor benefice ale mierii include creşterea anduranţei sportivilor, fiind o sursă de energie care nu induce hipoglicemia. Mai mult, produsul generează şi un răspuns metabolic pozitiv. De altfel, unele tipuri de miere chiar ajută la reglarea glucozei din sânge, având în acest fel un aport în gestionarea predispoziției la diabet - practic, deşi este un aliment dulce, mierea este un desert care, consumat în cantităţile potrivite, nu contribuie la creşterea riscului îmbolnăvirii. Pe de altă parte, cercetările au pus în evidență faptul că un consum regulat de miere întăreşte sistemul imunitar şi ameliorează simptomele alergiilor, prin stimularea producţiei de anticorpi. Totodată, mierea susține sănătatea sistemului digestiv, ajută la echilibrarea florei intestinale şi la menţinerea unui tranzit intestinal optim. Prin conținutul de antioxidanți, acest nectar contribuie la prevenirea unor tipuri de cancer.