Main menu

header

910 7 3de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Cercetările asupra isopului sunt încă în stadii incipiente, dar multe dintre acestea sunt promițătoare și confirmă tradiția de utilizare a plantei împotriva mai multor afecțiuni.

Poate elimina celulele canceroase de col uterin

Plantă medicinală care poate fi recomandată ca adjuvant în cazuri de afecțiuni diverse, isopul este studiat în continuare și relevă beneficii pentru sănătatea umană. De pildă, o analiză a evidențiat că planta poate distruge celulele canceroase, iar studii ulterioare de laborator au confirmat faptul că uleiurile și extractele de isop au potențialul de a elimina celulele canceroase de col uterin. Totodată, ca urmare a faptului că planta este utilizată prin tradiție împotriva afecțiunilor digestive, cercetătorii au analizat isopul din această perspectivă și au demonstrat că acționează împotriva a două substanțe chimice din organism care sunt implicate în dezvoltarea ulcerului gastric și a ulcerului peptic, notează verywellhealth.com.

Previne patologiile hepatice

Antioxidanții sunt compuși puternici, care luptă împotriva substanțelor nocive și a radicalilor liberi din organism. O echipă de cercetători români a observat că isopul conține niveluri ridicate de polifenoli, planta având potențialul de a preveni patologiile hepatice, de a proteja organismul împotriva maladiilor cardiovasculare, de a preîntâmpina procesele inflamatorii și de a stimula sistemul imunitar. În același timp, grație acțiunii antivirale, isopul este considerat o terapie alternativă împotriva herpesului simplex 1 și 2. De asemenea, experimente de laborator au relevat faptul că isopul are capacitatea de a ataca structuri care permit virusului HIV să infecteze celulele, distrugând enzimele-cheie pe care acesta se bazează pentru ciclul său de viață.

Adjuvant în cazuri de circulație deficitară

Isopul a fost folosit de secole într-o varietate de moduri. Printre utilizările tradiționale ale plantei se numără cazurile de circulație deficitară, afecţiuni ale căilor respiratorii superioare, astm, tuse, infecții intestinale și ale tractului urinar, boli ale vezicii biliare, dismenoree. În același timp, isopul a demonstrat, în cadrul unor experimente de laborator, proprietăți antimicrobiene. Cel mai indicat este ca planta să se administreze în dozele prescrise de un specialist, care le determină în funcție de factori cum sunt vârsta, starea generală de sănătate și prezența altor afecțiuni.

Sub formă de ceai, preparat în conformitate cu indicațiile și administrat într-o singură repriză zilnic, isopul poate fi util împotriva unor tulburări nervoase de tipul depresiei

Atenuează durerile musculare şi articulare

Uleiul esențial de isop este obținut din florile și frunzele plantei. Este considerat un purificator, cu numeroase beneficii, grație efectelor antiinflamatoare, antimicrobiene, antioxidante, legate de ingrediente cum ar fi taninuri, flavonoide, uleiuri volatile. Acest produs poate fi diluat într-un ulei purtător și folosit local împotriva unor infecții ale pielii, arsuri minore, urticarie, uscăciune și exfoliere, tăieturi mici sau răni superficiale, poate fi picurat în apa de baie, pentru relaxare și combaterea migrenelor, se poate utiliza local, încălzit, pentru atenuarea durerilor musculare sau articulare sau poate fi inhalat, pentru diminuarea simptomelor astmului.