Main menu

header

910 7 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Una dintre plantele medicinale cele mai interesante din perspectiva oamenilor de știință, cohoșul negru, are un renume terapeutic bine consolidat, pe de o parte, și relevă constant noi proprietăți, pe de altă parte.

Potoleşte eficient episoadele de tuse

Cohoșul negru a demonstrat, pe parcursul unor cercetări extinse, un conținut de compuși de excepție pentru metabolismul uman: formonetină, glicozide triterpenice, acizi fenolici, fitosteroli etc. În aceste condiții, planta are acțiune antispasmodică, antitusivă, sedativă, astringentă, expectorantă. Concret, din perspectiva efectelor, cohoșul negru combate eficient episoadele de tuse care însoțesc răcelile și gripele, fiind de folos și ca adjuvant în cazuri de bronșită. În general, se recomandă administrarea rădăcinii uscate de cohoș negru, câte două grame zilnic. Totodată, experții internaționali au evidențiat, prin cercetări extinse, că planta poate îmbunătăți durata și calitatea somnului și are efecte promițătoare împotriva depresiei. În plus, un studiu clinic derulat pe un grup de 244 de femei a demonstrat că suplimentarea zilnică cu 40 de miligrame de cohoș negru poate reduce dimensiunea fibromului uterin cu 30%.

Combate simptomele menopauzei

Cea mai importantă acţiune a plantei, pentru care cohoșul negru este recunoscut pe scară largă, este cea asupra sistemului endocrin. Practic, preparatele pe bază de plantă pot trata diverse probleme ginecologice, stabilizează echilibrul estrogenic și combat simptomele menopauzei. Un studiu clinic a evidențiat faptul că voluntarele cu bufeuri care au consumat 20 de miligrame de extract de plantă pe zi, timp de opt săptămâni, au înregistrat o scădere a severității simptomelor, notează healthline.com. În același timp, planta poate crește fertilitatea. Pe de altă parte, nenumărate studii clinice au confirmat eficienţa extractelor de cohoș negru în tratamentul afecţiunilor psihice asociate tulburărilor de menopauză şi postmenopauză. De asemenea, revista Integrative Cancer Therapies menționează faptul că planta scade riscul de cancer mamar și poate încetini răspândirea celulelor canceroase.

Cohoșul negru a demonstrat acțiune vasodilatatoare periferică, fiind de folos persoanelor care experimentează senzația de extremități reci