Main menu

header

909 7 3de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Renumită din cele mai vechi timpuri în primul rând pentru capacitatea de a stimula abilitățile cognitive, gotu kola vădește încontinuu beneficii de excepție asupra sănătății, certificând astfel renumele pe care această plantă îl are în medicina tradițională chineză, indoneziană și ayurvedică.

Accelerează refacerea după accident vascular cerebral

Potrivit rezultatelor unui studiu recent, care a evaluat efectele extractului de gotu kola în stimularea funcției cognitive după un accident vascular cerebral, planta s-a dovedit eficientă în îmbunătățirea memoriei. De asemenea, testele efectuate pe animale de laborator au avut ca rezultat urmări benefice importante a „plantei longevității” asupra exemplarelor mai în vârstă. Ca urmare, potrivit healthline.com, se recomandă 750 până la 1.000 mg gotu kola pe zi, timp de până la 14 zile. Pe aceeași direcție sunt consemnate și rezultatele acțiunii acestei plante în cazuri de Alzheimer. O cercetare pe animale de laborator a evidențiat faptul că extractul de gotu kola, administrat în doze de 30 până la 60 de picături, de trei ori pe zi, are efecte pozitive asupra anomaliilor de comportament care însoțesc această afecțiune neurodegenerativă. 

Are efect în anxietate și stres

Privarea de somn are efecte devastatoare asupra organismului, dând peste cap toate sistemele, de la ritmul biologic până la digestie și eliminarea toxinelor. O cercetare recentă a evidențiat faptul că extractul de gotu kola are efect împotriva insomniei, în principal grație capacității de a reduce în mod natural stresul și anxietatea, de a combate daunele oxidative și neuroinflamația, inducând o relaxare care favorizează durata și calitatea odihnei. În aceste condiții, de regulă se recomandă 500 mg extract de gotu kola, de două ori pe zi, timp de până la 14 zile, cu efect notabil și împotriva depresiei. Un studiu clinic în cadrul căruia participanții au luat gotu kola în locul medicamentelor antidepresive, timp de 60 de zile, a pus în lumină faptul că toți voluntarii au raportat diminuarea simptomelor acestei stări.

PONT. O serie de cercetări au pus în evidență capacitatea gotu kola de a reduce manifestările bolii venoase superficiale, în principal umflarea picioarelor.