Main menu

header

908 8 3de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Boabele de păducel sunt fructe minuscule, care cresc pe arbuști și sunt considerate unii dintre cei mai redutabili aliați ai sănătății cardiovasculare, dar nu numai. Cercetările oamenilor de știință au relevat o serie de proprietăți terapeutice ale unei plante remarcabile.

Neutralizează radicalii liberi

De sute de ani, oamenii au folosit fructele de păducel ca remediu pe bază de plante pentru diverse probleme de sănătate. Această îndelungată tradiție de utilizare a poziționat boabele de păducel în centrul unor cercetări care au evidențiat faptul că aceste fructe sunt o sursă bogată de polifenoli, antioxidanți care ajută la neutralizarea radicalilor liberi, compuși care accelerează îmbătrânirea și generează boli grave, cum sunt unele tipuri de cancer, diabetul de tip II, astmul și anumite infecții. Pe direcția susținerii sistemului cardiovascular, boabele de păducel se remarcă prin proprietatea de a scădea tensiunea arterială. Studiile pe animale de laborator au relevat faptul că planta acționează ca vasodilatator, relaxând vasele de sânge înguste. De asemenea, un alt studiu a analizat efectele consumului de extract de păducel la voluntari cu tensiune arterială crescută. Cercetătorii au descoperit că participanții care au luat zilnic 500 mg extract de păducel au înregistrat o scădere a tensiunii arteriale diastolice, notează healthline.com. Mai multe studii au sugerat, în același timp, că boabele de păducel pot avea efecte benefice în cazuri de insuficiență cardiacă.

Scade nivelul colesterolului

Boabele de păducel au proprietăți antiinflamatoare remarcabile. Potrivit literaturii de specialitate, în cadrul unor experimente pe animale de laborator s-a observat capacitatea extractului de plantă de a scădea semnificativ nivelurile de compuși inflamatori. Pe de altă parte, cercetările efectuate asupra efectelor vitexinei, un compus prezent în frunzele de păducel, au evidențiat că acesta are proprietatea de a scădea producția de molecule care declanșează inflamația în cazul afecțiunilor respiratorii. În același timp, extractul de păducel a vădit, pe parcursul mai multor studii, capacitatea de a îmbunătăți nivelul de colesterol din sânge, datorită conținutului său de flavonoide și pectină. Astfel, planta este considerată un aliat natural împotriva aterosclerozei. Un studiu clinic a constatat că administrarea de extract de păducel în doze de 2,3 mg pe kilogram de greutate corporală a scăzut formarea plăcilor dăunătoare în artera carotidă. În același timp, o cercetare pe animale de laborator a pus în lumină faptul că administrarea de suplimente cu păducel a generat o scădere notabilă a nivelului de trigliceride.

Oamenii de știință investighează potențialul suplimentelor cu păducel pe direcția tratării anxietății, fără efectele secundare ale medicamentelor

Tratează indigestia şi durerile de stomac

Secole la rând, oamenii au folosit fructe de păducel și extract pentru a trata probleme digestive, în special indigestia și durerile de stomac. Aceste fructe conțin fibre, despre care este dovedit că reduc simptomele constipației și acționează ca prebiotice, echilibrând microflora intestinală. În plus, un studiu pe animale de laborator a constatat că extractul de păducel a redus foarte mult timpul de tranzit intestinal al alimentelor în sistemul digestiv. Păducelul poate fi adăugat în dietă sub formă de boabe crude, ceai procurat din magazinele cu profil naturist, dulcețuri și deserturi, suplimente sau pulbere.