Main menu

header

906 7 1de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Cu aspectul său unic, ca din altă lume, fructul exotic pitahaya a determinat oamenii de știință să-l introducă pe lista scurtă a alimentelor cu un conținut nutrițional remarcabil și implicit cu beneficii extinse pentru sănătate.

Scade riscul de cancer

Deopotrivă apreciat de iubitorii de fructe și de persoanele care doresc să mențină un stil de viață sănătos, pitahaya a căpătat renumele de superaliment. Fructul este plin de vitamine și minerale esențiale. În plus, pitahaya furnizează și antioxidanți de calibru. Primul pe listă este vitamina C, relevată de numeroase studii ca scăzând riscul de cancer, în special cerebral și al gâtului. Mai departe, betalainele din pitahaya pot combate stresul oxidativ, iar betacarotenul și licopenul din fruct au fost asociați, pe parcursul unor cercetări extinse, cu diminuarea pericolului apariției bolilor de inimă. Pitahaya conține o cantitate substanțială de fibre alimentare, carbohidrați nedigerabili care au o listă extinsă de beneficii pentru sănătate. Autoritățile sanitare recomandă 25 de grame de fibre pe zi pentru femei și 38 de grame pentru bărbați. Ca furnizor important de fibre din surse naturale, pitahaya poate juca astfel un rol în gestionarea diabetului de tip II, menținerea unei greutăți corporale optime și echilibrarea microflorei intestinale, întrucât promovează creșterea a două familii de bacterii sănătoase (lactice și bifidobacterii), ținând astfel la distanță o serie de afecțiuni.

Întăreşte sistemul imunitar

Vitamina C și carotenoidele din pitahaya întăresc sistemul imunitar și pot preveni infecțiile, prin protejarea celulelor albe din sânge împotriva daunelor provocate de radicalii liberi. De asemenea, este unul dintre puținele fructe care conțin fier, mineral care joacă un rol crucial în transportul oxigenului în organism și în descompunerea alimentelor și transformarea acestora în energie. În condițiile în care, potrivit estimărilor, 30% din populația lumii are deficit de fier, prezența pitahaya în dietă asigură nu doar aportul acestui mineral, ci și suficientă vitamina C pentru ca organismul să-l poată absorbi.

Prin aportul de magneziu, pitahaya poate preveni accidentul vascular cerebral