Main menu

header

906 9 1de Flori Pintea şi Adrian Barna

Limba mării este o plantă extrem de populară, mai ales în țările mediteraneene, datorită conținutului de acizi grași esențiali și al nivelului ridicat de vitamina C, una dintre cele mai puternice substanțe antioxidante naturale, ce ajută la eliminarea radicalilor liberi din organism. În scop terapeutic, se utilizează semințele mature, precum și partea aeriană înflorită, bogată în ulei gras.

Leac pentru gută

Limba mării se folosește încă din Antichitate pentru combaterea gutei, a problemelor digestive și a bolilor de inimă. În urma ultimelor studii, s-a dovedit faptul că această plantă poate să reducă semnificativ simptomele ulcerului și să contribuie la vindecare. Specialiștii recomandă ceaiul din limba mării, partea aeriană, bine uscată. Se pun la fiert 20 g plantă în 300 ml apă și se consumă îndulcit cu o linguriță cu miere, câte două căni pe zi, dimineața și seara, cu jumătate de oră înainte de masă. Tratamentul se face 30 de zile și se reia după două luni de pauză. De asemenea, se pot utiliza și semințele, sub formă de pulbere, consumată dimineața, pe stomacul gol, minimum 14 zile, câte două-trei cure pe an. Un vârf de linguriță cu praf se ține sub limbă aproximativ zece minute, apoi înghițiți planta cu un pahar cu apă. Limba mării reface imunitatea, grație acidului linolenic de tip Omega 6 care joacă un rol esențial în reechilibrarea și buna funcționare a organismului.

Reglează producerea acidului gastric în stomac

Extractele amare din limba mării reușesc să reducă eliberarea acidului gastric și au și efecte antiinflamatorii, fiind eficiente în problemele gastrointestinale. În combinație cu roinița, menta sau mușețelul, plante care au efecte similare, limba mării reglează producerea acidului gastric în stomac, ajută la întărirea musculaturii intestinale și reduce durerile provocate de colon iritabil. În astfel de situații, este indicată infuzia din toate aceste plante, în cantități egale și se consumă trei căni pe zi, după mesele principale, între 15 și 20 de zile, neîndulcită. Dacă se acționează din timp, limba mării poate preveni cancerul de colon. În astfel de situații, este indicată tinctura, pentru că este o formă mai concentrată și mai puternică. Se prepară din 30-35 g limba mării, care se adaugă într-un vas cu capac peste care se toarnă alcool de 40 de grade, cantitate care trebuie să fie cu două degete peste plantă. Se acoperă vasul și se pune într-un loc umbros, ferit de lumină și soare, pentru patru-cinci zile. Apoi, lichidul se strecoară într-o sticlă, se închide și se păstrează la trece. Se consumă câte o linguriță pe stomacul gol, în fiecare dimineață, timp de 30 de zile. Pentru efecte îndelungate, tratamentul se repetă după două luni de pauză.

Extractele din limba mării reduc eliberarea acidului gastric și au efecte antiinflamatorii și antiseptice asupra organismului

Îmbunătăţeşte memoria

Pe lângă efectele benefice pe care le are asupra stomacului și colonului, consumul regulat de limba mării îmbunătățește memoria și ajută la o reținere mult mai ușoară a informațiilor, fiind recomandată celor care se pregătesc pentru examene sau teste la locul de muncă. Nu este indicată copiilor sub 18 ani fără consultul medicului în prealabil. În astfel de cazuri, se poate utiliza planta sub formă de ceai, în câte trei-patru cure pe an, a câte 12 zile, cu pauze de o lună între ele. Dacă sunteți în prag de examen și aveți materie multă de studiat, puteți consuma ceaiul în perioada de studiu.