Main menu

header

882 9 1de Ștefania Băcanu şi Daniel Şuta

Anghinarea este o legumă ce aduce beneficii nutriționale organismului, deorece conține vitaminele A, B, C, mangan, fosfor, fier, lipide și zaharuri, fiind și o importantă sursă de fibre și de inulină, substanță care ajută la asimilarea magneziului și a calciului în organism. În medicina naturistă, se utilizează rădăcinile și frunzele, sub formă de infuzie, decoct sau tinctură.

Scade nivelul colesterolului

Anghinarea are cele mai înalte niveluri antioxidante dintre toate legumele, fiind clasată pe locul 7 din 1.000 în ceea ce privește conținutul antioxidant. Un lucru bun, pentru că acesta este unul dintre principalele mijloace de apărare a sistemului imunitar împotriva efectelor radicalilor liberi, ce pot duce la o serie de stări și boli periculoase, inclusiv cancer sau boli cardiace. Consumul constant de anghinare ajută la prevenirea mai multor boli grele, cum ar fi nefrita sau leucemia. De asemenea, scade nivelul colesterolului și poate preveni infarctul miocardic. Se recomandă decoctul de anghinare, preparat din frunzele lungi, zimțate, de la baza plantei. Aceasta este aria legumei care este cea mai densă în compușii biologic activi, ce contribuie la conținutul nutrițional al extractului de anghinare. Se pun 40 g anghinare într-un litru de apă rece, se lasă trei-patru ore, apoi se pune cantitatea la fiert. Se dă într-un clocot și se lasă zece minute la infuzat, se strecoară și se beau trei căni pe zi, înainte de mesele principale. Repetați șapte zile consecutiv, apoi, reluați după zece zile de pauză. Decoctul de anghinare ajută și la tratarea problemelor hepatice, susține secreția biliară cunoscută sub numele de acțiune coleretică, favorizând eliminarea sucurilor biliare în duoden.

Acţionează ca un bun diuretic

Anghinarea protejează împotriva diferitelor boli, cum ar fi diabetul, ateroscleroza sau accidentul vascular cerebral. În plus, este un bun remediu și pentru infecții intestinale, provocate de bacterii. Remediile pe bază de anghinare acționează ca un bun diuretic și ajută la scăderea lipidelor din organism. Proprietățile antioxidante ale legumei provin dintr-o serie de surse, dintre care una este polifenolul, ce are puterea de a încetini, opri sau inversa efectele cancerului la un pacient. În urma unor studii, s-a demonstrat că vitamina C, care se află în cantitate mare în anghinare, încetinește condițiile de mucozită și fibroză, reducând șansele de apariție a tumorilor la nivelul sânului. Curele cu ceai din rădăcină de anghinare au efect imediat asupra infecțiilor și pe termen lung împotriva celulelor canceroase pe care nu le lasă să se dezvolte. Se folosește rădăcina uscată, rasă, o linguriță, la 300 ml apă. Se fierbe întreaga cantitate în două-trei clocote, apoi se oprește și se bea câte două căni, dimineața și seara, între mese, timp de 14 zile. Se face pauză o lună, apoi se reia tratamentul.

Anghinarea poate reduce șansele de apariție a cancerului de prostată, de sân sau a leucemiei

Repară celulele hepatice deteriorate

Alte studii au arătat că anghinarea susține și sănătatea ficatului. S-a constatat că cinarina și silimarina ajută la îmbunătățirea stării generale de sănătate a organului, prin reducerea prezenței toxinelor, facilitând eliminarea lor din ficat și din întregul organism. Infuzia de anghinare, consumată după masă, datorită antioxidanților puternici din compoziție, promovează activ regenerarea și repararea celulelor hepatice deteriorate, deoarece ficatul este unul dintre cele mai lente organe din corp, grație conținutului mare de fibre, vitamine B și vitamina A.