Main menu

header

880 7 3de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Ciuperci de excepție, cu o textură specială și, în același timp, cu o serie de beneficii pentru sănătate, soiul numit Bay Bolete este deopotrivă o delicatesă și un aliat al funcționării interne optime a organismului.

Utile în osteoporoză

Odată alese de variantele toxice, ciupercile Bay Bolete sunt o opțiune alimentară care aduce corpului numeroase beneficii. În primul rând, este de remarcat conținutul scăzut de calorii al acestor ciuperci, care asigură susținerea procesului de scădere în greutate. În paralel, Bay Bolete sunt adevărate comori de fitonutrienți, fiind ideale pentru persoanele care suferă de osteoporoză sau care au neplăceri generate de menopauză. De asemenea, aceste ciuperci aduc organismului antioxidanți naturali și astfel se elimină efectele radicalilor liberi, este fortificat sistemul imunitar și implicit susținută apărarea naturală a organismului.

Susțin sinteza normală a ADN

Pline de fibre, ciupercile Bay Bolete detoxifică, susțin sănătatea colonului, ameliorează digestia și tratează natural constipația. În același timp, aceste ciuperci conțin cantități apreciabile de proteine naturale ușor digerabile, fiind ideale pentru persoanele care doresc să-și mențină musculatura în cea mai bună formă. Totodată, ciupercile Bay Bolete sunt încărcate de minerale, fiind recomandate pentru menținerea sănătății sistemului cardiovascular și sinteza normală a ADN. În plus, ciupercile Bay Bolete sunt surse de vitamina D, care joacă un rol vital în metabolismul calciului.

Favorizează producerea de colagen

Oamenii de știință studiază ciupercile Bay Bolete din perspectiva acțiunii antitumorale. Potrivit healing-mushrooms.net, polizaharidele extrase din aceste ciuperci au inhibat creșterea cancerelor solide cu 70%, în cadrul unor teste pe animale de laborator. De asemenea, ca surse de vitamina C, ciupercile Bay Bolete favorizează producerea de colagen, componentă principală în tendoane, ligamente, piele, cornee, cartilaje, oase, intestine și vase de sânge. Aceleași delicioase ciuperci furnizează concentrații ample de vitamine din grupul complex B, iar avantajele pentru organism sunt numeroase: previn boala Beri-Beri (afecțiune cauzată de un deficit de vitamina B1), instalarea anemiei, a depresiei etc.

Spaghetti tetrazzini cu ciuperci Bay Bolete

880 7 4Ingrediente: 2 pumni cu ciuperci Bay Bolete (de mărime medie), 4 pulpe de pui, 1 ceapă, 1 pahar mare cu vin alb, 1 pachet de spaghetti, 500 ml smântână, 250 g parmezan ras, ulei de măsline, sare, piper, pătrunjel verde, busuioc proaspăt.

Mod de preparare: se pun pastele la fiert, după instrucțiunile de pe ambalaj. Se taie felii subțiri ciupercile și se călesc la foc iute în puțin ulei, până încep să prindă culoare, apoi se lasă deoparte. Carnea de pui se feliază subțire, se condimentează, apoi se prăjește rapid în tigaia în care s-au călit ciupercile, iar când s-a rumenit, se scoate pe o farfurie. Se încălzește cuptorul la 225 de grade Celsius. Se toarnă puțin ulei în tigaie, se călește ceapa tăiată felii subțiri până devine translucidă, se presară sare și piper, apoi se adaugă ciupercile și feliile de carne de pui, se completează cu vinul și se menține tigaia pe foc mediu până se reduce lichidul la jumătate. Se stinge focul, se pun verdeață tocată după gust, smântâna și o treime din cantitatea de parmezan, apoi se adaugă și pastele fierte. Se amestecă, se toarnă în tava de copt, se distribuie uniform restul de parmezan, se stropește cu puțin ulei de măsline și se introduce la cuptor pentru 15 minute.