Main menu

header

879 7 2de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Floare delicată și frumos colorată, columbina impresionează deopotrivă prin aspectul minunat și prin proprietățile sale medicinale, cunoscute și folosite de secole de populațiile din America de Nord și Europa.

Atenuează durerile reumatismale

Frumoasa columbină este foarte bogată în fitonutrienți și are o istorie îndelungată de utilizare împotriva unui mare număr de afecțiuni interne și externe. Deși are potențial toxic, această delicată vindecătoare poate fi de un real folos ca analgezic eficient, loțiunile din rădăcină zdrobită și uleiurile extrase din columbină fiind foarte populare pentru capacitatea de a ușura disconfortul provocat de durerile reumatice sau de artrită. De asemenea, una dintre cele mai răspândite utilizări ale columbinei este împotriva durerilor de cap. Folosind cantități mici de semințe zdrobite și amestecate cu apă, pot fi ameliorate rapid migrenele. Dat fiind faptul că semințele plantei conțin și unele cantități de substanțe toxice, pentru orice tratament cu columbină este necesară consultarea unui fitoterapeut. Pe de altă parte, planta este eficientă și extern, împotriva durerilor provocate de vânătăi, leziuni superficiale închise sau musculatură încordată. Aceste efecte se datorează în principal compușilor antiinflamatori care se găsesc în rădăcinile și în semințele acestei plante.

Reduce presiunea asupra rinichilor

Prin tradiție, zdrobirea rădăcinilor de columbină și amestecarea lor cu apă a fost folosită ca tratament pentru anumite probleme respiratorii, inclusiv congestie și dureri în gât. Prin eliminarea inflamației, planta poate ajuta la accelerarea procesului de vindecare, la reducerea iritației și la eliminarea congestiei, notează organicfacts.net. În plus, columbina poate stimula transpirația și este cunoscută ca un remediu eficient pentru a domoli febra. Se amestecă florile cu apă și se consumă lichidul, cu efect suplimentar sporirea cantității de urină eliminată și implicit o bună detoxificare a organismului și reducerea presiunii asupra rinichilor. Totodată, preparată corect, la indicația specialistului, rădăcina de columbină este un excelent tonic pentru stomac, scăzând inflamația și iritația intestinelor, care provoacă diaree și simptome ale colonului iritabil. Totodată, planta întărește pereții intestinali și susține echilibrul microbiomului, prin stimularea bacteriilor „bune”. Se poate administra sub formă de tinctură, obținută din 500 g plantă uscată și un litru de alcool cu concentrație 68%. Se lasă la macerat 14 zile la căldură, apoi se strecoară. Se pot lua câte 20 de picături, pe un cub de zahăr. De asemenea, columbina este recomandată de mulți practicieni pentru reducerea sângerării menstruale.

Columbina este prezentă în diverse formule naturiste de purificare a sângelui

Combate rezistenţa bacteriilor la antibiotice

Columbina are o îndelungată istorie de utilizare în afecțiuni ale ficatului. Grație capacității sale de a detoxifica organismul, planta a fost folosită ca agent hepatic, pentru tratarea icterului, încă din Evul Mediu. În Spania există și în prezent o tradiţie de a se consuma mici cantităţi de rădăcină de columbină dimineaţa, timp de câteva zile, pentru detoxificarea acestui organ vital. De asemenea, planta este cercetată din perspectiva capacității frunzelor și tulpinilor de a furniza agenți antimicrobieni capabili să combată rezistența bacteriilor la antibiotice.