Main menu

header

878 6 1de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu

Unul dintre cele mai iubite condimente este în același timp și un redutabil vindecător. Cardamomul este studiat intens de oamenii de știință din perspectiva capacității sale de a sta la baza unor terapii eficiente, un studiu de dată recentă extinzând lista beneficiilor condimentului în lupta cu bolile grave.

Terapie țintită

Cardamomul este un condiment delicios, cu o aromă aparte, folosit în diferite bucătării din întreaga lume. Un nou studiu a pus în evidență că o substanță din acest ingredient poate ajuta la combaterea uneia dintre cele mai agresive și letale forme de cancer de sân - cel triplu negativ. Concret, potrivit experților americani de la Universitatea Florida, care au realizat cercetarea, cardamonina, un compus natural din condiment, a demonstrat că are proprietatea de a distruge celulele canceroase de acest tip. Descoperirea este cu atât mai importantă cu cât boala este devastatoare. Pacientele nu au receptori pentru estrogen sau progesteron și nu produc proteina HER2. Lipsa celor trei face să fie foarte dificil să fie tratate aceste tumori, deoarece nu răspund la terapiile obișnuite. În plus, cancerul de sân triplu negativ este mult mai agresiv, ceea ce duce la o rată mai mare a mortalității. „A fost o provocare să dezvoltăm o terapie țintită pentru această boală, care să fie sigură și eficientă în același timp. Din acest motiv, există o nevoie stringentă de a investiga plantele medicinale ca o nouă modalitate de a combate acest cancer”, explică cercetătorul Patricia Mendonca.

Remediu tradițional împotriva degradării rinichilor

În experimentele cu celule umane, cardamonina a vizat inclusiv o genă specifică ce ajută cancerul să evite sistemul imunitar. Cercetătorii au examinat modul în care compusul din cardamom a afectat gena morții celulare programate în celulele tumorale triplu negative. Rezultatele au demonstrat că tratamentele cu cardamonină au scăzut capacitatea celulelor canceroase de a supraviețui. „Faptul că această substanță a fost folosită de secole pe post de condiment și, mai recent, ca supliment, arată că este sigură pentru consum și că poate aduce beneficii pentru sănătate”, adaugă specialistul american. Cardamomul se găseşte sub forma unei mici păstăi cu seminţe negre în interior. Cardamomul este considerat și plantă medicinală, fiind folosit în medicina ayurvedică şi în cea tradiţională chineză, ca remediu pentru infecţii, în tratarea inflamării gâtului, congestiei plămânilor, tuberculozei, degradării rinichilor şi pietrelor la vezica biliară.

Reduce ritmul cardiac

Potrivit Bazei naţionale de date nutriţionale pentru referinţă standard din SUA, cardamomul conţine carbohidraţi, proteine, fibre alimentare, iar la capitolul micronutrienți, este un adevărat tezaur: niacină, piridoxină, riboflavină, tiamină, vitaminele A și C, sodiu, potasiu, calciu, cupru, fier, mangan, magneziu, fosfor şi zinc. Ca urmare, condimentul este redutabil în combaterea cancerului colorectal, una dintre principalele cauze de mortalitate din cancer în întreaga lume. Studiile derulate în cadrul Institutului Național al Cancerului din India au arătat rezultate promițătoare în combaterea afecțiunii. De asemenea, o cercetare de anvergură derulată în Arabia Saudită a evidențiat proprietatea condimentului de a reduce ritmul cardiac crescut și de a susține sănătatea generală a sistemului cardiovascular. În același timp, compușii prezenţi în cardamom pot neutraliza creşterea lipidelor în corp, contribuind la echilibrarea nivelului colesterolului.

Previne toxiinfecțiile alimentare

Prin tradiție, cardamomul este considerat o plantă cu proprietăţi antidepresive. Cercetările moderne au confirmat capacitatea uleiului de cardamom de a fi eficient în cazuri de depresie, produsul fiind utilizat pe scară largă în aromoterapie. Pe de altă parte, condimentul protejează împotriva bolilor gastrointestinale. Din medicina tradițională din Asia, cardamomul și-a croit drum în toată lumea ca vindecător al unor neplăceri des întâlnite, fiind de folos în cazuri de aciditate gastrică sau crampe stomacale. În plus, potrivit unor cercetări extinse, uleiul volatil din cardamom poate inhiba creşterea şi răspândirea unora dintre cei mai periculoşi microbi și previne astfel toxiinfecţiile alimentare. De la medicina ayurvedică vine credința că se pot combate spasmele musculare cu ajutorul cardamomului. Studiile internaționale au confirmat proprietatea condi- mentului de a elimina aceste senzații foarte dureroase, în special în rândul vârstnicilor, grație proprietăților sale antiinflamatoare. De asemenea, compușii din cardamom sunt eficienți în combaterea durerilor articulare.

Desfundă căile respiratorii

Ca antimicrobian, condimentul s-a dovedit foarte eficient în combaterea infecțiilor de la nivelul cavității bucale. Un studiu derulat de experții americani de la Universitatea din California a evidențiat că utilizarea cardamomului este superioară administrării de antibiotice, întrucât anihilează doar elementele infecțioase, fără să afecteze bacteriile bune. Totodată, condimentul poate fi folosit cu rezultate excelente şi ca remediu pentru astm şi alte probleme respiratorii. Cercetările au arătat că extractele de cardamom sunt eficiente în desfundarea căilor respiratorii înfundate și poate relaxa ţesuturile traheale. De altfel, în terapiile tradiţionale, condimentul a fost folosit secole la rând pentru a vindeca astmul sau bronşita, grație capacității substanțelor din cardamom de a îmbunătăți circulația sangvină din plămâni. În plus, condimentul a fost confirmat ca agent de detoxificare, având capacitatea de neutralizare a radicalilor liberi, prevenind astfel procesele oxidative și îmbătrânirea prematură.

„Cercetarea noastră arată potențialul cardamoninei de a îmbunătăți terapia împotriva cancerului fără efectele secundare pe care le implică alți agenți chimioterapeutici“ Patricia Mendonca, Universitatea Florida, SUA

Kheer

878 6 2Ingrediente: 100 g orez cu bob lung, 500 ml lapte gras, 3 linguri cu zahăr tos (+1 linguriţă), 1 pliculeţ cu fire de şofran, 2 păstăi de cardamom, 2 linguri cu fulgi de migdale, 2 linguri cu fistic, 2 linguri cu caju, 3 linguri cu merişoare, miezul de la 1/2 baton de vanilie.

Mod de preparare: se pregătește orezul după instrucțiunile de pe ambalaj, apoi, după ce este fiert, se pune într-o crăticioară, se toarnă deasupra laptele şi trei linguri cu zahăr, se amestecă bine și se dă crațita la foc mediu timp de cinci minute. Separat, se combină zahărul rămas cu firele de şofran şi miezul de la păstăile de cardamom și se pisează până îşi eliberează aroma. Se trage cratița de pe foc, se adaugă amestecul cu cardamom, restul ingredientelor, se amestecă, se pune din nou pe flacără și se menține zece minute, amestecând des, până ajunge la consistența dorită. După răcirea la temperatura camerei, kheer se dă la frigider pentru câteva ore.