Main menu

header

877 7 3de Roxana-Ioana Ancuța

De mii de ani, culturile și civilizațiile lumii au folosit oțetul ca ingredient esențial la gătit, la curățenie sau la vindecarea anumitor afecțiuni, fiindu-i recunoscute atât calitățile nutriționale, cât și cele medicinale. Iată că întrebuințările și faima lui au rezistat până în ziua de astăzi, oțetul fiind un extraordinar remediu natural.

Elimină bacteriile şi ciupercile de la nivelul picioarelor

Poate proteja împotriva bacteriilor, a ciupercilor și a altor microbi, astfel că unul dintre beneficiile sale se îndreaptă către... picioare. Nici nu știți ce eficiente pot fi băile la picioare în apă cu oțet. Preparaţi soluția din 1 parte oțet și 2 părți apă caldă în care, eventual, puteți adăuga mirodenii, uleiuri esențiale ori săruri aromatice, pentru că acestea reușesc să mai acopere din mirosul puternic al oțetului. Picioarele reprezintă locul unde bacteriile se dezvoltă cel mai ușor, din cauza faptului că mai tot timpul sunt acoperite și umede. Aceste băi sunt curative. Tocmai pentru că are proprietăți antibacteriene, oțetul dezinfectează picioarele, le curăță de ciuperci și de toți acei microbi ce provoacă mirosurile dezagreabile. Astfel că, adăugați într-un lighean două căni cu apă caldă și una cu oțet. Continuați în același ritm, până când ligheanul se va umple (2 părți apă și 1 de oțet). Înmuiați picioarele în soluţia obţinută timp de 10 până la 20 de minute. Repetați acest proces zilnic sau până când problemele pe care le aveți la picioare vor dispărea. Curățați picioarele cu un săpun obișnuit, înainte și după înmuiere.

Calmează senzațiile neplăcute în cazul „piciorului atletic”

Tot datorită proprietăților antifungice, înmuierea zilnic a picioarelor într-o baie de oțet ar putea ajuta și la combaterea infecțiilor fungice, cum ar fi „piciorul de atlet”. Aceasta este o afecţiune des întâlnită, cauzată de fungi numiți dermatofiți (microbi care se dezvoltă în medii calde, umede - cum ar fi piscinele, dușurile publice, vestiarele sau alte incinte în care oamenii merg în picioarele goale). Mai mult, odată ce s-au instalat în piele, acești dermatofiți se vor înmulți și vor fi menținuți de șosetele și pantofii transpirați. Afecțiunea „piciorul de atlet” se manifestă prin mâncărimi intense ale picioarelor, roșeață în zona tălpilor, piele crăpată și bășicată, mai ales între degetele picioarelor. Chiar dacă nu s-a dovedit științific că oțetul vindecă simptomele acestei boli (medicamentele sunt încă cea mai eficientă formă de tratament pentru piciorul atletului), băile sunt binevenite, deoarece calmează și ușurează senzațiile neplăcute și, în niciun caz, nu vor dăuna, provocând ceva rău.

Previn formarea verucilor

877 7 4Oțetul are proprietăți antimicrobiene care pot ajuta la prevenirea verucilor. Negii sunt excrescențe ale pielii cauzate de o infecție virală. Virusul care provoacă veruci este papilomavirusul uman (HPV). Este posibilă transmiterea negilor de la o persoană la alta prin contactul apropiat cu pielea. Aceştia pot apărea pe picioare şi, de obicei, nu sunt dureroși și nu au legătură cu cancerul, însă pot fi inestetici. Astfel, este posibil ca o înmuiere în apă cu oțet să ajute la tratarea sau prevenirea creșterii negilor pe picioare. În prezent, nu există dovezi că oțetul poate lupta împotriva infecțiilor cauzate de viruși, cum ar fi HPV, dar cercetările au descoperit că acidul acetic din oțet poate fi util în prevenirea infecțiilor cutanate la persoanele cu arsuri.

Dacă nu aveți timpul necesar la dispoziție pentru astfel de tratament, preparați o soluție din apă și oțet pe care pulverizați-o, mai apoi, în interiorul încălțămintei și pe tălpi