Main menu

header

877 8 2de Ștefania Băcanu şi Carmen Bădulescu

Iarba sfântului Ioan este folosită de secole în medicina naturistă pentru tratarea diverselor probleme de sănătate. Planta conţine uleiuri volatile vitamine, substanţe amare, pigmenţi fenolici şi chinoidici, zaharuri, săruri minerale și alți produși benefici organismului. În scop terapeutic, se folosesc frunzele și rizomii, sub formă de infuzie, decoct și tinctură.

Echilibrează sistemul nervos

Planta este foarte plăcută, aromată, are un efect calmant asupra sistemului nervos, fiind utilă în cazuri de depresie, stres, insomnie şi stări anxioase. Iarba Sfântului Ion este și un relaxant muscular, fiind utilă pentru calmarea durerilor musculare şi a oboselii generate de activitățile fizice mari. Utilizați planta sub formă de infuzie, preparată dintr-o linguriță cu flori uscate, adăugate la 300 ml apă fiartă. Acoperiți vasul și lăsați să se infuzeze zece minute. Strecurați și beți conținutul seara, înainte de culcare. Ideal ar fi să faceți această cură cel puțin cinci zile, iar în cazul afecțiunilor mai severe, puteți suplimenta cu încă o cană, dimineața, după micul dejun, și să continuați tratamentul până la zece zile. Consumul de Iarba Sfântui Ioan ajută și la eliminarea tulburărilor digestive, la reducerea greutăţii și a grăsimii nedorite, prin scăderea poftei de mâncare, dar şi la accelerarea proceselor metabolice, deoarece creşte abilitatea organismului de a utiliza grăsimile, eliberând energie. Totodată, reduce balonarea, stimulează producţia de estrogeni şi este un bun decongestiv al sistemului respirator. Pentru a evita eventualele probleme digestive, puteți face două-trei cure pe an cu infuzie de plantă, a câte zece zile.

Adjuvant în infecțiile genitale

Pentru femei, Iarba Sfântului Ioan este de mare ajutor, mai ales în perioada de instalare a menopauzei, grație efectului de eliminare a iritabilităţii, palpitaţiilor, durerilor de cap şi a transpiraţiilor nocturne. De asemenea, stimulează producţia de estrogeni, fiind eficientă în ameliorarea simptomelor premenstruale, ajută la tratarea infecțiilor genitale și susține în caz de frigiditate. Specialiștii recomandă decoctul din Iarba Sfântului Ioan. Mai exact, puneți 25 g plantă într-un vas cu apă fiartă, maximum 300 ml, și acoperiți-l pentru două-trei ore. Apoi, puneți la fiert toată cantitatea și lăsați-o să dea în clocot până scade la jumătate. După ce s-a răcit, beți câte o cană de două ori pe zi, timp de zece zile. În cazul poblemelor genitale, faceți spălături locale cu decoct din frunzele plantei, măcar de două-trei ori pe săptămână.

Iarba Sfântului Ioan este folosită în industria cosmetică la fabricarea parfumurilor bio, având un miros foarte aromat, dar cu efect ușor sedativ, ceea ce înseamnă că trebuie utilizată în cantităţi mici

Leac pentru micoze

Pentru afecțiunile pielii, preparați tinctură din Iarba Sfântului Ioan, utilizând rizomii înfloriți. Astfel, luați 30-40 g plantă, puneți-le într-un vas care se închide ermetic, peste care turnați 400 ml alcool de 60 de grade. Strângeți capacul și lăsați vasul într-un loc răcoros pentru cinci zile. Apoi strecurați soluția și ați obținut tinctura. Folosiți-o în caz de micoze, pete lăsate de soare, dermatite și chiar răni. De trei ori pe zi, tamponați zonele cu probleme cu ajutorul unei dischete pe care o înmuiați în tinctură. Repetați procedura o săptămână sau până la vindecare. Tinctura ajută și la tratarea gingivitei, a aftelor și a amigdalitei. Diluați o linguriță cu soluție în 100 ml apă și clătiți-vă gura cu lichidul obținut, de trei ori pe zi, după igiena zilnică.