Main menu

header

876 8 2de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Încrucișare între grâu și secară, triticala este cea mai bună formulă dintre cele două cereale. Acest soi special are chiar mai multe avantaje pentru sănătate în comparație cu „părinții” săi și oferă mult mai multă nutriție, printr-un plus de vitamine, minerale și antioxidanți.

Preîntâmpină boala Crohn

Creată la început în laborator, prin încrucișarea dintre grâu și secară, triticala a oferit rezultate alimentare impresionante. Mult timp folosită pentru hrana animalelor, cereala a ajuns în atenția cercetătorilor care studiază alimentația umană, grație unor proprietăți unice, care o încadrează în categoria hranei sănătoase. Adesea prezentă în numeroase formule de cereale, triticala se află la dispoziția consumatorilor ca făină, pâine, fulgi sau biscuiți. Unul dintre cele mai importante beneficii pe care le generează consumul de triticală este îmbunătățirea semnificativă a eficacității digestive. Practic, consumul acestei cereale aduce organismului fibre care echilibrează flora intestinală și reglează funcțiile stomacului, elimină toxinele, stimulează eficiența absorbției nutrienților, reduce constipația, diareea, balonarea, crampele, prevenind inclusiv afec- țiuni mai grave, ca boala Crohn, ulcerele gastrice și cancerul de colon.

Excelentă sursă de acid folic

Conținutul ridicat de fibre din triticală are ca efect faptul că nivelul zahărului din sânge este bine echilibrat, ceea ce recomandă cereala pentru bolnavii de diabet. În al doilea rând, prin aportul de mangan, triticala oferă a doua linie de apărare pentru diabetici, întrucât se transformă zaharurile în combustibil, în loc să fie absorbite în sânge. În aceste condiții, pe lângă scăderea glicemiei, triticala oferă și un plus de energie. De asemenea, planta este o excelentă sursă de acid folic, ceea ce recomandă această cereală în meniul femeilor însărcinate, întrucât se previn defectele de tub neural la nou-născut.

Asigură o bună oxigenare a corpului

Mineralele din triticală contribuie la îmbunătățirea circulației sangvine și la producerea de celule roșii. Ca urmare, prezența acestei cereale în meniu asigură o bună oxigenare a corpului și sporește eficacitatea metabolică. Totodată, triticala joacă un rol foarte important în fabricarea și menținerea sănătății țesutului osos. Potrivit cercetărilor internaționale, persoanele cu oase fragile sau cele în vârstă pot include triticala în dietă, întrucât cereala accelerează vindecarea și previne osteoporoza. În același timp, proteinele din triticale recomandă această specie de cereale pentru susținerea țesuturilor musculare, precum și pentru optimizarea proceselor enzimatice.

Triticala este în prezent o cereală produsă în 29 de ţări din întreaga lume

Biscuiţi cu stafide

876 8 3Ingrediente: 1/2 cană cu făină de triticală, 1/2 cană cu făină de grâu integral, 2 și 1/4 linguriță cu praf de copt, 2 linguri cu lapte praf, 1/3 cană cu apă, 1/2 linguriță cu sare de mare, 100 g stafide.

Mod de preparare: se încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius și se pregătește un vas antiaderent, rezistent la căldură. Se amestecă toate ingredientele, se frământă câteva minute, iar aluatul rezultat se întinde pe foaie, apoi se decupează în forme de biscuiți care se coc timp de 15 minute.