Main menu

header

872 7 3de Roxana Istudor şi Mihaela Cotîrnea

Delicatul vestitor al primăverii este, pe lângă frumusețea naturală, o veritabilă plantă medicinală. Ghiocelul nu doar anunță renașterea naturii, ci este și un adjuvant prețios într-o serie de afecțiuni grave, dintre care se disting cele neurologice și neurodegenerative, dar nu numai.

Elimină rapid migrena persistentă

Cercetătorii au studiat proprietăţile medicinale ale ghioceilor, dată fiind tradiția milenară a utilizării acestei plante cu efecte terapeutice remarcabile. Ghioceii sunt atât de eficienți, încât simpla frecare a frunții cu aceste minunate flori elimină rapid o migrenă persistentă. Alcaloidul specific galantamină a fost extras pentru prima dată la începutul anilor 1950, după ce un farmacolog bulgar i-a văzut pe săteni frecându-și fruntea cu frunzele și bulbii plantei. În SUA, extractul din ghiocei este utilizat ca supliment de îmbunătățire a memoriei pentru persoanele care suferă de Alzheimer și demență ușoară. Ghiocelul se poate utiliza, la recomandarea și sub supravegherea specialistului, sub formă de tinctură, preparată din 30 de plante uscate care se lasă la macerat în 150 ml ţuică de secară sau în alcool de 50 de grade. După două săptămâni, lichidul se strecoară şi se păstrează în sticluțe închise la culoare. Se administrează în dozele prescrise.

Reduce complicațiile poliomielitei

Extractul de ghiocei a fost remarcat de grecii antici pentru efectele puternice asupra sistemului nervos. Primele dovezi ale proprietăților plantei provin din „Odiseea” lui Homer. După secole de utilizare tradițională, ghiocelul a intrat în atenția cercetătorilor. Galantamina s-a dovedit un inhibitor competitiv, care crește acetilcolina cerebrală, o substanță chimică de mare importanță în funcția creierului. Galantamina a fost aprobată oficial pentru utilizare ca medicament în Bulgaria în 1958, apoi de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) în 2001. În prezent, este binecunoscută puterea tincturii de ghiocei împotriva hemiplegiei, planta reducând semnifcativ mișcările involuntare ale corpului, specifice acestei afecțiuni. Pentru preparat este nevoie de 50 de ghiocei uscați (doar floarea), care se lasă la macerat timp de două săptămâni în 200 ml țuică de casă, apoi se strecoară și se păstrează în sticluțe de culoare închisă. Se administrează câte 20 de picături, în apă, de trei ori pe zi, timp de trei săptămâni.

Lectina din ghiocei este studiată din perspectiva tratării SIDA

Potenţează tratarea glaucomului

Potrivit rezultatelor unor cercetări extinse, planta are proprietatea de a trata infecțiile genitale. Se pot face spălături locale cu un decoct care se prepară din trei linguri cu flori şi frunze uscate care se fierb în 500 ml apă timp de 30 de minute, la foc mic. Tratamentul trebuie continuat cel puţin șapte zile consecutive. Pe de altă parte, ghiocelul reglează menstruația. Planta este menționată în acest scop într-un vechi document din 1465. Studiile contemporane au determinat faptul că amintita galantamină stimulează fluxul menstrual. De asemenea, ghiocelul este faimos împotriva otrăvirii organismului cu toxine puternice. Planta se poate administra sub formă de infuzie, preparată din florile, frunzele sau bulbii plantei, ţinuţi la uscat. Se pun două linguriţe cu ghiocei într-o cană cu apă clocotită, se lasă vasul acopetit zece minute și se beau zilnic câte două căni cu ceai, timp de o săptămână în fiecare lună. Tratamentul se poate repeta trei luni la rând. Totodată, extractul din bulbi de ghiocei poate potența tratarea glaucomului, notează thewildpharma.wordpress.com.