Main menu

header

872 6 1de Carmen Ciripoiu şi Claudia Mîţoi

„Frați” cu uleiurile esențiale, hidrolații au multe proprietăți în comun cu acestea, dar sunt mai puțin concentrați. Însă oferă beneficii terapeutice extraordinare pentru corp, minte și suflet. Tot ceea ce trebuie să știți despre această minune a naturii, aflați de la fitoterapeutul Mihai Apostol (foto).

„Este esența a tot ceea ce a fost conținut de plantă în creștere”

872 6 2- Ușor de integrat în rutina zilnică, apele florale sau hidrolații ne fac viața mai frumoasă. Cum se obțin și ce foloase ne aduc?

- Hidrolatul este un produs fantastic, delicat, sigur, care poate fi folosit în nenumărate feluri. Formulat cât mai simplu, reprezintă apa care a fost distilată odată cu uleiurile esențiale. Această apă aromatică este esența a tot ceea ce a fost conținut de plantă în creștere. Sigur, hidrolatul are și cantități mici de ulei esențial, dar deține, în plus, multe dintre părțile hidrosolubile ale plantei, care nu se găsesc în acesta. De aici, vă dați seama cât de minunat este pentru sănătatea noastră.

- Și atunci cine este mai puternic? Hidrolatul sau uleiul esențial? Are și contraindicații?

- E o întrebare foarte bună, pentru că trebuie să facem diferența între cele două produse. Hidrolații au compoziție chimică diferită față de uleiurile esențiale. Chiar și mirosul este altul și nu se folosesc în același scop. Iar dacă uleiurile esențiale au destul de multe contraindicații, hidrolații nu au decât foarte puține și se referă mai ales la ingestie. Aceste produse pot fi consumate pe termen lung, atât intern, cât și extern, cu condiția ca hidrolatul să fie unul pur, obținut prin procesul de distilare, să nu fie conservat și, bineînțeles, să fie în termenul de valabilitate. Apele florale sunt foarte bune în mod special pentru probleme ale pielii, în diferite rețete de loțiuni sau măști, ca tonic facial, demachiant sau comprese, pentru aplicare imediată, pentru că nu au nevoie de diluție. De asemenea, hidrolații sunt excelenți în loc de parfum sau spray pentru corp, așternuturi și perdele și reprezintă cea mai bună apă de gură. Chiar și animalele de companie pot beneficia de virtuțiile hidrolaților. În ceea ce privește uleiurile esențiale, sunt folosite cel mai des pentru difuzare, probleme mai serioase ale pielii, caz în care sunt diluate, pentru a dezinfecta aerul, ajutor în răceli și viroze, dar și ca soluții de curățenie.

„Apa florală de struguri stimulează microcirculația și diminuează roșeața pielii”

872 6 3- Care ar fi hidrolații cei mai buni pentru problemele pielii?

- Pentru o piele moale și fără cusur se recomandă hidrolații organici de arbore de ceai și lavandă. Tot ce trebuie să faceți este să pulverizați pe zonele cu probleme și să lăsați să se usuce. De asemenea, aceștia sunt de folos și persoanelor care suferă de mâncărimi ale pielii. În ceea ce privește apa florală de trandafir, se utilizează pentru orice tip de piele. Persoanelor cu pielea grasă le este recomandat hidrolatul de lămâie (citron, cum este cunoscut), care calmează și reechilibrează zonele și reglează producția de sebum. La rândul său, apa florală de mentă curăță bine, strânge porii și revigorează tenul obosit. Prin vaporizare, ameliorează mâncărimile cutanate, având un efect calmant și o acțiune antiinflamatoare. Aceasta nu trebuie să vă lipsească din poșetă în zilele toride. Pentru pielea matură, uscată, iritată sau cu erupții folosiți apa florală de roiniță. Este cu adevărat o binefacere pentru organism, întrucât reușește să prevină și apariția ridurilor, alungă stresul și combate insomniile. Apa florală de struguri este cunoscută pentru efectul său hidratant, îmbunătățește microcirculația și diminuează roșeața pielii. O loțiune extraordinară pentru pielea sensibilă este apa florală de mușețel, grație proprietăților sale antiinflamatorii. Aceasta calmează pielea deterio- rată de soare sau de vânt și o regenerează pe cea matură. Tot pentru calmarea tenului iritat puteți folosi apa de neroli (flori de portocal amar) care hidratează pielea cu succes și o regenerează. Pentru proprietățile sale decongestionante, hidrolatul de albăstrele poate fi folosit pentru conturul ochilor și pielea iritată. În ceea ce privește hidrolatul de bergamotă, este excelent atunci când mergeți la plajă.

- Copiii pot beneficia de ajutorul hidrolaților?

- Sigur. Pentru că sunt cea mai blândă formă de aromoterapie sunt folositori pentru copii și bebeluși, dar și pentru femeile însărcinate. Hidrolații sunt excepționali atunci când micuții se irită de la scutece. În cazul în care au răcit, se pot adăuga în apa de baie. De asemenea, hidrolații sunt de mare ajutor și pentru copiii care tușesc, caz în care se face masaj pe spate și pe piept. Cu hidrolați se pulverizează jucăriile copiilor care suferă de diferite stări emoționale. Hidrolatul de lavandă, de exemplu, este excelent pentru a-i relaxa și a le induce somnul chiar și copiilor neastâmpărați. În acest caz, se pulverizează direct pe pielea acestora sau pe așternut, înainte să meargă la culcare. Hidrolatul de mușețel este recomandat pentru efectul delicat și de calmare necesar bebelușilor care au probleme cu apariția dințișorilor. Se înmoaie în acest produs un șervețel curat și ușor încălzit și se masează ușor gingiile copilului sau exteriorul mandibulei, pe obraz.

Hidrolatul este apa aromatică distilată odată cu uleiurile esenţiale

„Hidrolatul de coada-șoricelului este binevenit în caz de febră și dureri asociate cu răceală și gripă, cel de tămâie îmbunătățește respirația și sănătatea tractului respirator“

„Se recomandă a fi ţinuţi în frigider“

- Cât timp pot fi păstrați hidrolații? Au termen de garanție?

- Hidrolații au o viață de un an, maximum doi. Sunt substanțe 100% pure, de aceea durata rezistenței lor depinde de felul în care sunt depozitați. Cel mai bine se păstrează în recipiente din sticlă de culoare albastră, bine închise sau prevăzute cu capac cu pulverizator. În acest scop, se recomandă a fi ținuți în frigider, la mediu răcoros și întunecat și întotdeauna feriți de umiditate. Cele mai evidente semne de deteriorare a hidrolaților sunt schimbarea mirosului sau apariția unor depuneri albe. Dacă vorbim despre termenul de garanție al uleiurilor esențiale trebuie să știți că acestea nu expiră, dar se pot oxida, în condițiile în care sunt ținute în lumină și căldură.

„Apele florale sunt foarte bune în mod special pentru probleme ale pielii, în diferite rețete de loțiuni sau măști, ca tonic facial, demachiant sau comprese, pentru aplicare imediată, pentru că nu au nevoie de diluție. De asemenea, hidrolații sunt excelenți în loc de parfum sau spray pentru corp, așternuturi și perdele și reprezintă cea mai bună apă de gură”

„Hidrolaţii se pulverizează pe fructele şi legumele din cămară pentru a le feri de mucegai, furnici sau gândaci”