Main menu

header

869 7 1de Ștefania Băcanu şi Sorin Dumitrescu

Cunoscut şi sub numele de iarba prezicerii, iarba sfântă sau verbina albastră, sporiciul este o plantă cunoscută pentru proprietățile miraculoase, anestezice, antiinflamatoare, antimigrenoase, antireumatice și cicatrizante. Astfel, este utilizată ca remediu natural în numeroase afecțiuni, sub formă de ceai sau cataplasmă. În scop terapeutic, se folosesc frunzele și florile uscate.

Soluţie pentru durerile de dinți

Planta este folosită ca antiinflamator și antimigrenos, în colici hepatice, renale, afecțiuni ale splinei, în stimularea digestiei sau a secreției de lapte. În plus, dacă aveți probleme cu retenția de apă, sporicul este un bun adjuvant. Se recomandă infuzia din florile de sporici, uscate. Puneți la fiert 300 ml apă, apoi opriți focul și adăugați o linguriță cu plantă. Acoperiți și lăsați să se răcească. Consumați câte o cană între mesele principale, de trei-patru ori pe săptămână, timp de o lună. Pentru cazuri mai severe, puteți relua tratamentul după 30 de zile de pauză. Tot infuzia este recomandată și în cazul durerilor de cap, de ochi, de dinți, abcese, răni sau ulcerații. Dacă aveți dureri de dinți sau abces faceți gargară cu infuzie de sporici, de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara, după igiena normală. După tratament, nu consumați nimic timp de 30 de minute.

Ţine la distanţă conjunctivita

Sporiciul este utilizat și în combaterea nevralgiilor, al durerilor oculare, provocate de oboseală, praf sau anumite obiecte, și în prevenția conjunctivitei. Se pot utiliza frunzele verzi ale plantei aplicate direct pe ochi sau pe zona dureroasă. Înainte, se spală, apoi se zdrobesc puțin, ca să devină suculente, și se aplică. Se lasă să acționeze 20-30 de minute și se reia ori de câte ori aveți nevoie. Planta este indicată inclusiv în cazul durerilor cervicale. La fel, se folosesc frunzele sau, dacă preferați infuzie, înmuiați o compresă sterilă sau un tampon de vată în lichid și aplicați pe ceafă. Pentru combaterea durerilor reumatice locale, se fac cataplasme cu planta plămădită în apă caldă.