Main menu

header

869 6 1de Simona Soare Ghișea şi Anca Flondor

Insomnia este o tulburare manifestată prin somn insuficient sau de calitate slabă. Aceasta este urmată de somnolență pe parcursul zilei, energie scăzută, iritabilitate și stare depresivă. Necesarul de somn este, în medie, de șapte-nouă ore pe zi. Insomnia se clasifică în trei categorii: temporară (maxim trei nopți la rând), acută (durează câteva săptămâni și este cauzată de probleme de sănătate, de perioade stresante sau schimbarea medicației) și cronică (durează luni sau chiar ani și este asociată cu probleme cronice de sănătate). Cum poate fi ameliorată sau chiar combătută insomnia prin remedii naturiste, aflați de la doctorul Laura Zăinescu (foto), specialist în medicină alternativă (www.kamedrra.ro).

Diabetul de tip II, una dintre complicații

- Care sunt cauzele apariției insomniei?

- Cauzele sunt stresul pe fondul secreției anumitor hormoni (cortizol, adrenalină, noradrenalină), afecțiunile cardiace, unele medicamente (betablocante, corticosteroizi, diuretice), tulburările hormonale, hipertiroidismul, menopauza, drogurile, cofeina, nicotina, alcoolul, munca în schim- buri de noapte, afecțiunile psihice, depresia, anxietatea, Alzheimer, Parkinson, ADHD. Alimentația dezechilibrată, folosirea aparaturii electronice, vârsta, medicamentele pentru epilepsie și antidepresivele reprezintă alte potențiale cauze ale apariției insomniei. Melatonina (hormonul somnului) este secretată de epifiză și are rolul de a regla ritmul circadian (alternanța între starea de somn și cea de conștiență). Întunericul acționează la nivelul retinei care determină epifiza să producă acest hormon. Astfel, apare starea de somnolență prin scăderea numărului de stimuli primiți de creier pentru a fi menținută starea de conștiență. Deci melatonina nu produce somnul în sine, ci pregătește organismul pentru acest proces. Melatonina are efect antioxidant, antiinflamator și ajută sistemul imunitar.

- La ce complicații poate să conducă insomnia?

- Cele mai afectate sunt femeile, din cauza schimbărilor hormonale (ciclu menstrual, sarcină, menopauză), persoanele peste 60 de ani care suferă de afecțiuni cronice, persoanele care sunt expuse stresului zilnic, care au o viață haotică și nu respectă un program regulat de somn, și cele cu tulburări psihice. Imunitatea scăzută, tulburările de concentrare, durerile musculare, creșterea în greutate, iritabilitatea, anxietatea, tulburările de memorie, diabetul zaharat de tip II, dislipidemiile, hipertensiunea arterială reprezintă unele dintre potențialele complicații.

Hameiul luptă împotriva stresului

869 6 2- Ce plante medicinale pot contribui la combaterea insomniei?

- Ceaiurile preparate din diverse plante medicinale se beau călduțe, cu o jumătate de oră înainte de culcare. Acestea pot fi îndulcite cu miere. Este indicată infuzia preparată din 1-2 linguri cu conuri de hamei la o cană cu apă. Se beau două căni pe zi, ultima înainte de culcare. Un remediu empiric recomandă să se pună câteva conuri de hamei într-un săculeț de tifon care se așază în dreptul nasului. Observația empirică se bazează pe principiul volatilizării oleo-rezinelor, substanțe care imprimă acțiunea sedativă prin inhalarea acestora. Cei care se confruntă cu insomnia pot prepara o infuzie din două lingurițe cu flori de tei sau levănțică la o cană cu apă. Se pot bea două sau trei căni cu ceai pe zi. Este benefic și decoctul concentrat, preparat din 3-4 linguri cu rădăcini pisate de iarbă-mare la o cană cu apă. Se consumă 2-3 linguri cu decoct, seara, înainte de culcare.

- Ce remedii sunt indicate pentru vârstnicii care suferă de insomnie?

- Unele plante, cum ar fi păducelul, flori cu frunze și fructe, sunt eficiente în special pentru persoanele în vârstă. Infuzia se prepară dintr-o linguriță cu flori sau două lingurițe cu fructe la o cană cu apă. Se bea o cană cu ceai înainte de culcare. De asemenea, este recomandată infuzia preparată din trei linguri cu talpa-gâștei la o cană cu apă. Se beau 3-5 linguri pe zi, dintre care două linguri seara, înainte de culcare. Ceaiul poate fi consumat şi de șoferi, pentru că nu diminuează reflexele. Un alt preparat eficient este infuzia din iarbă-mare și talpa-gâștei, în părți egale. Aceasta are efecte terapeutice superioare unei infuzii preparate din fiecare plantă separat. Un remediu indicat în insomnie este și maceratul la rece timp de șase ore, realizat dintr-o linguriță cu rizomi de obligeană mărunțiți la o cană cu apă. După filtrare, se bea o cană cu macerat pe parcursul unei zile, dar în mai multe reprize. Ultima repriză va fi seara, înainte de culcare.

„Timp de 10-14 zile, se administrează același tip de ceai”

- Ce amestecuri de plante au acțiune sedativă?

- Efecte sedative au și florile de coada-șoricelului, florile de porumbar, frunzele de roiniță și frunzele de salvie. Se prepară o infuzie din 1-2 lingurițe cu plante la o cană cu apă. Se beau maxim trei căni pe zi. Ca formule cu acțiune sedativă generală, se recomandă: florile de levănțică (10 g), florile și frunzele de păducel (25 g), talpa-gâștei (30 g), fructele de anason (15 g), rădăcina de valeriană (20 g). Decoctul scurt, cinci minute, se realizează dintr-o linguriță cu amestec de plante la o cană cu apă. Se beau două căni pe zi, dintre care una după masa de seară. Un alt remediu fitoterapic eficient este amestecul de flori și frunze de păducel (10 g), flori de tei (20 g), frunze de roiniță (20 g), șovârf (10 g). Infuzia se prepară din două linguri cu amestec de plante la o cană cu apă. Se beau două căni, una în timpul zilei, iar alta seara, la culcare. Timp de 10-14 zile, este indicat consumul unui singur tip de ceai. Apoi, plantele se pot alterna.

- Cât de eficiente sunt remediile gemoterapice în tratarea insomniei?

- Recomand extractul din muguri de tei argintiu. Acesta alungă insomnia, având acțiune anxiolitică, hipnotică - acționează pe centrul somnului, crește nivelul de serotonină -, sedativă, coleretică. Remediul este un vasodilatator ușor, antispasmodic și hipotensor lejer. Pentru adulți și copii peste șapte ani se pun 2-3 ml în puțină apă, de două-trei ori pe zi (50-75 de picături), sau câte 20-40 de picături în puțină apă, de două ori pe zi, în caz de efect paradoxal de ușoară excitație. La copiii cu vârste între 2 și 7 ani, se administrează 10-40 de picături în puțină apă, seara la culcare. Doza se va alege prin tatonare, pornind de la minimum zece picături. Tratamentul va dura două-trei luni.

„Plantele medicinale utile în combaterea insomniei conțin substanțe active cu efect sedativ, bogate în alcaloizi, uleiuri esențiale și flavonoide“

Alimente-minune care induc un somn profund

- Ce produse alimentare ar trebui să consume mai des cei care suferă de insomnie?

- Lintea, mazărea și fasolea verde sunt ideale pentru mesele principale. Sunt recomandate alimentele bogate în fibre, în magneziu (facilitează relaxarea musculară) și în melatonină (nuci, cireșe proaspete sau uscate, vișine). De asemenea, puteți bea lapte cald cu miere și scorțișoară. Alte alimente de ajutor în combaterea insomniei sunt bananele (conțin triptofan care duce la creșterea nivelului de serotonină), ceapa, merele, caisele, iaurtul, brânza, migdalele, busuiocul, tarhonul, mărarul, humusul, peștele și fructele de mare (somn, ton, creveți), strugurii, napii, spanacul, salata verde. Consumați cantități moderate de alcool (bere, vin) și evitați alimentele cu conținut ridicat de carbohidrați rafinați (zahăr, suc, orez). Se recomandă respectarea unui program de somn regulat, evitarea substanțelor excitante (cofeina, nicotina), a meselor copioase (seara), a utilizării aparaturii electronice și a luminii puternice. Cina se ia cu două ore înainte de culcare. De asemenea, este benefică relaxarea cu sare de baie și uleiuri esențiale.