Main menu

header

868 15 1de Camelia Onciu

Să ai o mâncărime neîncetată în ureche e neplăcut și enervant. Cei care suferă de așa ceva pot spune că nu e o afecțiune inofensivă, se plâng că îi împiedică să se concentreze pe orice altceva și le strică buna dispoziție. Iată câteva sfaturi și remedii pentru a scăpa de această problemă destul de frecventă a urechilor.

O zonă extrem de sensibilă

Canalul urechii este la fel de receptiv ca orice altă parte a corpului uman. Fiind o zonă sensibilă, orice modificare locală poate duce la apariția mâncărimii. În plus, faptul că nu ne putem vedea propriile urechi poate provoca neliniște și ne poate determina să cercetăm urechea în mod imprudent și prea invaziv. Adesea, în încercarea de a scăpa de mâncărime, se ajunge la agravarea problemei folosind obiecte nesterile și ascuțite, cum ar fi ace, bețișoare, agrafe și scobitori. Acestea pot leza pielea și timpanul, oferind acces liber bacteriilor, deschizând calea spre infecții grave.

De ce apare pruritul?

868 15 2Cele mai frecvente cauze ale mâncărimii urechilor sunt: uscarea urechilor din cauza lipsei sau secreției insuficiente de ceară, curățarea compulsivă cu bețișoare de urechi care elimină excesiv ceara naturală și acumularea ulterioară de bucăți de piele uscată în canalul urechii. Apa rămasă în urechi după baie poate provoca și ea mâncărimi. O altă cauză poate fi împingerea în adâncime a cerumenului cu instrumente de curățare. Mâncărimile în ureche apar și ca urmare a iritației indusă de aparate auditive sau căști. Alte cauze pot fi afecțiuni precum dermatita canalului urechii, psoriazisul, eczema sau acneea.

Afecțiunea poate fi însoțită și de roșeață la exterior, secreții, durere sau sensibilitate la atingere, febră, umflături

868 15 3În afară de ceea ce este evident (mâncărimea), afecțiunea poate fi însoțită și de alte simptome, precum roșeață la exterior, secreții, durere sau sensibilitate la atingere, febră, umflături. Mâncărimile în urechi se tratează la medicul specialist, dar există și câteva remedii care pot fi urmate acasă. Folosiți gravitaţia pentru a elimina acumularea de lichid! Este simplu. Dacă simțiți că v-a intrat apă în urechi în timpul înotului sau când faceți duș, înclinați capul pe partea urechii afectate și lăsați ca lichidul să iasă singur. Sau vă puteți întinde pur și simplu pe o parte, cu un prosop sub ureche.

Folosiți numai apă distilată

Clătirea urechii cu apă caldă este una dintre cele mai bune modalități de a scăpa de excesul de ceară, dacă aceasta este cauza mâncărimii. Forța blândă a apei va disloca ceara. Asigurați-vă că utilizați numai apă distilată; nu folosiți niciodată apă de la robinet sau alte soluții. Umpleți o seringă cu apă distilată călduță. Înclinați capul și introduceți ușor o cantitate mică de apă în canalul urechii. După un minut, scurgeți-l înclinând capul în partea opusă.

Uleiul de măsline, lubrifiant septic

868 15 4Unul dintre cele mai cunoscute remedii casnice pentru a calma o mâncărime în ureche este uleiul de măsline. Acesta ajută la îndepărtarea excesului de ceară și menține canalul urechii lubrifiat corespunzător. Poate înmuia ceara rigidă a urechii, facilitând expulzarea acesteia din ureche. De asemenea, are proprietăți antiseptice, reducând riscul de infecție. Un studiu publicat în „Practice Nursing” arată că lubrifierea regulată cu ulei de măsline poate reduce mâncărimea și uscarea pielii canalului urechii. Întindeți-vă pe o parte, cu urechea afectată în sus. Trageți ușor partea exterioară a urechii în sus și înapoi, pentru poziționarea corectă a canalului extern. Puneți două-trei picături de ulei de măsline călduț în deschiderea urechii folosind un picurător. Masați ușor pielea din partea din față a urechii pentru a ajuta uleiul să intre. Rămâneți așa timp de cinci până la zece minute. Repetați procedura pentru cealaltă ureche, dacă este necesar.

Oțetul alb previne infecțiile

868 15 5Oțetul alb este un ingredient eficient pentru a scăpa de mâncărimea din ureche. Mai ales atunci când este combinat cu alcool. Oțetul ajută la dizolvarea cerumenului, iar alcoolul servește ca agent de uscare și ajută la evaporarea oricărui lichid rezidual din ureche. Mai mult, oțetul previne și orice fel de infecție, prin menținerea unui echilibru acid în canalul urechii. Se amestecă părți egale de oțet alb și alcool. Înmuiați o dischetă în soluție. Înclinați urechea afectată în sus și picurați două-trei picături din această soluție. Așteptați cinci minute, apoi înclinați capul în direcția opusă cu urechea tratată în jos.

Aplicați comprese calde

Dacă mâncărimea din ureche este cauzată de acnee, atunci o compresă caldă poate fi extrem de utilă, deoarece usucă acneea. Odată ce acneea este vindecată, mâncărimea va dispărea. Căldura ajută la reducerea inflamației și iritației și a durerii. Înmuiați o bucată de pânză curată în apă caldă și stoarceți excesul de lichid. Aplicați compresa caldă pe ureche timp de cinci minute. Utilizați acest remediu de două ori pe zi timp de câteva zile.

Apelați la dopuri și cască de baie

Menținerea urechilor cât mai uscate va ajuta foarte mult. Umezeala din ureche poate provoca iritații, inflamații și infecții. Uscați-vă urechile bine după baie. Uscați numai urechea exterioară, ștergând-o încet și ușor cu un prosop sau o cârpă moale. Pentru a împiedica apa să intre în urechi atunci când faceți baie, ungeți două bile de vată cu vaselină și puneți câte una în fiecare ureche. Dopurile pentru urechi ale înotătorilor și casca de duș pot fi de asemenea utile.

Când trebuie să mergeți la medic?

Menținerea unei sănătăți adecvate a urechii este foarte importantă în prevenirea oricărui tip de probleme a urechii, inclusiv a mâncărimii. Atenție! O ureche cu mâncărime care nu e cauzată de infecții sau de boli este rareori un motiv de îngrijorare și tinde să treacă de la sine în câteva zile. Cu toate acestea, dacă observați sângerări sau scurgeri de lichid din urechi sau o pierdere bruscă a auzului, mergeți imediat la medic. Înțelegerea cauzei din spatele mâncărimii urechii este cheia unui plan de tratament de succes.

Sfaturi suplimentare

  • Căscați și mestecați! Aceste mișcări pot scoate apa din canalul urechii prin schimbarea formei acestuia.
  • Curățați numai urechea exterioară pentru a preveni acumularea cerumenului, a celulelor moarte ale pielii și a altor resturi. Nu pătrundeți în adâncime cu niciun fel de obiect și nici măcar cu remediile enumerate mai sus.
  • Protejați-vă urechile de iritanți punând tampoane de vată în urechi în timp ce aplicați produse precum spray-uri și vopsele de păr.
  • Folosiți un umidificator pentru a umezi mediul de acasă, dacă suferiți de urechi uscate.
  • Nu folosiți tampoane de vată pentru a curăța interiorul canalului urechii. În cele din urmă, acestea vor provoca mai mult rău decât bine.
  • Deoarece urechile se curăță singure în mare parte, trebuie să vă abțineți să exagerați în această privință.
  • Atunci când alegeți bijuterii pentru urechi, evitați-le pe cele din metale care ar putea duce la o reacție alergică cu mâncărimi.
  • Utilizați șampoane ușoare și geluri de duș cu formule pentru piele sensibilă.
  • Dezinfectați regulat căștile, telefonul și aparatul auditiv.
  • Evitați să vă atingeți urechile cu degetele murdare.