Main menu

header

867 7 2de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu

Plantă aromatică, medicinală, foarte valoroasă deopotrivă pentru gastronomie și fitoterapie, lămâioara are numeroase proprietăți și beneficii pentru sănătate, cunoscute și apreciate încă din Evul Mediu.

Anulează efectele indigestiei

Pe vremuri, lămâioara era considerată un bun tratament pentru bolile psihice și spasmele nervoase. În prezent, după numeroase cercetări, s-a demonstrat că preparatele pe bază de plantă sunt utile pentru a elimina insomnia, somnul agitat și coșmarurile, întrucât au proprietatea de a relaxa sistemul nervos. De asemenea, prezența acestei plante în dietă este echivalentă cu aportul de cantități semnificative de ulei volatil, timol, terpinen sau geraniol. De asemenea, lămâioara conține fibre, tanin, acid cafeic, flavonoizi, acizi graşi şi antioxidanţi, plus un tablou impresionant de minerale și vitamine. În aceste condiții, planta ajută la refacerea florei microbiene, relaxează muşchii stomacului, anulează efectele indigestiei şi cele provocate de surplus alimentar, ameliorează stările de gastrită cronică, durerile stomacale și stimulează secreţia de sucuri gastrice. Planta se poate administra sub formă de infuzie, preparată din două linguri cu lămâioară peste care se toarnă 200 ml apă clocotită. Se acoperă vasul pentru zece minute, apoi se strecoară.

Fluidifică secreţiile pulmonare

Substanţele prezente în lămâioară îi conferă plantei remarcabile proprietăţi antiseptice și antifungice, ceea ce o face foarte eficientă împotriva stafilococilor și streptococilor. Totodată, planta tratează și afecțiuni externe - răni şi infecţii bucale sau cutanate. Pe de altă parte, lămâioara este o excelentă opțiune de tratare a afecțiunilor respiratorii. Astfel, grație proprietăților expectorante, antinevralgice și antitusive, preparatele pe bază de plantă fluidifică secreţiile pulmonare şi bronşice, reducând presiunea asupra aparatului respirator. De altfel, siropul şi formulele din lămâioară cu miere acționează ca adevărate medicamente, tratând eficient crizele de astm, bronşitele şi virozele sezoniere. Siropul de lămâioară se prepară în casă astfel: se taie mărunt două legături de plantă, peste care se toarnă un litru de apă clocotită. Lichidul se lasă la odihnit până a doua zi, se pune iar pe foc şi se adaugă un kilogram de zahăr. Se fierbe până se leagă.

Datorită proprietăților analgezice, lămâioara este eficientă împotriva durerilor articulare