Main menu

header

865 9 1de Roxana Istudor şi Gabriela Comşa

Puține legume prezintă o listă atât de lungă de beneficii pentru organism cum o face fasolea verde. De la bogăția de fibre la susținerea sistemului imunitar, acest aliment versatil este foarte apreciat de lumea gastronomică, precum și de persoanele care vor să prevină ori să trateze diverse sfecțiuni.

Previn apariția tumorilor

Indiferent dacă este verde sau galbenă, fasolea păstăi este un tezaur de antioxidanți. Acest fapt, pus în evidență de cercetările științifice, confirmă acțiunea benefică a introducerii legumei în meniu pe direcția încetinirii proceselor de îmbătrânire, precum și pentru susținerea imunității. De asemenea, consumul de păstăi de fasole previne instalarea unor afecțiuni cronice grave. De pildă, un studiu epidemiologic internațional, care a analizat efectul acestei legume asupra riscului de cancer esofagian și stomacal, a pus în evidență faptul că păstăile de fasole consumate de două ori pe săptămână scad riscul apariției tumorilor.

Favorizează scăderea în greutate

Fasolea păstăi este o sursă excelentă de fibre, ceea ce se traduce prin scăderea riscului de afecțiuni ale colonului, inclusiv constipația cronică, o digestie mai bună, o floră microbiană mai echilibrată și, prin extensie, la prevenirea bolilor cardiovasculare și a diabetului de tip II, întrucât alimentația bogată în fibre scade colesterolul. Totodată, prin aportul scăzut de calorii, fasolea verde prelungește sațietatea și este de ajutor în curele de slăbire sau în scop preventiv, pentru menținerea unei greutăți optime. Totodată, potrivit literaturii de specialitate, fasolea verde este una dintre puținele surse de vitamina K, substanță necesară pentru producerea de proteine și care ajută la coagularea sângelui. În același timp, păstăile de fasole contribuie la creșterea și repararea țesuturilor, precum și la producerea hormonilor.

Asigură densitatea osoasă

Numeroase studii pe animale de laborator au evidențiat faptul că un consum regulat de păstăi de fasole asigură o densitate osoasă superioară, prevenindu-se astfel osteoporoza sau fragilizarea oaselor, din cauza căreia foarte mulți vârstnici suferă fracturi. În același timp, fasolea păstăi aduce organismului magneziu, mineral foarte important în construcția proteinelor, pentru contracția musculară, sănătatea dentară și funcționarea sistemului imunitar. De asemenea, prin substanțele pe care le conține, în principal fier, fasolea verde intervine benefic în metabolismul energetic și susține regenerarea neurotransmițătorilor, având ca efect o îmbunătățire a transmiterii impulsurilor nervoase.

Prin aportul de mangan, fasolea verde anulează efectele nocive ale radicalilor liberi

Fasole verde la tigaie

865 9 2Ingrediente: 600 g fasole verde, 5 roșii, 6 căței de usturoi tocați, 2 linguri cu ulei, 3 cepe medii, sare, piper, mărar și pătrunjel tocat, după gust.

Mod de preparare: fasolea verde se taie în bucăţi şi se opăreşte în apă cu sare, apoi se dă sub un jet de apă rece şi se lasă la scurs. Ceapa se toacă mărunt şi se călește în tigaia cu ulei încins, amestecând continuu. Când devine transparentă, se adaugă fasolea şi jumătate din cantitatea de roşii, se lasă pe foc cinci minute, se pune şi restul de tomate, verdeaţa şi usturoiul şi se gătește în continuare până când fasolea este fiartă. Se servește fierbinte, simplă sau ca garnitură.