Main menu

header

864 8 1de Roxana-Ioana Ancuța

După apă, ceaiul este cea mai consumată și populară băutură din lume, în mare parte datorită conținutului său bogat în cofeină. O ceșcuță cu ceai poate fi mai tot timpul o alegere perfectă și inspirată. O alternativă la cafea sau alte băuturi energizante. Dimineața, pentru a începe ziua în forță, este nevoie de ceva mai multă energie. De asemenea, pe parcursul zile, apar momente sau activități pe care trebuie să le abordăm mai vioi. Indiferent de momentul zilei, ceaiul poate fi savurat cu mare plăcere, iar datorită proprietăților acestuia, ne facem și un mare bine consumându-l.

Ceaiul matcha

864 8 2Ceaiul matcha provine din Japonia și este folosit în ceremonia japoneză a ceaiului de mai bine de 800 de ani. Matcha este un ceai verde sub formă de pudră, făcut din frunze de ceai măcinate într-o moară specială. Matcha, în traducere „ceai pudră”, abundă în antioxidanți și are multe beneficii asupra organismului nostru. Printre acestea, se numără îmbunătățirea funcționării creierului, rezistența osoasă crescută, tensiunea arterială redusă și aduce modificări favorabile colesterolului. Datorită faptului că este făcut din frunze de ceai verde întregi, trecute prin procesul de aburire, uscare și măcinare, matcha este mai bogat în cofeină decât celelalte ceaiuri și își păstrează mai bine proprietățile decât ceaiurile verzi. Plantele de ceai folosite pentru prepararea ceaiului matcha sunt ținute la umbră timp de câteva săptămâni. Ferindu-le de soare, este favorizată creșterea aminoacizilor. Frunzele capătă o culoare mai întunecată. Gustul ceaiului mathca este delicat și aromat. Ușor dulceag, intens și revigorant. Datorită proprietăților lui, matcha este consumat de foarte multe persoane a căror activitate necestită concentrare și multă atenție. Deși conține mai puțină cofeină decât cafeaua, ceaiul matcha este bogat în L-teanină, compus natural care produce efecte similare celei date de cofeină, dar care acționează mai mult timp.

Ceaiul negru

Ceaiul negru este veteranul ceaiurilor. A fost descoperit în China, acum peste 5.000 de ani. În ciuda denumirii pe care o poartă, ceaiul negru devine roșiatic, după preparare. Procesararea plantelor de ceai negru durează de la două până la patru sau cinci săptămâni. Specialiștii recomandă dozarea responsabilă a ceaiului negru și consumul zilnic în limita a cel mult cinci, șase cești pe zi. Într-o ceșcuță cu ceai negru se află aproximativ 50 mg cofeină, spre deosebire de cantitatea de cofeină dintr-o ceșcuță cu cafea, unde se găsește într-o concentrație de 60-175 mg. Pentru o ceșcuță cu ceai cu 250 ml apă fierbinte se infuzează aproximativ 5 g frunze uscate, timp de patru-cinci minute. Datorită conținutului ridicat de cofeină, ceaiul negru se regăsește foarte mult în meniurile micului dejun englezesc sau irlandez. Este renumit pentru stimularea sistemului nervos central, contribuie la protecția sistemului digestiv, protejează sănătatea inimii, reduce colesterolul, reglează tensiunea arterială, reduce nivelul zahărului din sânge, scade riscurile apariției cancerului, ajută la prevenirea infecțiilor cutanate, are efecte antiinflamatoare, stimulează producția de colagen la nivelul dermei, elimină ridurile fine, accelerează procesul de regenerare a pielii, conferă luciu părului etc. Pe lângă antioxidanți și aminoacizi, ceaiul negru este foarte bogat și în multe vitamine și minerale (fosfor, iod, potasiu, fluor, vitamin C, complex de vitamin B) necesare organismului pentru o funcționare bună și pentru o stare de sănătate fără cusur.

Ceaiul Pu-erh

864 8 3Ceaiul Pu-erh provine din arbuști de ceai care cresc la altitudini de aproximativ 1.500 m, în regiunea chineză Yunnan. Aici se fac cele mai bune ceaiuri Pu-erh. Ceaiul Pu-erh este un fel de perlă neagră a ceaiurilor. O comoară extraordinară a naturii. Ultima frontieră a pasionaților și băutorilor de ceai. Are foarte multe calități terapeutice și este excelent pentru slăbire. Studiile științifice l-au clasificat între cele mai bune ceaiuri care ajută la reducerea grăsimilor din organism, dar mai ales din sânge. Luptă împotriva bolilor cardiovasculare, facilitează digerearea alcoolului și a zaharurilor, acționând asupra ficatului, stomacului și intestinelor. Reechilibrează tranzitul intestinal, elimină dificultățile de digestie și balonările. Unele dintre fazele procesului de fermentare ale ceaiului Pu-erh sunt secrete. De altfel, întregul proces de procesare este special și diferit față de cel al ceaiului verde sau negru. Frunzele tinere sunt culese cu mâna, expuse pe niște împletituri de nuiele, în încăperi bine ventilate, pentru a se ofili puțin, înainte de a fi supuse primei faze de fermentare. După ce sunt triate, trec printr-o nouă fază a fermentării, prin care se stopează oxidarea, se prăjesc în tăvi, iar după aproximativ patru luni, sunt trecute prin abur la o temperatură de 150 de grade C, comprimate în forme diferite și depozitate în camere uscate, care permit o oxidare lentă. Pu-erh are un gust distinctiv, bogat, ușor picant. În vremurile îndepărtate, acest ceai mai purta denumirea de „ceaiul împăratului”, deoarece de el se putea bucura doar... împăratul.

Ceaiul Mate

864 8 4Ceaiul mate (specie a plantei Holly) este originar din America de Sud și este foarte popular în Argentina și Chile. Ca și ceaiurile prezentate înainte, mate este foarte bogat în cofeină, aproape la fel de mult precum conținutul unei cești cu cafea, dar nu provoacă palpitații, așa cum se poate întâmpla în cazul consumului excesiv de cafea. Este cel mai energizant ceai. Latino-americanii consumau acest tip de ceai pe post de băutură energizantă, înaintea răspândirii cafelei. Acesta este denumit de locuitorii sud-americani „licoarea zeilor” („Yerba Mate”), datorită beneficiilor sale. Întărește sistemul imunitar, îmbunătățește capacitatea de concentrare, are cu 90% mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde, conține substanțe nutrivite, vitaminele A, C, E, B-1, minerale, precum calciu, fier, magneziu, sodiu și potasiu, inhibă foamea, stimulează arderea grăsimilor și elimină surplusul de apă din organism. Stimulează activitatea creierului, susține sistemul imunitar, sistemul digestiv, contribuie la sănătatea sistemului osos.

Alte ceaiuri care au o cantitate consistentă de cofeină sunt ceaiurile oolong (cultivate în special în China și în Taiwan), ceaiurile verzi, ceaiurile albe și ceaiurile violet

Regina Maria spunea că „ceaiul ne face fericiți“, iar părintele Arsenie Boca ne îndemna ca atunci când viața ni se pare cumplită, să ne facem un ceai și să îl bem din cea mai drăguță ceașcă

Pot acţiona diferit, în funcţie de metabolismul fiecărei persoane

În Japonia, unele tipuri de plante de ceai sunt lăsate la umbră timp de câteva săptămâni înainte de a fi culese. Această procedură ajută la creșterea nivelului de cofeină prezentă în ceai. De asemenea, nivelul ridicat de cofeină este facilitat și de procedura prin care frunzele de ceai sunt trecute prin băi de abur, pentru a se opri procesul de oxidare. Procentul de cofeină prezent în ceai depinde de mai multe variabile și poate fi influențat de proprietățile conținute de fiecare plantă de ceai în parte, de felul în care este procesată planta, dar și metoda de preparare. Cofeina din ceai ne poate afecta în mod diferit. Sunt persoane care stau treze toată noaptea dacă beau o înghițitură de ceai cu cofeină după ora prânzului, în timp ce pe alte persoane nu le afectează, chiar dacă vor consuma ceai bogat în cofeină toa tă ziua. Totuși, sensibilitatea la cofeină tinde să crească odată cu vârsta.