Main menu

header

861 6 1de Ștefania Băcanu şi Daniel Şuta

Durerea de cap sau cefaleea se poate manifesta pe o perioadă de minute, ore sau zile și este cauzată de foarte multe afecțiuni. Există câteva tipuri de cefalee, dar ne vom axa pe una dintre cele mai frecvente forme și anume cefaleea rinogenă, al cărei punct de plecare este nasul. Daniela Ionescu, medic specialist ORL și fitoterapeut, ne-a prezentat remediile cu ajutorul cărora pacienții care se confruntă cu această afecțiune pot ameliora disconfortul și durerile într-un timp scurt , astfel încât să împiedice eventualele complicații.

„Apare dacă avem o obstrucție nazală importantă provocată de deviația de sept”

- Ce este cefaleea?

- Durerea de cap se numește cefalee. Ea poate fi primară, aparent, fără o cauză evidentă, sau secundară unor afecțiuni sau unor boli, uneori, grave. Cefaleea reprezintă durerea localizată la nivelul extremității cefalice, respectiv la nivelul craniului și poate fi superficială sub formă de arsură, sau profundă sub formă de constricție circulară, presiune sau sub formă pulsatilă. De exemplu, cefaleea care are ca punct de plecare nasul, se numește cefalee rinogenă. Aceasta este secundară și este legată de obstrucția nazală și de oxigenarea deficitară.

861 6 2- Când și cum apare cefaleea rinogenă?

- Cefaleea rinogenă apare dacă avem o obstrucție nazală importantă cauzată de o deviație de sept, de hipertrofia cornetelor, de o polipoză nazosinusală, de tumorile benigne și maligne ale nasului și ale sinusurilor sau de o sinechiesepto-turbinară sau, în cazul copiilor, de hipertrofia vegetațiilor adenoide. De asemenea, dacă avem o obstrucție nazală moderată, dar o creastă septală în contact cu peretele lateronazal, respectiv cu cornetul inferior sau mijlociu sau un cornet mijlociu hipertrofiat sau pneumatizat sau o coadă de cornet hipertrofiată impresionant. O obstrucție nazală ușoară-moderată, dar cronică și repetate pusee acute inflamatorii, în cazul vegetațiilor adenoide la copii, ori dacă avem o rinită sau o rinosinuzită cronică, putem suferi de cefalee rinogenă.

- Cum se manifestă?

- Este bine cunoscută cefaleea din sinuzitele cronice cu presiune cvasipermanentă la nivelul frunții, greutate la nivelul capului, senzație de cap plin, amețeală la aplecare sau cea din obstrucția nazală cronică, care se manifestă cu oboseală cvasipermanent, dificultăți de concentrare, somn deficitar. De asemenea, poate avea caracter migrenos, adică presiune, constricție, apăsare, în cazul în care există o creastă septală în contact cu peretele lateronazal sau un cornet mijlociu sau inferior hipertrofiat, obstruant ori o coadă de cornet hipertrofiată.

„Uleiul esențial de mentă se aplică local”

- Cum o tratăm?

861 6 3- Când ne confruntăm cu pusee dureroase, ameliorăm cefaleea cu o serie de remedii. În primul rând, tratament local cu amestecuri de uleiuri esențiale care au acțiune decongestivă, antialergică, antiinflamatoare, antiseptică, fie prin aplicații locale perinarinar, fie în inhalații sau în lampa de aromoterapie. Și avem uleiuri esențiale de mentă, eucalipt, lavandă, lămâie, anason, tea-tree, cuișoare, cimbru, rozmarin sau scorțișoară. Apoi, putem face un tratament pe cale generală cu extracte gemoterapice care au acțiune antiinflamatoare cum ar fi extractul de arin negru singur sau în asociere cu extract de măceș, coacăz negru și măr pădureț până la remiterea simptomatologiei. În criza de cefalee se administrează o dată la patru ore. De asemenea, poate fi de folos și extractul de muguri de mesteacăn sau de muguri de tei argintiu. Extractul de scoarță de salcie cu acțiune antiinflamatoare se ia câte două capsule de trei ori pe zi, timp de 5-7 zile, extractul de lemn dulce se administrează o capsulă de trei ori pe zi sau, dacă este tinctură, 40 de picături în 250 ml apă, de trei ori pe zi, timp de o săptămână. E nevoie de un antialgic natural-algoplant capsule ce conține negrilică, mesteacăn, turmeric, lavandă, lemongras, cuișoare, smirnă și tămâie, o capsulă pe zi, vitamina B complex natural, câte o capsulă de două ori pe zi, timp de 10 zile sau o lună în cefaleea cronică. Acest tratament se poate combina cu ceaiuri calmante de soc, rozmarin, trandafir sau tei.

„În cazul copiilor, folosim aceleași remedii, dar în doze reduse”

- Putem vorbi și despre tratament chirurgical?

- Tratamentul de elecție pentru cefaleea rinogenă cronică este chirurgical şi are ca scop îmbunătățirea respirației prin corectarea laterodeviației obstruante septale (septoplastia), îndepărtarea polipilor și a tumorilor, secționarea sinechiilor septoturbinare, micșorarea cornetelor nazale hipertrofiate (turbinoreducția), îndepărtarea vegetațiilor adenoide la copii (adenoidecto- mia). Evoluția este spectaculoasă cu dispariția completă a cefaleei, după intervenție.

- Ce se recomandă în cazul copiilor?

- În cazul copiilor, folosim aceleași remedii, numai că dozele sunt reduse la jumătate pentru copiii sub șapte ani. Nu folosim sau folosim cu atenție extractul de scoarță de salcie pentru cei mici. Pentru că la copii cefaleea rinogenă este legată de hipertrofia vegetațiilor adenoide, se recomandă îndepărtarea obstacolului mecanic prin adenoidectomie. Cefaleea dispare complet după intervenția chirurgicală de dezobstrucție nazală.

„Cefaleea rinogenă apare dacă avem o obstrucție nazală importantă cauzată de deviația de sept, hipertrofia de cornete, polipoza nazosinusală, tumorile benigne și maligne ale nasului și ale sinusurilor, sinechiasepto-turbinară sau vegetații adenoide, în cazul copiilor“

„Sezonul rece creşte riscul infecţiilor respiratorii“

- Există și o formă cronică, severă care poate crea complicații?

- Dacă persistă cauza obstructivă ce generează oxigenarea defectuoasă, cefaleea devine cronică, uneori chiar severă, afectând semnificativ calitatea vieții din cauza problemelor de somn și de concentrare, a tensiunii permanente de la nivelul capului, fapt care afectează creșterea și dezvoltarea, conformația feței și dezvoltarea dentiției în cazul copiilor.

- Care sunt perioadele cu predispoziție la îmbolnăvire?

- Sezonul rece crește riscul infecțiilor respiratorii, perioada alergiilor de toamnă și primavară, pot reprezenta o problemă. În cazul copiilor, primii ani de colectivitate sunt dificili pentru că bariera reprezentată de vegetațiile adenoide este cea mai afectată și de aici obstrucția nazală și infecțiile descendente.

„Pentru că vorbim despre cefaleea generată de obstrucția nazală cronică, orice motiv în plus de accentuare a acesteia, că vorbim despre infecție respiratorie, sinuzită sau alergie, poate declanșa criza dureroasă“