Main menu

header

861 9 1de Ștefania Băcanu şi Gabriela Comşa

Stejarul are proprietăţi antiinflamatoare, antiseptice, astringente şi tonifiante, de aceea, scoarța este folosită, uscată și măcinată, ca pulbere pentru uz local și oral, de zeci de ani. Conţine taninuri, răşini şi săruri minerale, ceea ce o face foarte utilă în scopuri terapeutice. Poate fi utilizată şi sub formă de ceai sau decoct, obținut din scoarța ramurilor tinere, de până la cinci ani.

Calmează durerile de gât

Principalele utilizări ale scoarței de stejar sunt pentru combaterea diareei, având proprietăți antitoxice și antiseptice asupra florei microbiene care a produs deranjul stomacal. Studiile în eprubetă sugerează că scoarța de stejar este utilă în eliminarea acestor bacterii, inclusiv E.coli. Compușii de tanin pot întări mucoasa intestinală prevenind, astfel, scaunele apoase. În urma unui studiu efectuat pe 50 de copii cu diaree acută, s-a constatat că aceia care au primit un supliment cu taninuri corelat cu un regim de rehidratare au avut scaune semnificativ îmbunătățite în mai puțin de 24 de ore. De asemenea, coaja uscată este eficientă și în gastrita hiperacidă, în ulcer, enterite și hemoroizi. În aceste cazuri, se recomandă decoctul din scoarța de stejar, două lingurițe, mărunțite bine, adăugate la o cană de 200 ml cu apă rece. Se fierb timp de 30 de minute, se lasă la răcit, și se consumă călduț, neîndulcit, câte două căni pe zi, dimineața și seara, după mesele principale, timp de şapte-zece zile. Tot decoctul este indicat și în răceala obișnuită, în calmarea durerilor de gât, în tratarea bronșitei și stimularea poftei de mâncare generată de febră sau starea de oboseală specifică gripei. Pentru durerile de gât, se poate face și gargară cu decoct de scoarţă, care va trata rapid afecţiunile și disconfortul va fi redus.

Scade glicemia

Scoarța de stejar este recomandată și pacienților diagnosticați cu diabet, pentru că un consum regulat controlează glicemia și o reduce atunci când este nevoie. Astfel, se recomandă pulberea din coaja bine uscată, dar nu mai veche de cinci ani. Se zobește bine cu ajutorul unui mojar și praful obținut se consumă dimineața, câte o linguriță pe stomacul gol, timp ce șapte zile. Se face pauză două, trei săptămâni, apoi se poate relua, mai ales când este vorba despre o glicemie mare sau dacă persoana în cauză nu a mai respectat regimul impus. În săptămânile cu pauză, se măsoară glicemia, apoi se ține iarăși cura, iar pauză, după care se face analiza sângelui. Veți vedea că, dacă ați ținut corect această schemă de tratament, concentrația zahărului din sânge se va normaliza. Pulberea mai este utilă și în caz de ficat mărit sau de artrită. Se va face o cură de şapte-zece zile, timp în care se va dilua o linguriță cu praf de scoarță într-un pahar cu apă de 200 ml și se va consuma câte o doză dimineața, și una seara, înainte de mese. Puteți repeta tratamentul după o lună de pauză.

Pulberea de scoarță de stejar, obținută prin măcinarea în râșnița de cafea, poate fi pusă pe diferite răni, dar și în încălțăminte contra transpiraţiei picioarelor

Opreşte sângerarea gingiilor

Scoarța de stejar are acțiune antiinflamatoare și antioxidantă, de aceea este folosită cu mare succes și în uz extern. De exemplu, aplicată local, suprimă inflamația și calmează mâncărimea pielii. Preparați un ceai din 20 g coajă uscată și 250 ml apă, le puneți la fiert și, după ce s-a răcit, aplicați-l pe zona cu probleme, cu ajutorul unei fașe sterile. Tamponați leziunile de două-trei ori pe zi, până la vindecare. De asemenea, tot ceaiul este bun în cazul gingiilor inflamate, cu tendință de sângerare. Clătiți-vă gura de trei ori pe zi, după igienizarea normală, dar fără să agresați gingiile. Eventual, puteți ține ceaiul în gură două-trei minute. După aceea, nu mai beți și nu mai mâncați nimic cel puțin o oră. Ceaiul din scoarţă de stejar poate fi folosit şi pentru ameliorarea transpiraţiei excesive a mâinilor şi a picioarelor. Ori faceți băi locale, stați cu picioarele într-un vas în care ați pus ceai din scoarță de stejar și o linguriță cu bicarbonat medicinal, ori înlocuiți săpunul sau gelul obișnuit cu această soluție, cel puțin șapte zile. Eventual, dacă este nevoie, puteți utiliza un săpun pentru copii care nu conține niciun fel de parfum.