Main menu

header

856 7 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Cruciferă de top, maca este un ingredient nelipsit din bucătăria sud-americană, recomandată nu doar pentru gustul deosebit, ci și pentru nenumăratele beneficii pe care le aduce organismului. Ca urmare, planta are o lungă istorie a utilizării culinare și medicinale.

Preparat-minune pentru culturişti, amplifică energia și rezistența

Principala parte comestibilă a plantei este rădăcina, care crește sub pământ. Uscată și consumată sub formă de pulbere, dar disponibilă și sub formă de capsule sau extract lichid, maca are gust de nuci și se poate adăuga în diverse preparate, inclusiv dulciuri. Numeroase studii, multe în derulare, relevă proprietățile medicinale ale plantei. Astfel, maca este un redutabil ingredient pentru creșterea libidoului. Există numeroase dovezi științifice în sprijinul acestei afirmații, experimentele confirmând faptul că persoanele care au luat 3 g pulbere de rădăcină în fiecare zi, timp de 12 săptămâni, au înregistrat o creștere a activității sexuale și a fertilității, în paralel cu o scădere a disfuncției sexuale în cazul femeilor aflate în postmenopauză. Maca este renumită în lumea sportivilor care practică culturismul și sporturile de anduranță, întrucât are o remarcabilă capacitate de a crește energia și rezistența organismului. Potrivit unor cercetări de dată recentă, utilizarea extractului de maca timp de 14 zile a îmbunătățit performanța bicicliștilor care au participat la experiment, pe o distanță de 40 de kilometri. De asemenea, rădăcina de maca furnizează o serie de antioxidanți naturali, grație cărora este redus stresul oxidativ al organismului și este combătută eficient acțiunea radicalilor liberi.

Îmbunătățește abilitățile cognitive, mai ales învăţarea

Maca are în compoziție flavonoide, despre care se cunoaște faptul că îmbunătățesc starea de spirit, reduc anxietatea și depresia. În plus, mai multe studii au certificat faptul că maca poate îmbunătăți abilitățile cognitive, învățarea și memoria, fiind de folos tinerilor care au de susținut examene și vârstnicilor care se confruntă cu primele semne ale bolii Alzheimer. Potrivit rezultatelor unor cercetări riguroase, administrarea a 3 g pulbere de maca timp de 12 săptămâni a generat o scădere a tensiunii arteriale.

PONT. Un studiu recent a pus în evidență faptul că maca poate ajuta la protejarea pielii de razele UV.