Main menu

header

856 8 1de Ștefania Băcanu şi Daniel Şuta

Uleiul de arbore de ceai este folosit de sute de ani pentru tratarea mai multor afecțiuni. Primii care i-au descoperit efectele benefice au fost triburile băștinașe din Australia. Mai mult, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial era o componentă principală în trusele de prim-ajutor ale soldaţilor australieni. Astăzi, uleiul de arbore de ceai a căpătat întrebuinţări dintre cele mai diverse, fiind folosit în întreaga lume, datorită proprietăţilor sale antibacteriene, antifungice şi antiseptice.

Tratează uretrita

În urma studiilor realizate, s-a demonstrat faptul că uleiul de arbore de ceai este un adjuvant excelent în tratarea infecțiilor fungice, a microbilor, grație proprietăților antiseptice. Astfel, administrat intern, reprezintă o soluţie reală în vindeca- rea infecţiilor virale şi bacteriene, respectiv cele ale tractului genital şi urinal (cistită, uretrită, infecţii cu candidă etc.). Diluați 2-4 picături într-o linguriță cu miere şi consumați amestecul obţinut de trei ori pe zi. De asemenea, o altă modalitate de administrare este în combinaţie cu 30 ml de apă, în care adăugați 5-6 picături de ulei. Amestcați și beți acest conținut de două ori pe zi, de regulă, înainte de masă. Uleiul este utilizat cu succes și ca remediu complementar în vindecarea plăgilor chirurgicale și în tratamente stomatologice. Diluați uleiul, 3-4 picături, într-un pahar cu apă, maximum 25 ml. Compușii uleiului de arbore de ceai sunt responsabili pentru acțiunile sale benefice.

Are efecte benefice în caz de sinuzită

856 8 2Acest ulei esenţial de arbore de ceai are efectele benefice şi în caz de sinuzită, bronşită şi altor afecţiuni respiratorii. Utilizați metoda inhalaţiei sau a terapiei cu vapori, astfel: puneți câteva picături cu ulei de arbore de ceai într-un vas cu 100 ml apă fierbinte şi inhalați aburii rezultaţi măcar zece minute, în fiecare seară, timp de șapte zile. Uleiul de arbore de ceai are capacitatea de a ucide și paraziții, motiv pentru care este atât de popular în combaterea ciupercilor, a fungilor unghiilor. De fapt, s-a dovedit că lucrează la fel de bine ca și tratamentele chimice. Aplicați ulei de arbore de ceai nediluat de două ori pe zi pe zonele afectate, cum ar fi unghiile picioarelor, pentru a ameliora simptomele și pentru a vindeca complet aceste afecțiuni inestetice.

Este unul dintre cele mai sigure uleiuri esențiale pentru utilizarea nediluată pe piele, dar, dacă aveți pielea sensibilă, folosiți un ulei purtător de migdale dulci sau mentă

Elimină păduchii!

Uleiul de arbore de ceai este benefic și pentru sănătatea scalpului cu tendință de uscare și prurit, cauzat, de regulă, de prezența unei ciuperci, a unei bacterii sau de o reacție adversă la produsele de îngrijire a părului. Astfel, pentru rezolvarea acestor probleme, puteți folosi măști preparate cu ulei din arbore de ceai sau un șampon pe bază de ulei de arbore de ceai. Dacă alegeți cosmetizarea la domiciliu, preparați un amestec dintr-o linguriță cu ulei de mentă și încă una cu ulei de arbore de ceai. Aplicați pe scalp, lăsați să acționeze cel puțin o oră, apoi spălați și clătiți din abundență. Repetați procedura o dată pe săptămână, timp de două-trei luni. Acest tratament poate ajuta la vindecarea eczemelor și a foliculitei scalpului și, în plus, respinge păduchii și îi elimină pe cei prezenți. De aceea, poate fi utilizat și în cazul copiilor care se confruntă cu astfel de situații. În urma unui studiu realizat în 2012, s-a constatat faptul că uleiul de arbore de ceai poate fi capabil să ucidă păduchii în toate stadiile vieții, precum și să reducă numărul de ouă care se desprind cu greutate de pe păr. Experții au tratat copiii care suferă de păduchi cu diverse tratamente, inclusiv cu ulei de arbore de ceai. Doar un sfert dintre cei care au folosit șampon chimic antipăduchi rezolvase problema, în schimb, aproape toți copiii tratați cu soluția de ulei de arbore de ceai au scăpat complet. Având capacitatea de a ucide bacteriile, uleiul de arbore de ceai poate fi utilizat cu succes și în sănătatea orală. Adăugați 4-5 picături în apa de gură obișnuită, și clătiți-vă gura în fiecare dimineață și seara, regulat.

Soluţie pentru acnee

În uz extern, uleiul de arbore de ceai se poate utiliza de persoanele care se confruntă cu acnee, rozacee, herpes, negi, abcese, iritaţii sau alte probleme ale pielii, inclusiv arsurile superficiale. Aplicați câteva picături pe o compresă sterilă și tamponați zona afectată cel puțin o dată pe zi, de regulă seara, până la vindecare. Dacă suferiți de acnee, înmuiați un bețișor de urechi în ulei de arbore de ceai și aplicați pe piele cât mai des.