Main menu

header

855 7 1de Călin Popa şi Daniel Şuta

Arbust omniprezent în flora de pe toate continentele, mălinul negru este unul dintre redutabilii vindecători ai lumii plantelor. Tradiția utilizării frunzelor sale uimitoare vine din negura timpului, iar proprietățile terapeutice ale plantei continuă să uimească lumea cercetătorilor.

Energizează inima

Una dintre cele mai importante proprietăți ale preparatelor pe bază de mălin negru este infuzia de energie pe care o furnizează inimii. Cardiotonic, susținător al mușchiului cardiac, arbustul susține un flux sangvin sporit către organe și țesuturi, cărora le ameliorează funcționarea. De asemenea, potrivit unui studiu recent, mălinul negru reduce efectele secundare ale chimioterapiei, prin inhibarea pierderii de măduvă osoasă în urma terapiilor radioactive. De asemenea, planta induce în mod eficient transpirația, promovând în acest mod imunitatea pacienților, notează healthbenefitstimes.com. Utilizat sub formă de ceai, preparat din o linguriță cu plantă la o cană cu apă clocotită, acest arbust ameliorează pofta de mâncare și digestia celor care fac chimioterapie. Mai mult, extractul de mălin negru a demonstrat proprietatea de a stopa chiar creșterea anumitor tumori.

Alungă durerile menstruale

Ca diuretic, mălinul negru este apreciat prin tradiție pentru capacitatea de a favoriza eliminarea sării și a apei din rinichi, crescând, în paralel, volumul de urină, toate acestea cu efecte directe asupra funcționării rinichilor. În același timp, preparatele pe bază de plantă sunt binecunoscute pentru efectul calmant pe care îl au în cazul unei serii de tipuri de dureri, de la cele de spate la cele menstruale sau reumatice. Planta se poate administra sub formă de pulbere, procurată din magazinele cu profil naturist, în dozele indicate de specialist. În plus, mălinul negru este benefic împotriva dezechilibrelor digestive, combătând cu succes constipația. Se administrează câte o jumătate de cană cu ceai de plantă, de trei ori pe zi.

Ceaiul de mălin negru, sub formă de gargară, este recomandat împotriva ulcerelor cavității bucale