Main menu

header

854 9 2de Călin Popa şi Mihaela Cotîrnea

Parfumate, delicioase, pline de nutrienți, clementinele, hibrid de mandarine și portocale dulci, aduc organismului substanțe dintre cele mai importante, care contribuie semnificativ la buna funcționare a metabolismului.

Ajută imunitatea

Mai dulci decât majoritatea celorlalte citrice și, de obicei, fără semințe, clementinele sunt unele dintre cele mai simple și mai plăcute metode de a introduce fructele în alimentația copiilor, cărora le mențin creșterea sănătoasă și armonioasă. Sursă excelentă de vitamina C, acest fruct conține mai mult din acest antioxidant decât portocalele, plus proteine, carbohidrați, zaharuri naturale, ceea ce se traduce prin prevenirea infecțiilor, inclusiv respiratorii. Clementinele, care au dimensiunea unei mingi de golf, combat efectele radicalilor liberi, susțin imunitatea, mențin integritatea celulară, previn îmbătrânirea prematură și tratează anemia.

Catalizator pentru metabolizarea carbohidraţilor

Clementinele aduc organismului folat și tiamină. Aceste vitamine promovează un metabolism sănătos, în stare optimă de funcționare. Pe de o parte, folatul este implicat în producția de material genetic, contribuie la producerea de energie, la metabolizarea carbohidraților, reglează funcționarea sistemului nervos și transformările proteinelor și lipidelor în organism. În plus, înlătură depresia şi problemele menstruale. Pe de altă parte, tiamina din clementine este indispensabilă sănătății fizice și psihice, fiind recomandată pentru o bună funcționare a sistemului nervos, a celui digestiv, dar și pentru starea musculaturii, inclusiv a mușchiului inimii.

Aport semnificativ de fibre

Calitatea nutrițională a clementinelor le recomandă pentru aportul de minerale și de antioxidanți. De pildă, betacarotenul din aceste fructe este important pentru menținerea acuității vederii pe termen lung, reducerea inflamației și pentru prevenirea leziunilor celulare cauzate de radicalii liberi, jucând un rol important în prevenirea diabetului de tip II, iar hesperidina protejează organismul de apariția tumorilor. Totodată, consumul de clementine se traduce și printr-un aport semnificativ de fibre, care detoxifică, echilibrează flora intestinală și țin la distanță afecțiunile colonului, scăzând, în paralel, și nivelul colesterolului. La rândul lor, mineralele din clementine contribuie la construirea țesuturilor, pentru declanșarea contracțiilor musculare, reacțiilor nervoase sau pentru coagularea sângelui. De asemenea, mineralele ajută la menținerea echilibrului acido-bazic care păstreaza pH-ul organismului neutru.

Pont. Cu un conţinut mare de apă, clementinele diminuează apetitul şi sunt de ajutor pentru scăderea sănătoasă în greutate.

Clementine caramelizate

854 9 3Ingrediente: 12 clementine, 4 căni cu zahăr, 3 căni cu apă.

Mod de preparare: clemetinele se spală foarte bine, apoi se şterg cu un prosop curat şi se înţeapă cu o scobitoare. Se pun într-un vas (preferabil de fontă), împreună cu apa şi zahărul, şi se lasă la fiert pe foc mic, timp de două ore (cu cât fierb mai mult cu atât devin mai amărui). Se lasă în sirop să se răcească şi se păstrează la frigider. Se servesc întregi, în sirop, cu puțină ciocolată rasă sau fistic zdrobit.