Main menu

header

848 6 1de Simona Soare Ghișea şi Florica Pintea

Cistita reprezintă inflamația acută sau cronică a mucoasei vezicii urinare. De cele mai multe ori, aceasta este de origine infecțioasă. Bacteriile se opresc la nivelul vezicii urinare și se multiplică aici, ceea ce va determina inflamația acesteia și apariția simptomelor de cistită. Afecțiunea este destul de frecventă la femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 50 ani. Cum putem preveni și trata cistita prin remedii din natură, aflați de la doctorul Laura Zăinescu (foto), specialist în medicină alternativă (www.kamedrra.ro).

„Cea infecțioasă poate apărea şi în urma contactului sexual”

- De câte tipuri este cistita?

- Cistita poate fi infecțioasă (bacteriană) sau neinfecțioasă. Atunci când este infecțioasă, ea este cauzată de bacterii ca Escherichia Coli (în 80% din cazuri), Staphylococcus Saprophyticus, Proteus, Ureaplasma, Chlamydia. Bacteriile de la nivelul pielii, vaginului sau rectului pătrund în uretră. Acestea ajung la nivelul vezicii urinare și se multiplică. Cistita infecțioasă poate apărea și în urma contactului sexual. Cea neinfecțioasă se declanșează în urma consumului de medicamente, în special a celor utilizate pentru chimioterapie. Aceste medicamente pot cauza inflamații ale vezicii urinare, ca urmare a descompunerii substanțelor care se vor elimina din organism. Cistita poate fi provocată și de corpuri străine. De pildă, utilizarea pe termen lung a unui cateter poate predispune la apariția unor infecții bacteriene și la deteriorarea țesuturilor vezicale. Aceste situații conduc la inflamații. O altă formă de cistită este cea de radiație, care apare după tratamentul cu radiații în zona pelvină.

- Cum se manifestă afecțiunea?

- Simptomele constau în dificultate, durere sau arsură la urinare, durere suprapubiană, nevoie de a urina frecvent, deși se elimină o cantitate mică de urină, senzație urgentă de a urina. Presiunea în abdomenul inferior, durerea în timpul actului sexual, greața, vărsăturile și febra sunt alte semne care pot să apară în cistită. Urina celor care suferă de cistită este tulbure, închisă la culoare și urât mirositoare. În plus, este posibil să apară sânge în urină. Cistita se poate croniciza. Din cauza tratamentelor inadecvate, apar hemoragii, ulcerații, fistule și chiar rezistență la antibiotic. Pielonefrita presupune o altă complicație a cistitei și constă în ascensiunea germenilor spre rinichi.

„Coada-calului are proprietăți diuretice și dezinfectante”

848 6 2- Cum este diagnosticată cistita?

- Diagnosticul se pune în urma relatării simptomelor de către pacient (anamneză), a analizelor de laborator (sumar de urină, urocultură), dar și în urma procedurilor medicale (ecografie abdominală, cistografie, cistoscopie).

- Ce remedii naturiste ajută în tratarea cistitei?

- Printre plantele care ajută în tratarea cistitei se numără urzica, care are efect calmant și dezinfectant. Coada-calului are proprietăți diuretice și dezinfectante, iar merișorul este un puternic antiinflamator. Nalba are o acțiune calmantă și emolientă, iar frunza de păr, antiseptică. Iarba-neagră reprezintă un aliat preţios în tratarea cistitelor şi a inflamațiilor căilor urinare. Planta este un excelent antiseptic, detoxifiant și diuretic. De la tratamentul infecțiilor vezicii urinare, rinichilor și ficatului, până la potențialul de îndepărtare naturală a paraziților, preparatele pe bază de iarbă-neagră au un efect puternic de curățare a organismului. Mătasea de porumb este și ea eficientă în cistită, având proprietăți diuretice, antiinflamatoare și analgezice. Alte plante indicate sunt cozile de cireșe, mugurii de pin, crețișoara, salvia și păpădia.

„Putem face propriile combinații de ceaiuri, de la mesteacăn la mătase de porumb”

848 6 3- Este preferabil ca plantele să fie administrate sub formă de amestec?

- Aceste plante se comercializează și sub formă combinată (amestec). De asemenea, putem face propriile combinații de plante la noi acasă. Spre exemplu, avem nevoie de 30 g frunze de merișor, 30 g frunze de mesteacăn, 20 g codițe de cireșe, 20 g coada-calului, 10 g mătase de porumb și 20 g urzică. Din acest amestec, preparăm infuzie sau macerat la rece.

- Cum se prepară infuzia și maceratul?

- Pentru infuzie, este necesară o lingură cu plantă (sau amestec) la 250 ml apă clocotită. Vasul acoperit se menține 15 minute la temperatura camerei. Preparatul se strecoară și se consumă de obicei pe stomacul gol, maximum trei căni cu infuzie pe zi. Pentru maceratul la rece, este nevoie de o lingură cu plantă (sau amestec) la 250 ml apă. Vasul acoperit se menține între șase și opt ore la temperatura camerei. Maceratul se strecoară și se bea pe stomacul gol (cu 30 de minute înainte de masă). Este nevoie de două sau de trei căni pe zi. Tratamentul fitoterapic va fi administrat minimum 10 zile, maximum 14 zile.

„Nu mai este nevoie de antibiotic în circa 70% din cazuri!”

- Cât de eficiente sunt preparatele gemoterapice în tratarea cistitei?

- Se pot face diverse asocieri de extracte gemoterapice. De exemplu, dimineața poate fi administrat extractul din mlădițe de iarbă-neagră, la prânz, extractul din mlădițe de merișor, iar seara, cel din mlădițe de afin. Extractul din mlădițe de iarbă-neagră este antiscleros și antiinflamator, cel din mlădițe de merișor este antiinfecțios și cicatrizant, iar cel din mlădițe de afin are efect antiseptic, diuretic și uricozuric (crește eliminarea acidului uric). Schema se administrează timp de două sau de trei luni. Apoi, se poate continua o lună sau două cu extract din muguri de plop (dimineața) și cu extract din sevă de mesteacăn (seara). Se administrează 2 ml din extractul indicat (în puțină apă), în fiecare parte a zilei. În cistita infecțioasă, nu mai este nevoie de antibiotic în circa 70% din cazuri, dacă se apelează la remedii gemoterapice. În asociere cu remediile homeopate, eficiența tratamentului gemoterapic crește până la 99%.

- Ce alte extracte pot fi asociate în această afecțiune?

- Alte remedii ce pot fi incluse în schemele de tratament gemoterapic sunt: extractul din mlădițe de ienupăr (diuretic), extractul din muguri de coacăz negru (stimulator al imunității, drenor universal), din muguri de fag (reduce nivelul de acid uric în sânge, crește diureza). De asemenea, extractul din muguri de frasin (diuretic), cel din muguri de mesteacăn (efect imunostimulator) și cel din muguri de stejar (drenor universal) sunt utilizate cu succes în tratarea cistitei.

„Contraindicaţiile semnalate se referă doar la intoleranţa ce poate să apară la plantele folosite“

Atenţie la starea emoţională!

- Cum poate fi prevenită cistita?

- Aceasta poate fi prevenită prin consumul de lichide, urinare frecventă (nu trebuie să menținem forțat urina în vezică) și prin igiena zonei intime. Folosiți produse naturale, ecologice și evitați utilizarea de produse chimice în zona genitală (deodorant). Recomand dieta doctorului Doru Laza, care constă în cinci zile de cură cu suc de fructe și zarzavaturi. Apoi, regimul va fi lacto-ovo-vegetarian. O zi sau două zile pe săptămână, se va ține o cură cu fructe. Ulterior, pentru o perioadă cuprinsă între șapte și zece zile, este indicat sucul de la două lămâi, băut dimineața, înainte de masă. Apoi, este introdus sucul de orz verde, care se administrează câte 50 ml, de trei ori pe zi. Câteva alimente utile, indicate de doctorul farmacist Ovidiu Bojor, sunt napii, sparanghelul și afinele. Starea emoțională este foarte importantă în declanșarea afecțiunii. „Cistita înseamnă faptul că trăiesc multe frustrări, suferință și nesiguranță neexprimată. Aceste sentimente sunt trăite într-o situație în care este vorba despre ceea ce îmi aparține mie sau ceea ce consider a fi teritoriul meu și este încălcat”, spunea Jacques Martel, în „Marele dicționar al bolilor și afecțiunilor”.