Main menu

header

839 9 1de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu

Adevărată plantă-minune, nelipsit din bucătăria românilor, dar nu numai, leușteanul, parfumat și delicios, are proprietăți care ajută la prevenirea și chiar la vindecarea multor afecţiuni.

Stabilizează tensiunea arterială

Potrivit unor cercetări extinse, popularul leuștean asigură în doar 100 de grame aproximativ 84% din doza zilnică necesară de vitamina A și jumătate din necesarul de vitamina C, astfel încât această iarbă aromatică excepțională susține sănătatea ochilor şi a oaselor, sistemul imunitar și apărarea organismului în fața stresului oxidativ, cauză principală a unui mare număr de boli. În același timp, prin aportul de potasiu și quercitină, leușteanul este un aliat al sistemului cardiovascular și al inimii, reglând tensiunea arterială.

Scade iritaţia intestinală

Datorită proprietăţilor antiinflamatoare, leuşteanul calmează durerile stomacale şi susține sănătatea colonului. Pe lângă eliminarea balonării, consumul acestei plante reduce iritaţia intestinală și, în plus, are efecte benefice extinse asupra ficatului. Ca anti- inflamator, leușteanul este considerat un remediu util în cazuri de artrită, gută sau hemoroizi. Practic, în orice inflamaţie dureroasă, consumul acestei plante aromatice multifuncționale este de folos pentru atenuarea simptomelor. Totodată, potrivit datelor unor studii recente, leuşteanul este eficient în inhibarea creşterii celulelor canceroase scuamoase din zona capului şi de pe gât, acest tip de carcinom fiind unul dintre cele mai frecvente cancere de piele.

Anulează simptomele psoriazisului

Potrivit rezultatelor unei cercetări de anvergură, derulate de specialiștii din cadrul Universității Birmingham, din Marea Britanie, un consum regulat de leuştean asigură protecție în fața unor patogeni foarte agresivi, ca E.coli, salmonella sau Helicobacter pylori. În plus, această plantă are acțiune expectorantă, susținând eliminarea excesului de mucus în cazul afecțiunilor respiratorii. De altfel, datorită compusului chimic eucaliptol, leușteanul reduce inflamaţiile ce apar la nivelul plămânilor. În plus, planta are acțiune benefică la nivel extern. Aplicat direct pe piele sau sub formă de cremă, leuşteanul ajută la ameliorarea simptomelor psoriazisului și acneei.

PONT. Consumat din primele zile ale menstruaţiei, leușteanul ajută la diminuarea crampelor.