Main menu

header

836 9 1de Carmen Ciripoiu şi Florica Pintea

Având excelente proprietăți expectorante, antiasmatice, sudorifice, antiinflamatoare și antivirale, lumânărica este numită și ceaiul iernii, fiind indicată pentru bolnavii de plămâni.

Vine de hac răguşelii

Considerată unul dintre cele mai valoroase medicamente, lumânărica reușește să combată bolile aparatului respirator și ameliorează răguşeala, datorită substanţelor emoliente. De asemenea, lumânărica ajută în infecția intestinului subțire, cauzată de intoxicații sau alergii. În acest sens se recomandă maceratul la rece de lumânărică. Peste o lingură cu plantă se toarnă 300 ml apă rece. Amestecul se lasă acoperit timp de 12 ore, de dimineața până seara. Ulterior, se strecoară și se adaugă un vârf de cuțit cu bicarbonat, pentru a preveni iritațiile gastrice. Se păstrează la frigider. Se consumă două-trei linguri, înainte de fiecare masă. Pentru prepararea maceratului se pot folosi atât petale, cât și frunze.

Curăţă tenul de cuperoză

La rândul său, ceaiul de lumânărică acționează asupra întregului aparat respirator, datorită mucilagiilor prezente în petale şi în frunze. Preparatul calmează tusea convulsivă și rărește frecvența crizelor de astm bronșic. Puneți două lingurițe cu plantă uscată la 300 ml apă. După ce amestecul a dat în clocot, acoperiți vasul și lăsaţi-l la infuzat pentru zece minute. Strecurați și beți. Pentru un gust mai bun, puteți îndulci cu miere. Se consumă două căni pe zi, dimineața pe stomacul gol și seara înainte de culcare. Tratamentul durează trei săptămâni. Preparatul este util și pentru tenul iritat sau atacat de cuperoză.

De folos în afecţiunile urinare

Împotriva durerilor în piept, a bronșitei și a afecțiunilor urinare consumați decoct de lumânărică. Puneți două linguri cu plantă la 300 ml apă clocotită și fierbeți zece minute, completând apa care se evaporă. Strecurați și consumați trei ceșcuțe pe zi, pe stomacul gol, înainte de masă. Concentratul este util și celor care suferă de digestie dificilă. Dacă vreți efecte rapide în vindecarea durerile abdominale și recidivante cauzate de inflamația colonului, apelați la tinctura de lumânărică. De asemenea, tinctura este excelentă în afecțiunile pulmonare. Puneți într-un borcan o lingură cu vârf cu plantă uscată și 100 ml alcool alimentar de 70 de grade. Închideți și lăsați la macerat pentru zece zile. Agitați zilnic preparatul. Filtrați și puneți la decantat pentru o săptămână, apoi depozitați în sticle închise la culoare. Se recomandă 20 de picături dizolvate în apă de trei ori pe zi, înainte de masă. Tratamentul durează două săptămâni.

De la lumânărică se vor culege doar petalele de culoare galben aprins, aflate pe tulpină

Vinul stopează alopecia

Un preparat mai puțin cunoscut este vinul de lumânărică, un remediu excelent în tratarea alopeciei, a inflamațiilor articulare și a reumatismului. 100 g plantă cu flori și frunze se lasă la macerat într-un litru de vin și se agită de trei ori pe zi. Strecurați și depozitați în locuri întunecoase. Se administrează două linguri pe zi, dimineața și seara, timp de 40 de zile. Pentru întărirea musculaturii, dar și împotriva astmului se folosește siropul de lumânărică și miere. Acesta se obține amestecând 500 ml decoct cu 500 g zahăr sau miere. Preparatul se încălzeşte până când componentele se dizolvă şi lichidul devine omogen. Se lasă la răcit și se toarnă în recipiente din sticlă sterilizate. Se consumă o linguriță de trei ori pe zi. Preparatele din lumânărică sunt interzise femeilor însărcinate și celor care alăptează. Nu atingeți fața sau ochii după ce ați pus mâna pe plantă.