Main menu

header

835 9 3de Ștefania Băcanu şi Gabriela Comşa

În Evul Mediu, piperul călugărului, care se mai numește și fructul castității, era folosit pentru creșterea libidoului, mai ales la bărbați, iar în medicina tradițională turcă era considerată o plantă antifungică și anxiolitică. În zilele noastre, piperul călugărului și-a câștigat locul printre cele mai bune remedii care tratează problemele hormonale și menstruale ale femeilor. În scop terapeutic, se folosesc frunzele și fructele.

Alungă durerea și sensibilitatea sânilor

Originar din Asia, piperul călugărului este folosit de mai bine de 2.000 de ani, datorită minunilor terapeutice pe care le fac frunzele și fructele, dacă sunt folosite cu regularitate, sub diferite forme. Tratează constipația, colonul iritabil, durerea și sensibilitatea sânilor și reduce inflamația acestora. De asemenea, este un remediu excelent în caz de traumă și depresie. Se recomandă infuzia din plantă, astfel. Puneți o linguriță cu frunze de piperul călugărului într-un vas cu apă clocotită de 250 ml. Acoperiți cu un capac și lăsați să se răcească. Se consumă cu o linguriță cu miere, dacă preferați mai dulce, în fiecare seară, înainte de culcare, timp de 14 zile. La nevoie, de exemplu, dacă aveți migrene puternice, puteți consuma o cană cu infuzie pentru ameliorarea durerii. Pentru cei care suferă de constipație, este necesar să se facă minimum două cure pe an, a câte zece zile, primăvara și toamna.

Echilibrează nivelurile de estrogen și de progesteron

Potrivit studiilor, piperul călugărului poate îmbunătăți fertilitatea, mai ales în cazul femeilor cu defect de fază luteală sau al celor care se confruntă cu o menstruație neregulată sau întreruptă după doar o zi. Această tulburare este legată de un nivel anormal de ridicat de prolactină și împiedică femeile să rămână însărcinate. Se recomandă consumul regulat de piperul călugărului sub formă de tinctură, care se prepară astfel. Se pun 20 g plantă într-un recipient cu capac, peste care se toarnă 300 ml alcool de 40-50 de grade. Se închide borcanul și se lasă la macerat cinci-șase zile, într-o cameră întunecoasă și rece. După această perioadă, se strecoară și tinctura obținută se consumă de două ori pe zi, dimineața pe stomacul gol, și seara, înainte de culcare, timp de 14 zile. Pentru rezultate pe termen lung, puteți repeta rețeta după două luni de pauză. Unele studii au arătat că, după trei luni, femeile care au consumat piperul călugărului cel puțin o dată pe lună, au înregistrat un echilibru hormonal îmbunătățit, iar unele dintre ele chiar au reușit să rămână însărcinate.

Piperul călugărului trebuie consumat până când ciclurile menstruale devin regulate, apoi, dozajul se reduce. Sunt situații când poate dura până la șase luni ca planta să își facă efectul

Util în caz de cefalee

Pe lângă proprietățile de reducere a simptomelor premenstruale și de reechilibrare a nivelului de prolactină (hormonul care declanșează și susține producția de lapte), piperul călugărului este un remediu foarte des folosit și pentru combaterea cefaleei. Se utilizează frunzele plantei care se zdrobesc și se aplică direct pe zona dureroasă. Se lasă să acționeze aproxima- tiv o oră și se dă jos. În trecut, bătrânii se legau cu o fașă sau o eșarfă și țineau planta până dimineața. Același remediu dă rezultate și în cazul durerilor de gât, amigdalitei sau febrei. Se folosesc frunzele verzi zdrobite, care se aplică pe gât sau pe frunte ori de câte ori aveți nevoie. Nu există contraindicații. Se poate utiliza și în cazul copiilor.